З настанням холодів ніхто, на жаль, не застрахований від застуди чи грипу.Чим вони відрізняються один від одного?Якими повинні бути лікування та профілактика цих захворювань?
Павло Васильович, Оренбург
Добре відомо, що щорічно в осінньо-зимовий період кількість пацієнтів у поліклініках помітно додається.І пов'язано це головним чином з черговим візитом небажаних гостей — простудних захворювань.
Серед основних скарг, з якими хворі звертаються до своїх дільничним терапевтам, переважають нежить, кашель, біль у горлі, висока температура.Зазвичай в таких випадках лікарі ставлять діагнози ГРВІ або ГРЗ (в побуті вони часто називаються застудою), а в період епідемії грип.Говорячи про перших двох недугах, які нерідко вважаються ідентичними, слід зазначити, що вони мають також певні відмінності.
Почнемо з терміну ГРЗ (гостре респіраторне захворювання), який є збірним, тобто під ним розуміється будь-яка інфекційна патологія дихальної системи незалежно від її збудника.Якщо вона викликана вірусами, то називається ГРВІ (гостру респіраторно-вірусну інфекцію) і являє собою не одне, а цілу групу захворювань.Їх збудниками є різні віруси, наприклад, віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, риновіруси.Оскільки симптоми викликаються ними недуг схожі, то в якості діагнозу найчастіше вживається абревіатура ГРВІ без деталізації, яким саме вірусом викликане захворювання.
Продовжуючи тему, підкреслимо, що збудниками простудного захворювання можуть бути і бактерії, наприклад стрептококи, стафілококи, пневмококи.Причому бактеріальних ГРЗ часто приєднуються до ГРВІ.До основним ознаками вірусних інфекцій відносяться висока температура, нежить, сухий кашель, першіння та біль у горлі, біль за грудиною.Крім того, хворі скаржаться на ломоту в м'язах, слабкість, головний біль.Подібні симптоми спостерігаються при бактеріальних ГРЗ, однак, на відміну від вірусних інфекцій, вони менш виражені.
Найважче з простудних захворювань — грип.Фактично він відноситься до групи
ГРВІ, оскільки викликається вірусом, що потрапляють в організм ззовні.Але на відміну від інших представників групи гострих респіраторно-вірусних інфекцій грип характеризується гострим початком (температура протягом кількох годин підвищується до 39-40 градусів) і більш вираженими симптомами інтоксикації (отруєння), зокрема ознобом, ломотою у м'язах і суглобах, сильним головним болем.Словом, протікає важче багатьох ГРВІ, а також частіше призводить до серйозних наслідків.
Не секрет, що деякі люди, посилаючись, наприклад, на зайнятість на роботі, переносять хворобу на ногах.Чим це загрожує?По-перше, така людина стає джерелом зараження для оточуючих, оскільки інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом, скажімо, при розмові або чханні.По-друге, таке легковажне ставлення небезпечно для самого хворого, так як загрожує ускладненнями, наприклад пневмонією, захворюваннями серця, нервової системи, нирок.Тому при появі симптомів застуди або грипу потрібно звернутися до лікаря, а у разі високої температури краще викликати його додому.
Що важливо знати, якщо в будинку хворий?В першу чергу його потрібно ізолювати, щоб не допустити зараження інших членів сім'ї.Якщо в квартирі немає окремої кімнати, це можна зробити в загальній, відгородивши ліжко хворого ширмою або фіранкою.Приміщення треба кілька разів на день провітрювати та проводити в ньому вологе прибирання з застосуванням дезінфікуючих засобів.При наявності температури хворому необхідно дотримуватися постільного режиму.У нього повинні бути окремі посуд і предмети туалету.Доглядати за нею найкраще одному з дорослих членів сім'ї, яким бажано одягати маску, щоб не заразитися.
