www.liveinternet.ru
Ось уже кілька днів мене турбує пронос.Начебто нічого поганого не їв, сиру воду не пив.У чому ж тоді причина?Порадьте, що робити?
Борис Сергійович, Тула
Діарея, або, висловлюючись науковою мовою, діарея, — це прискорене виділення рідких випорожнень, яке відбувається в результаті посилення перистальтики (скорочення) кишечника і порушення всмоктування води в його товстому відділі.
Причини діареї різні.Так, якщо у випорожненнях присутні кров і слиз, потрібно без зволікань звернутися до лікаря.У цьому випадку мова може йти про таке серйозне інфекційне захворювання, викликане бактеріями, як дизентерія.
У клінічній практиці спостерігається і вірусна діарея, збудниками якої є так звані ротавіруси.Вони викликають запалення і набряк стінки тонкої кишки, що призводить до порушення вироблення і всмоктування рідини, багатої натрієм і калієм.При цьому товста кишка не страждає і лейкоцитів в калі при лабораторному дослідженні не виявляється.Пронос носить переважно водний характер і супроводжується великою втратою рідини, що загрожує зневодненням організму.
У деяких людей діарея виникає на фоні порушення процесу перетравлювання їжі.Її називають диспепсичною.Викликається вона недостатньою кількістю шлункового соку або ферментів, що виробляються в шлунково-кишковому тракті.Бувають і так звані медикаментозні проноси, які є наслідком дисбактеріозу, який розвивається після тривалого прийому лікарських препаратів, наприклад антибіотиків.Іноді пронос носить неврогенний характер і з'являється під впливом сильного стресу.Крім того, діарея нерідко виникає в результаті харчового отруєння або при алергії на певні продукти.
Словом, для встановлення конкретної причини необхідно звернутися до лікаря.Це особливо важливо в тому випадку, коли проноси носять важкий і тривалий характер, супроводжуються підвищенням температури, блюванням, здуттям та болем у животі, а стілець стає темним і баріться.Ґрунтуючись на результатах лабораторних аналізів, лікар поставить діагноз і призначить відповідні препарати.Якщо з'ясується, що діарея викликана яким-небудь серйозним захворюванням, наприклад інфекційних, то потрібно госпіталізація.
Що стосується легких і нетривалих проносів, то лікування проводиться в домашніх умовах.В першу чергу воно полягає в дотриманні дієти, що щадить, що передбачає, зокрема, виключення з меню жирних та гострих блюд, сирих овочів і фруктів, обмеження вуглеводів.Оптимальне поживне засіб, здатний до того ж зупинити пронос, — відварений рис, варити який треба в достатній кількості солоної води.Отриманий відвар дуже корисний, і його слід давати хворому разом з готовим рисом.
У перші два дні після появи симптомів діареї в меню можна включити також манну кашу і паровий омлет.У міру поліпшення стану харчової раціон слід урізноманітнити, наприклад, за рахунок включення в нього овочевого супу, відвареного м'яса або риби.Харчування має бути дробовим (4-5 разів на день), при цьому їжа повинна ретельно пережевиваться.При діареї недоцільно голодування, оскільки сповільнюється відновлення слизової оболонки кишечнику і знижуються захисні функції організму.Від їжі (протягом 24-36 годин) бажано утриматися тільки при проносі, викликаному харчовим отруєнням.
Найбільш небезпечним ускладненням при діареї, особливо тривалої, є зневоднення організму.Тому поряд з призначеними лікарем медикаментами і дієтою необхідно заповнювати дефіцит рідини.З цією метою рекомендується рясне пиття, зокрема, неміцний чай без цукру (як чорний, так і зелений), лужна негазована мінеральна вода, журавлинний морс.До цього слід додати, що для лікування діареї активно використовуються відвари з кори дуба, трави звіробою, кореневища змійовика, настій з ягід чорниці, які мають закріплюючим ефектом.
Гарне антисептичну, в'яжучу та протизапальну дію чинить, наприклад, настій з наступного збору:
квіток ромашки аптечної — 1,5 частини;
ягід чорниці звичайної — 1 частина;
листя м'яти перцевої — 1 частина;
кореневища горця зміїного — 1 частина.
Одну столову ложку сухої суміші залити склянкою крутого окропу і настоювати 30 хвилин.Потім процідити і приймати в теплому вигляді по ½ склянки настою 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі.
Шановні читачі!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.