Підступний удар по нирках


підступний удар по нирках

Як проявляється пієлонефрит?Яка дієта рекомендується при цьому захворюванні?

Ірина, Волгоград

— Пієлонефрит — це інфекційне запалення ниркової тканини, при якому уражаються також миски та чашечки цього життєво важливого органу.Розрізняють гостру і хронічну форми захворювання.Симптоми першої наступні: висока температура, озноб, болі в поперековій області, розлад сечовипускання.Якщо до них приєднуються головний біль, нудота, блювота, то це свідчить про наростаючої інтоксикації в організмі.

Хронічний пієлонефрит зазвичай є наслідком недолеченного гострого процесу.Він проявляється, зокрема, тупий постійним болем в поперековій області, частим сечовипусканням, загальною слабкістю, підвищеним артеріальним тиском, особливо якщо уражені обидві нирки.У лікуванні пієлонефриту провідну роль відіграє антибактеріальна терапія, призначена лікарем.Поряд з ліками важливе значення у боротьбі з цією недугою має дієта.

Її вибір залежить від прояву хвороби, функціонального стану нирок, стадії захворювання і загального стану хворого.Так, при гострому пієлонефриті у перші два дні призначається цукрово-фруктова дієта, що включає солодкі свіжі фрукти і овочі, особливо що володіють сечогінною дією, наприклад кавуни, дині.А ось білкову їжу в ці дні слід виключити з раціону, оскільки вона створює додаткове навантаження на нирки.Хворому необхідно пити не менше двох літрів рідини в добу: відвари трав (нирковий збір), солодкі соки, компоти, неміцний солодкий чай, лужну мінеральну воду.

В наступні 7-10 днів, коли стан хворого не покращиться, йому показана молочно-рослинна дієта.Додатково до свіжим, а також приготованим фруктам і овочам можна включати молочні продукти (крім сиру і сиру) і каші.Сіль у раціоні обмежується до 2-3 г на добу.Після зникнення симптомів недуги в меню вводять варені м'ясо та рибу, сир.При цьому споживання гострих, жирних і смажених страв, а також копченостей не допускається протягом року, так як вони можуть спровокувати загострення хвороби.Харчуватися рекомендується 4-5 разів на день, невеликими порціями.

Щадна дієта необхідна і при хронічному пієлонефриті.Так, перші страви повинні готуватися тільки з овочів і круп, а ось бульйони при цьому недугу протипоказані.Крім того, у меню можуть бути страви з риби, нежирних сортів яловичини і курки, приготовані у вареному або тушкованому вигляді.Щоб зменшити в м'ясі кількість екстрактивних речовин, які можуть викликати загострення, його потрібно при варінні заливати холодною водою.При цьому воно повинно бути нарізано дрібними шматочками.У процесі приготування дозволяється використовувати рослинне або вершкове масло.А в якості гарнірів до других страв рекомендуються макаронні вироби, різні каші та овочі.

Найбільш кращим джерелом білків при пієлонефриті є молочні продукти.Тому непогано включати в харчовий раціон молоко, зрозуміло, якщо хворий добре переносить його.Воно має легку сечогінну дію і, отже, допомагає підсилити відтік сечі, а з нею і мікробів — збудників захворювання.

При хронічному пієлонефриті допускається також вживання сметани, сиру і негострих сортів м'якого сиру.Дуже корисні хворим всі кисломолочні продукти, які сприяють нормалізації мікрофлори кишечника, порушеною після застосування антибактеріальних препаратів.Під час загострень хронічного недуги хворим призначається таке ж лікувальне харчування, як і при гострому пієлонефриті.

До речі, для профілактики загострення народні медики пропонують використовувати наступний настій лікарської рослини: залити 2 ч. л. подрібненої трави хвоща польового склянкою окропу, настоювати 1 годину.Потім процідити і пити повільними ковтками протягом дня.

Були збори недолги

Корисні при хворобах нирок і різні трав'яні збори.

Нирковий чай.Візьміть в рівній кількості і змішайте траву кропиви дводомної, подорожника, деревію, хвоща польового, квіток череди і календули.Перед змішуванням подрібніть.Наполягайте півгодини залиту склянкою окропу 1 ст. л. збору.Пийте протягом трьох тижнів чотири рази на день по третині склянки.

Хвощ, спориш, адоніс... Візьміть 1 ст. л. перстачу, по 2 ст. л. споришу, квіток бузини чорної, хвоща польового, кори верби, 2 ч. л. березових бруньок, 1 ч. л. горицвіту весняного.Перемішайте, попередньо подрібнивши.Після цього чотирма склянками окропу залийте 2 ст. л. збору.Процідіть, попередньо настояти протягом години.Протягом місяця цей збір треба пити теплим тричі на день по склянці.

Шипшина, кропива, череда... Знадобляться 130 г трави череди.80 г квіток ромашки аптечної, 140 г кропиви, 60 г трави звіробою, 250 г плодів шипшини, 40 г трави фіалки триколірної, 50 г шишок хмелю, 120 г кукурудзяних рилець і 70 г суцвіть липи.Все потрібно, подрібнивши, перемішати.Потім залити 2 ст. л. суміші, що вийшла 500 мл окропу і залишити в термосі на ніч.Протягом місяця п'ють тричі на день в три прийоми.Спочатку — шість днів, після чого тижневу перерву.Потім все повторити.

Перевірено часом

Існує безліч народних способів лікування нирок.Вони перевірені часом — але тим не менш попереджаємо: перш ніж скористатися ними, обов'язково порадьтеся з лікарем.

Кефір.Слід змішати 100 г пихтового масла і 300 г кефіру.При цьому, щоб краще змішалося, злегка підігріти.А потім остудити — приблизно до 30 градусів.Цією сумішшю можна користуватися, коли болять нирки.Натирати нею поперек краще за півгодини до того, як лягти спати.А натерши, укутати теплою хусткою.Не знімати його до тих пір, поки суміш не охолоне.Робити так протягом місяця.До речі, суміш кефіру з ялицевою олією корисна і при сечокам'яній хворобі.

Існує й інший рецепт суміші на основі кефіру.Тільки для цього знадобиться не ялицеве масло, а березові бруньки (50 г).Їх треба заварити крутим окропом (150 г).Після чого (щільно закривши банку) поставити на 4 години в прохолодне темне місце.Після закінчення часу процідити.Потім змішати з кефіром і нагрівати, поки не вийде однорідна маса.Суміш можна пити двічі на день — вранці і ввечері, по 15 крапель (тільки попередньо додайте в настій 50 мл кип'яченої води).

Кріп.Траву кропу (і 2 ст. л. його насіння) залийте склянкою окропу в емальованій каструлі.Чверть години нагрівайте на водяній бані.Перед їжею випивайте тричі на день по третині склянки.

Дикі яблука.З них необхідно приготувати відвар.Пити — довго.Як мінімум, півроку.Відвар повинен бути концентрованим — щоб сильно відчувався смак.Причому годяться не тільки свіжі, але й сушені яблука (на 2 л води пів-літрова банка).Цукор додавати не треба.А яблука краще різати скибочками.У перший місяць пити по склянці тричі на день.Решта п'ять — по дві склянки.

Родзинки з перцем.Перець візьміть горошком, а родзинки без кісточок.Після того як ретельно їх промиєте, з'їдайте вранці натщесерце, не розжовуючи (за півгодини до їжі), по одній изюмине з вкладеною у неї перчинкою.І так — протягом 10 днів, щодня додаючи по одній изюмине з перчинкою.У наступні 10 днів — навпаки, по одній штучці зменшуйте норму.