Тепер про лікування, яке спрямоване на зниження температури, усунення запалення, болю, набряків.З цією метою лікар призначає, зокрема, жарознижуючі, протизапальні, а при необхідності (в разі грипу) противірусні препарати.Не можна самостійно приймати антибіотики,тим більше що вони неефективні проти збудників грипу.Важливу роль у процесі лікування відіграє харчування.Їжа повинна бути легкозасвоюваною, перевагу слід віддавати овочам і фруктам, а от жирні і гострі страви з меню краще виключити.Хворому необхідно споживати в день 2-2,5 л рідини, наприклад, чай з лимоном, малиною або медом, узвар із сухофруктів, морси з журавлини, а також теплу кип'ячену воду.
На закінчення про те, як попередити недугу у період масових захворювань застудою і грипом.Перш за все, як це не банально звучить, не забувайте регулярно мити руки з милом, особливо коли приходите з вулиці.По можливості скоротіть час перебування в місцях скупчення людей, а також постарайтеся уникати контактів з тими, хто чхає і кашляє.Крім того, необхідно раціонально харчуватися, дотримуватися режиму праці і відпочинку, займатися фізкультурою і спортом.Все це допоможе зміцнити імунітет.І нарешті, їжте часник і цибулю — найбільш доступні і незамінні засоби профілактики.
Народний рецепт
При застуді можна скористатися народними засобами.Якщо, звичайно, їх інгредієнти вам не протипоказані.
Яєчний жовток.Розітріть в каструльці (до утворення густої піни) 2 ст. л. цукру з 2 яєчними жовтками.Злегка, до температури приблизно 50 градусів, підігрійте пів-літра світлого пива.Потім додайте туди 3 палички гвоздики, дрібно натерту цедру одного лимона і половину чайної ложки кориці.Після цього отриману пивну суміш, потихеньку помішуючи, влийте в жовткову масу.Поставте на повільний вогонь і, продовжуючи помішувати, підігрійте протягом п'яти хвилин.Злегка остудіть.І випийте перед сном гарячий склянку цього напою.Не забудьте надіти на ніч вовняні шкарпетки і сховатися парою-трійкою ковдр, щоб в ліжку гарненько пропотіти.
Цибуля.Наріжте дрібніші невелику цибулину.Залийте її окропом.Потім нехай п'ять хвилин відстоїться.І швидко випийте (не залпом, але максимум через пару-трійку хвилин).Ефект не змусить себе довго чекати.
Чорна смородина.Використовується як потогінний і жарознижуючий засіб.У співвідношенні 1:2 залийте літром окропу 5 ст. л. бруньок і листя чорної смородини.Нехай потім пару годин настоїться.Пити від чотирьох до п'яти разів на день у теплому вигляді.
Терен.Засіб для зниження спека.Подрібніть чайну ложку терену колючого.Після чого заваріть у склянці окропу і дайте настоятися дві години.Пийте теплим, п'ять разів на день.
Ромашка.Пийте як чай тричі на день по половині склянки, заваривши квіти ромашки окропом.
Липовий цвіт.Заваріть склянкою окропу 2 ч. л. липового цвіту і випийте гарячим в ліжку перед сном.
Чорна бузина.Настій готується так.Сухі квітки бузини (з розрахунку на столову ложку) залийте 200 мл окропу.Дайте відстоятися.І пийте 6 разів на день по 2 ст. ложки.
Перловка.Використовується для зменшення температури.100 г крупи залийте літром води.Кип'ятіть На повільному вогні чверть години.Остудивши, процідіть.Бажано за один прийом випити відвар перед сном.Можна, щоб поліпшити смакові якості, додати туди столову ложку меду.
Соснові бруньки.Це профілактичний засіб.Для його приготування знадобляться 750 г соснових бруньок і 1,5 кг меду.Ретельно промивши нирки в холодній воді, висушіть їх і пропустіть через м'ясорубку.Покладіть в заздалегідь стерилізовані банки, залити медом, перемішайте.Загорніть кришками.Пити рекомендується вранці по столовій ложці.Тільки перед цим слід розмішати «сосновий мед» в теплій воді.
Шановні читачі!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.