Вчені завітали в наші тарілки


вчені завітали в наші тарілки

У розпалі сезонна епідемія грипу.У ряді регіонів відзначені спалахи захворювання.Люди запасаються вітамінами, ліками та медичними масками, в лікарнях вводиться карантин.Але є інший спосіб налаштувати свій організм проти інфекції, допомогти йому у боротьбі з хворобами.Спосіб перевірений, випробуваний і більш доступний.Це — правильне збалансоване харчування.Великий лікар древності Гіппократ сказав: «Скажи мені, що ти їси, і я скажу, що ти хворієш».

Змініть харчування — зміниться якість життя

Особливо важливо харчування, коли людина хвора чи в літньому віці.Сучасною наукою встановлено, що при будь-якому захворюванні їжа має серйозне, а іноді вирішальний вплив на перебіг і результат хвороби.Зараз розроблені принципи дієтичного (лікувального і профілактичного) живлення практично для всіх видів захворювань, які є обов'язковою складовою частиною системи лікування і профілактики захворювань в лікувально-профілактичних установах, в тому числі і в установах соціального захисту (психоневрологічні інтернати, будинки для престарілих і інвалідів та ін).

Метою дієтичного харчування є повне задоволення потреби організму в енергії та поживних речовинах.При цьому враховуються індивідуальні особливості захворювання, ступінь порушення обміну речовин, фактори ризику розвитку захворювань.Перебуваючи в стаціонарі, хворий витрачає невелику кількість енергії, тому його раціон не повинен мати високу калорійність.У той же час організм хворої людини необхідно наситити потрібною кількістю макро — і мікронутрієнтів, які допоможуть боротися із захворюванням, краще перенести хірургічне втручання, забезпечити адекватну відповідь організму на медикаментозне лікування.Як цього досягти?Це можливо тільки при підвищенні харчової щільності раціону: в одиниці об'єму їжі повинна бути більша кількість білків, вітамінів, мінеральних та інших поживних речовин.

На думку вчених, найбільш доступним і реальним рішенням цієї задачі є інноваційна технологія використання в якості компонента приготування готових страв продуктів дієтичного харчування — композитних сумішей сухих, які легко засвоюються і дозволяють в невеликому обсязі їжі забезпечити організм необхідними речовинами.

Як приклад можна привести суміші білкові композитні сухі (СБКС), зокрема «ДІСО®» «Нутринор», яка розроблена спеціально для цих цілей, випробувана в спеціальних клініках, запатентовано та впроваджено у практику лікарень і установ соціального захисту.У її створенні брали участь провідні російські дієтологи, фахівці НДІ харчування РАМН і Національної асоціації клінічного харчування.СБКС використовується при приготуванні готових страв, при цьому не змінюючи їх смаку і не викликаючи у людини, яка їх їсть, яких-небудь незвичайних відчуттів.Включення суміші в тій чи іншій дозуванні в різні страви дозволяє лікарю легко керувати живленням хворого.Протягом останніх років ця методика чудово себе зарекомендувала і використовується вже більш ніж у 1000 лікувальних закладів і в установах соціального обслуговування.З точки зору доказової медицини зібрано колосальний матеріал, що підтверджує її ефективність.Так в Клініці лікувального харчування НДІ харчування РАМН протягом двох років були проведені планові широкомасштабні дослідження, переконливо продемонстрували переваги використання СБКС «ДІСО®» «Нутринор».

На практиці

Володимир Михайлович Ярковий, директор ДУ «Більше-Глушицький пансіонат для ветеранів війни і праці», Самарська область:

