Напевно, кожен з нас хоч раз в житті плакав, коли різав цибулю.А наскільки такі пекучі сльози шкодять нашим очам?
Марина, Саратов
Такі сльози дійсно для очей не корисні.Більш того, вони можуть бути дуже небезпечними.Ми починаємо витирати руками очі, намагаючись прибрати сльози, — і заносимо інфекцію.
Самі ж сльози — це відповідна реакція на подразнення очей.Всякий раз, коли ми ріжемо цибулю, виділяються особливі сполуки, які утворюють сульфенові кислоти.Вони змішуються з білковими молекулами, що прискорюють хімічні реакції в організмі (ензими).В результаті утворюється сірчистий газ.Далі він вступає у взаємодію зі слізною рідиною.І утворює ні багато ні мало — сірчану кислоту.Ось вона-то і є головний подразник кон'юнктиви — слизової оболонки очей.Цілком зрозуміла їх захисна реакція — зменшити концентрацію сірчаної кислоти.А ще краще — взагалі її змити.Але оскільки ми намагаємося витерти очі — роздратування лише посилюється і часом навіть переходить у запалення.
Кількість виділеної сірчаної кислоти допоможе зменшити холод.Для цього, перш ніж почати різати цибулю, треба всього лише на чверть години покласти його в морозильну камеру.І проблема буде швидко вирішена.Можна також різати цибулю під холодною водою.