У мого чоловіка виявили виразку дванадцятипалої кишки.Хотілося б знати, чому вона виникає?У чому полягають лікування і профілактика загострень?
Людмила Іванівна, Брянськ
Своєю назвою дванадцятипала кишка зобов'язана древнім анатомам.Вони звернули увагу на те, що довжина її дорівнює сумі поперечників дванадцяти пальців людини.Ну а палець у ті часи називали перстом, про що, до речі, свідчить тлумачний словник Даля.Дванадцятипала кишка відіграє важливу роль у процесі травлення.Вона починається відразу після шлунка і анатомічно пов'язана з підшлунковою залозою і жовчовивідної системи.
На думку гастроентерологів, дванадцятипала кишка «задає ритм» активності всьому кишечнику.Зрозуміло, що цей ритм порушується у разі захворювання, наприклад виразки (дефекту слизової оболонки).Поява її обумовлене розладом гормональних і нервових механізмів, що регулюють видільну і моторно-евакуаційну функції дванадцятипалої кишки.
Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки зазвичай виникає на тлі запалення її слизової оболонки (дуоденіт) і вражає чоловіків у 6-7 разів частіше, ніж жінок.Серед причин, які викликають дуоденіт і сприяють розвитку виразки, — нераціональне харчування, зокрема пристрасть до гострої і жирної їжі, зловживання алкоголем, куріння, постійні стреси, тривалий прийом деяких ліків.
Крім того, важливу роль у виникненні виразкової хвороби дванадцятипалої кишки відіграє бактерія Helicobacterpylori, виявлена у 60-98% хворих.Життєдіяльність цієї бактерії призводить до підвищення кислотності шлункового соку, що негативно позначається на функції слизової оболонки як самого шлунка, так і що починається після нього дванадцятипалої кишки.
Виразка в 90% випадків розташовується в початковій частині кишки, яку називають цибулиною.Недуга проявляється печією, «голодними» болями в нічний час і через 3-4 години після їжі, які локалізуються зазвичай справа вище пупка і стихають після прийому їжі, особливо молока.У хворих нерідко спостерігаються відрижка та блювання кислим вмістом, а також запори.
При появі цих симптомів важливо негайно звернутися до лікаря.Причому чим раніше розпочато лікування, тим ефективніше результат.А ось запущена хвороба або не доведене до кінця лікування можуть привести до серйозних ускладнень, наприклад, хронічного кровотечі, проникненню виразкового процесу в сусідній орган або такого небезпечного, як перфорація (розрив слизової) з подальшим розвитком розлитого перитоніту (запалення очеревини).
Дефект слизової оболонки (виразка) діагностується на основі результатів досліджень.Серед них: аналіз крові, визначення кислотності шлункового соку і рентгенографії із застосуванням контрастної речовини, а також езофагогастродуоденоскопія — огляд слизової оболонки за допомогою ендоскопа.До речі, у 20% хворих зустрічається так звана поєднана виразка — дванадцятипалої кишки і шлунка.
У лікуванні виразкової хвороби провідне місце займає дієта.Харчування має бути дробовим, частим (6-8 разів на день), повноцінним, збалансованим, хімічно і механічно щадною.З меню слід виключити все гостре, жирне і смажене.Перевага віддається вареним, тушкованим і парових страв.Їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.Необхідно також відмовитися від вживання алкоголю і куріння, дотримуватися режиму праці та відпочинку.
З медикаментів в комплексній терапії застосовуються антибіотики, ліки проти хелікобактерної інфекції, препарати, що знижують секрецію шлункового соку, обволікаючі засоби.У важких випадках вдаються до хірургічного втручання.Для лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки широко використовуються також настої і відвари з лікарських рослин.Ось один з рецептів:
трави звіробою звичайного — 4 частини;
листя подорожника великого — 4 частини;
квіток ромашки аптечної — 1 частина.
Одну столову ложку сухої суміші залити склянкою крутого окропу, настоювати 20 хвилин, потім процідити.Приймати по столовій ложці 3-4 рази в день за 15-20 хвилин до їжі протягом 10 днів.
Виразкова хвороба відрізняється хронічним рецидивуючим перебігом.Періоди ремісії (стихання симптомів хвороби) можуть бути тривалими.Наприклад, при легкому перебігу — від року до трьох років.Загострення виникають найчастіше навесні і восени на тлі порушення режиму харчування і дієти, а також стресів.Тому не будіть сплячу виразку і виконуйте рекомендації лікаря!
Для профілактики загострень корисно використовувати наступний збір:
квіток ромашки аптечної — 4 частини;
трави звіробою звичайного — 2 частини;
листя подорожника великого — 2 частини;
листя м'яти перцевої — 1 частина;
трави деревію звичайного — 1 частина.
Одну столову ложку суміші залити склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити і приймати по півсклянки вранці і ввечері до їжі.
Народний рецепт
При виразці застосовуються різні народні засоби.Ось деякі з них.Але тільки пам'ятайте, будь ласка, що навіть самі перевірені народні засоби треба використовувати лише як доповнення до основного лікування.І обов'язково порадившись з лікарем.
Картопляний сік.Випивати натщесерце протягом доби (один раз), третину склянки свіжого картопляного соку.
Настій шипшини.Щоб приготувати його, візьміть 100 г сухих ягід.Затока 0,5 л окропу, дайте настоятися 30 хвилин.Після цього пийте його потроху протягом всього дня.
Капустяний сік.Він добре сприяє затягування ран.Після їжі, але не частіше трьох разів на день, випивайте по половині склянки свіжого капустяного соку.
Мед і вершкове масло.Змішайте в рівній пропорції (по 250 г) топлене вершкове масло і мед.У невеликій ємності доведіть суміш до кипіння.Варити перестаньте тоді, коли утворилася маса стане коричневою.Дайте охолонути.Тим не менше пити суміш слід теплою.Для цього можете злегка розігріти її на водяній бані.Рекомендується приймати по 1 ч. л. з ранку натщесерце.А після цього спокійно снідайте.
Обліпихова масло.Пийте його по чайній ложці.Рекомендується тричі на день до їди.Найкраще воно допомагає коли тільки-тільки з'явилися ознаки виразки дванадцятипалої кишки.
Корінь оману.Подрібнивши корінь (1 ст. л.), залийте її 0,5 л води.Потім поставте варити.Коли закипить, тримайте на вогні ще півгодини.Потім вимкніть.Нехай відстоїться три години.Після цього процідіть.Пити треба тричі на день по півсклянки.Приблизно за півгодини до їди.
Корінь суниці.Як і корінь оману, його слід подрібнити (1 ч. л.).Залийте окропом (півсклянки) і поставте на водяну баню.Нехай нудиться там чверть години.Процідіть, злегка остудіть — настій повинен бути теплим, а не гарячим.Випийте незадовго до того, як лягти спати, — і бажано незабаром після їжі.
Лляне насіння.Склянкою окропу залийте столову ложку лляного насіння.Після цього півгодини нехай настоюється.Приймайте три рази на день по одній склянці протягом двох тижнів.
Корінь кульбаби, пастуша сумка, цикорій, трава оману.Взявши по столовій ложці всіх перерахованих інгредієнтів, гарненько перемішайте їх, попередньо подрібнивши.Потім 1 ст. л. цієї суміші залийте склянкою окропу.Нехай годину настоюється.Після проціджування пийте відвар теплим чотири рази на день по дві столові ложки.Причому робіть це за 20 хвилин до їжі.
Шановні читачі!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.