Ось ми і дочекалися ягідної пори!Закраснели великі ягоди чорниці і суниці, налилася соком рання вишня, немов рум'янцем зашарілася малина... Саме час, щоб досхочу поїсти свіжих ягід і зарядитися вітамінами на цілий рік.Вважається, що, якщо влітку з'їсти приблизно 10 кг ягід, взимку візити до лікарів скоротяться до мінімуму.Чудовий спосіб зміцнити організм!
Про цілющі властивості чорниці ми вже розповідали в попередніх номерах.Сьогодні поговоримо про інший чудовою лісову ягоду — суниці.Чорниця і суниця дозріває практично одночасно.І що найцікавіше, якщо є їх разом, вони допоможуть один одному краще засвоїтися.
Суниця — справжня скарбниця вітамінів!Її плоди містять вітамін С, каротин, яблучну, лимонну та саліцилову кислоти, дубильні речовини, ефірні олії і мікроелементи: мідь, марганець, хром.Листя так само багаті вітаміном С і дубильними речовинами, а насіння — залізом.
Вітамін с зміцнює стінки судин, нормалізує їх проникність, бореться з паразитами і підтримує у відмінному стані імунітет.Для отримання добової дози цього вітаміну достатньо двох склянок суниці.
Ягода успішно застосовується в народній медицині при недокрів'ї і білокрів'ї, як потогінний і сечогінний засіб, при хворобах печінки, нирок, туберкульоз легень, безсонні, гіпертонії, для покращення роботи серця і обміну речовин.Онаявляется хорошим очисним засобом при зашлакованості організму нітратами, очищає кров, насичує її залізом.
Цю диво-ягоду здавна застосовують у народній медицині.Пастор Кнейп, лікар-натуропат, ще в XIX столітті писав, що люди, які їдять багато суниці, ніколи не хворіють.Такі слова часто говорять про різних фруктах і ягодах, але невипадково Кнейп, створив систему комплексного лікування важких недуг, виділив саме суницю.
У стародавніх трактатах тибетської медицини її називають царицею рослинного світу, так як вона відрізняється багатим хімічним складом.Вважається, що в цій ягоді міститься багато ще не вивчених речовин, які, можливо, і роблять її такою цілющою.
Оздоровитися, заготовити і вдосталь наїстися чорниці та суниці змогли учасники семінару-практикуму «Здорово живеш!»,який відбувся з 22 по 28 червня в Карпатах.Було дуже приємно вранці займатися гімнастикою на соковитій зеленій галявині, купатися в гірській річці, пити чудові зелені коктейлі і збирати трави і ягоди.За цей час учасники семінару навчилися впізнавати їстівні трави і вибирати з маси дикоросів традиційні, що ростуть повсюдно, а також деякі місцеві ендеміки трав'яного царства.З смакоти вчилися готувати сироїдні страви: суші, морозиво, майонез, смачний борщ зі сметаною з кешью і живими хлібцями, ситні живі кашки.
Учасники семінару не тільки набували навички живого харчування, але й підкорили найвищу вершину України — Говерлу!Це був приголомшливий досвід, адже вершина строптива, і погода на ній дуже мінлива.Після того як подолані всі випробування, які вона гостинно пропонує туристу, відчуваєш себе прикоснувшимся до чогось дуже могутнього та невідомого!Для всіх нас показовим виявилося таке спостереження: тим, хто практикує живе харчування, впоратися з сходженням виявилося значно простіше, ніж традиційно живиться учасникам походу.
Так що, якщо ви хочете дізнатися більше про живому харчуванні, навчитися збирати, правильно заготовляти, вживати дикі трави і готувати з них цілющі страви для себе і своєї сім'ї — гайда з нами!Ми вирішили повторити настільки вдалу програму і знову зустрітися в Карпатах в серпні.Всю інформацію ви знайдете на сайті www.syhoegolodanie.com.
Сьогодні ми відкриємо секрет приготування корисного, смачного, ситного і нежирного тортика, який робили на семінарі.
Вам знадобляться:
Банани — 2 шт;
чорниця і суниця — по 100 г;
горіхи (на ваш вибір) — 50 р;
кероб — 85 м;
масло какао — 100 г;
мед — 20 р.
Приготування:
Банани нарізати тонкими скибочками і скласти на плоску тарілку, застелену харчовою плівкою.Між шматочками банана повинні залишатися просвіти.Масло какао покласти в піалу і розтопити на водяній бані.Туди поступово всипати кероб і ретельно перемішати.Після того як «шоколад» стане однорідним, без грудочок, додати мед і знову перемішати.Банани рівномірно залити «шоколадом», втопити у ньому ягоди суниці і чорниці, посипати подрібненими горіхами.Після поставити торт на 20 хвилин в морозильну камеру.
У цьому рецепті для вас може виявитися незнайомим один інгредієнт — кероб.Це дуже смачний і корисний продукт, який може замінити какао-порошок і зробити ваші солодкі страви корисними!Докладніше про властивості кероба і рецепти страв з нього читайте в наступних номерах.