— На базі нашого пансіонату проведено впровадження нових методів корекції харчових раціонів пацієнтів у відповідності з рекомендаціями Мінздоровсоцрозвитку РФ з допомогою сумішей білкових композитних сухих.Всі підопічні добре переносили дієту з включенням СБКС «ДІСО®» «Нутринор»: не було відзначено жодного випадку непереносимості суміші, диспепсичних явищ, алергічних реакцій і інших побічних ефектів; покращилася переносимість лікарських препаратів, одночасно відмічено швидке відновлення втрачених функцій.Стали зменшуватися скарги на головні болі, запаморочення, слабкість, підвищену стомлюваність, миготіння «мушок» перед очима, набряклість, відчуття перебоїв у роботі серця.При отриманні додаткового обсягу легкозасвоюваного білка у більшості підо-пічних зменшилися задишка при фізичному навантаженні і напади серцебиття на тлі підвищення стійкості до фізичного навантаження.Спостерігалася позитивна динаміка клінічної симптоматики та показників біохімічного дослідження крові.Впровадження системи білкової корекції харчових раціонів в нашому пансіонаті сприяло зниженню гострої інфекційної захворюваності, більш швидкому купіруванню загострення основних хронічних захворювань, що дозволяє говорити про значну економічної ефективності і про зменшення витрачання фінансових коштів на закупівлю медикаментів.

Економічна та соціальна ефективність

Однак у сучасних економічних умовах для закладів охорони здоров'я та соціального захисту обов'язково постає фінансове питання.Дослідження, проведені Національним НДІ громадського здоров'я РАМН, дають на нього однозначну відповідь.Інститут провів вивчення економічної та соціальної ефективності використання СБКС «ДІСО®» «Нутринор» в цілому ряді лікарень та інтернатів.Висновок цілком однозначне: дана методика є финансовосберегающей: кожен карбованець, витрачений на закупівлю суміші і використання її в харчуванні, дає помітну економію коштів.Серед хворих і проживають у інтернатах був відзначений ріст задоволеності харчуванням.А це найважливіший соціальний фактор, що позитивно впливає на якість життя.

Крім того, тут присутній і антикорупційна складова: нечисті на руку люди можуть недокладивать в раціон хворого м'ясо, масло, але навряд чи їх зацікавить якийсь порошок, призначений виключно для дієтичного харчування.

Нещодавно в Росії був прийнятий ГОСТ на продукти дієтичного харчування СБКС.Це дуже важливо в сучасних умовах, коли з'являються продукти, вироблені «у гаражі», не пройшли клінічної перевірки, але забезпечені багатообіцяючими рекомендаціями до використання для дієтичного харчування.

В цьому році були прийняті два найважливіших державних документа: Доктрина продовольчої безпеки Російської Федерації, затверджена Указом президента, і розпорядження Уряду Росії «Основи державної політики Російської Федерації в області здорового харчування населення на період до 2020 року».Вони зобов'язують державні структури сфокусуватися на організації здорового харчування у закладах медичної і соціальної сфери, впроваджувати інноваційні технології, нарощувати використання нових збагачених дієтичних харчових продуктів.

Застосування сумішей білкових композитних сухих дозволяє при реально наявному дефіциті високоякісного легкозасвоюваного білка в продуктах харчування реалізувати Доктрину продовольчої безпеки та державну політику в галузі здорового харчування.Цей підхід часто є єдиним способом застосування наукових принципів оптимального харчування і служить своєрідною «подушкою безпеки», яка захищає пацієнта від негативних наслідків порушення харчування.

Баланс раціону і активності

Віктор Олександрович Тутельян, головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я РФ, директор НДІ харчування РАМН, академік РАМН:

— Здорова людина досить часто неуважний до того, що він їсть.Захворівши, люди йдуть до аптеки за дорогими препаратами і забувають про такому надійному і постійно діючому лікувальний засіб, як їжа.В основі здорового харчування лежать два закони, порушення яких карається втратою здоров'я.Перший закон про відповідність енергетичної цінності раціону нашим енерготратам.Ми їмо більше, ніж витрачаємо енергії, тому всім необхідно підвищувати свою фізичну активність, щоб бути в гармонії з собою і природою.Другий закон: ми повинні отримати з їжею близько 170-200 хімічних сполук.Зазвичай різноманітний раціон дозволяє все це отримати, але не завжди.Перебуваючи в стаціонарі, хворий витрачає невелику кількість енергії, тому його раціон не повинен мати високу калорійність.У той же час організм хворої людини потрібно наситити необхідними макро — і мікронутрієнтів, які підвищать його адаптаційний потенціал, допоможуть боротися із захворюванням.Дуже важливим і складним завданням є створення особливих продуктів — сумішей з заданим складом, які легко засвоюються і забезпечують організм всіма необхідними харчовими речовинами, не змінюючи звичних стереотипів харчування.