Скажіть, чи правда, що якщо довго пережовувати їжу, то в організм потрапляє менше калорій і людина не товстіє?Чому так відбувається?
Ірина, Красноярськ
Відповідає лікар Наталія Марадудина:
— Справа йде трохи інакше.Ретельно пережовувати їжу слід не для того, щоб в ній «зменшилася» кількість калорій.Просто нашому мозку необхідно деякий час на «переварювання» інформації про те, організм наситився чи ні.А вона надходить до нього від рецепторів шлунка приблизно за 20 хвилин, тобто з деяким запізненням.І нерідко виходить так: поки людина старанно і безупинно впихає в себе порцію за порцією, мозок ще навіть толком не знає — чи настала вже ситість.Зате через пару десятків хвилин йому про це буде відомо напевно.І він прийме правильне рішення, скомандовав або «стоп», або «продовжити».Отже, чим довше ви жуєте, тим менше встигаєте з'їсти за цей час.І тим більше вірогідність того, що незабаром мозок вас акуратно «пригальмує».
У будь-якому випадку треба пам'ятати: повної ситості краще не чекати.У жителів японської префектури Окінава (тут найвища в світі середня тривалість життя у жінок і у чоловіків) є вираз: «хара хачі бу».У перекладі вона звучить так: «їж, поки не будеш ситий на вісім частин з десяти».Завжди залишайте в шлунку трохи вільного місця.Якщо цього не дотримуватися — можна стати заручником власної недалекоглядності.Бо коли людина переїдає, його шлунок починає пристосовуватися і поступово розтягується.Спочатку трохи, потім ще трохи, і ще... В результаті, ви з'їдаєте більше і більше.Так виникає хибний і небезпечний для здоров'я замкнуте коло.
Можливо, це здасться справою непростим, але намагайтеся кожен шматок пережовувати близько 40 разів.Поступово звикнете.А заодно зменшити кількість споживаних калорій приблизно на 15% в порівнянні з тим, скільки могли б набрати, не дочекавшись заборонного сигналу власного мозку.