Фото С. ХАЛЬЗОВА
У делікатну ситуацію, пов'язану з ненавмисним випуском кишкових газів, що потрапляють багато з нас.Але флатуленция — так у медицині красиво позначається нестримне бажання випустити ці гази на свободу — далеко не єдина неприємність, що супроводжує метеоризм, або синдром підвищеного газоутворення.Одномоментні акти лише укладають процес, який може проявлятися здуттям кишечника, бурчанням, болями, різями.Зокрема, дуже часто турбують гази маленьких дітей, у яких ще не сформувався ферментний апарат шлунково-кишкового тракту, а також літніх людей, у яких процес виділення ферментів, навпаки, піддається зворотному інволюції.
Але чому метеоризм виникає у людей молодих і досить здорових?Можна і потрібно з ним взагалі боротися?
Природний процес
Фахівці стверджують, що освіта кишкових газів є природне досушування-художнім процесом: вуглекислий газ починає виділятися вже у верхніх відділах тонкої кишки в ході реакції нейтралізації кислого вмісту шлунка і лужного секрету підшлункової залози.Найактивнішу газоутворення відбувається у товстій кишці під впливом дії перетравлюваних продуктів з розташованої там мікрофлорою.У кишечнику присутні гази у своєму звичному розумінні, а особлива суміш, що знаходиться на межі двох середовищ, газоподібної і рідкої.Малесенькі бульбашки з газовим вмістом створюють дрібнодисперсну піну, пов'язану кишкової слизом.Якщо в кишечнику переважають корисні, дружні нам мікроорганізми, то утворюються бульбашки (в нормі в кишечнику міститься в середньому 0,5-1,5 л газу) швидко всмоктуються, не завдаючи його стінок особливого занепокоєння.
На жаль, сьогодні здоровим кишечником можуть похвалитися небагато.Але навіть і без діагнозів явища метеоризму виникають із-за неправильного харчування.Більшість із нас їсть поспішно і без всякого тимчасового режиму.Якщо до цього додати звичні стреси і відсутність рухових навантажень, то симптоми підвищеного газоутворення забезпечені.Не випадково метеоризм відзначається у багатьох бізнесменів, що працюють в інтенсивному діловому режимі.Часто страждають їм підлітки, що віддають перевагу фаст-фуду і газованих напоїв.
Редька, гусак, капуста і баранчик...
Превалювання того чи іншого газу обумовлено типом порушення кишкової мікрофлори і характером їжі.Наявність кислувато-бродильного запаху свідок ствует про надлишку в їжі важко перетравлюваної клітковини — бобових, свіжої капусти, редьки, редиски, грубого чорного хліба.Запах сірководню відображає плачевний стан неперетравлених тваринних білків: страви з баранини, гусака, качки, жирної свинини, містять тугоплавкі жири.Кишечник багатьох дорослих людей не переносить молоко.Деякі не переносять екзотичні страви, що часто виявляється під час заморських туристичних поїздок.Відповідно, першим ділом треба уникати тих продуктів, на які ваш рідний кишечник реагує погано пахне викидом.
Але найчастіше дієтою роздратований кишечник не задобришь, доводиться коригувати його стан іншими методами.
Факт
Структура кишкових газів дуже рухлива, в ній зазвичай є до 11% кисню, від 0 до 74% водню, від 11 до 92% — азоту, від 0 до 56% — аміаку і інших газів.У медичній літературі описані навіть випадки... вибухів під час внутрикишечних операцій.Скупчення важких газів, насамперед метану, небезпечно саме по собі.Але адже метан є ще і вогненебезпечним газом, тому при включенні електрокоагулятора, яким, приміром, «припікали» поліп або папілом, він вибухав, обпалюючи нутрощі оперованого.Ось чому сьогодні людині, якому належить операція, забороняють вживати продукти, що сприяють посиленого газоутворення.
Народний рецепт
Стовкти 1 ст. ложки насіння кропу і залити 1,5 склянками окропу.Настояти в закритому посуді 2-3 години, процідити.Приймати по півсклянки 3 рази на день.
Заварити 1 ст. ложку листя евкаліпта 3 склянками окропу, настояти 30 хвилин, випити в теплому вигляді натщесерце.
Вранці натерти на тертці 2-3 середніх картоплини, віджати через марлю.Стакан отриманого соку випити натщесерце, після його прийому лягти на півгодини в ліжко.Так пити сирий картопляний сік протягом 10 днів, після чого слід перерву на 10 днів, потім курси повторюють.
Клізма з настоєм ромашки.Приготувати настій: 2 ст. ложки ромашки на 0,5 л окропу.Настояти півгодини, процідити і додати в раніше приготовлену теплу кип'ячену воду в обсязі 1 л. Лежачи на боці, ввести воду в кишечник, по можливості затримуючи розчин довше.(Клізма робиться після дефекації.)