Причини виникнення панкреатиту?
Панкреатит — запалення підшлункової залози. Цей важливий орган, розташований в черевній порожнині позаду й трохи нижче шлунка щільно примикає до 12 палої кишки. У підшлунковій залозі виробляються гормони, які регулюють обмінні процеси в організмі (наприклад, інсулін), і панкреатичний сік, що містить в неактивній формі основні ферменти, яки спряють процесу травлення. Вони надходять по протоках в 12-палу кишку, де активуються та беруть участь у розщепленні таких елементів живлення, як білки, жири та вуглеводи.
Однак буває, що ферменти стають активними ще до потрапляння в 12-палу кишку. У цих випадках об'єктом їх «перетравлення» замість їжі, що надійшла в організм, стає сама підшлункова залоза, клітини якої починають руйнуватися. Так і виникає панкреатит. Серед основних причин, що викликають захворювання: захворювання жовчних шляхів, зловживання алкоголем, пристрасть до гострої й жирної їжі, переїдання. Це обумовлює підвищене виділення панкреатичного соку, який у разі пошкоджених проток залишається в залозі та сприяє її запаленню.
Що таке гострий панкреатит?
Напад гострого панкреатиту виникає зазвичай після рясної їжі та супроводжується сильними болями у верхній частині живота, які нерідко носять оперізувальний характер. До інших важливих ознаках недуги відносяться: неодноразова блювота, лихоманка, почастішання пульсу. Хворого необхідно терміново доставити в стаціонар, де встановлять точний діагноз. Гострий панкреатит — хірургічне захворювання, тому у важких випадках не виключена операція. Мета її — видалення омертвілих ділянок тканини підшлункової залози до розвитку їх нагноєння.
Якщо стан хворого не викликає серйозних побоювань, перевага віддається консервативному лікуванню. Передусім воно спрямоване на зняття болю, чому сприяє введення знеболюючих й спазмолітичних препаратів. Крім того, на ділянку підшлункової залози прикладається лід, щоб зменшити її активність. Протягом 3-5 днів хворому не можна їсти, тому поживні речовини вводять внутрішньовенно. При відсутності блювоти можна часто й потроху пити слабо лужну мінеральну воду.
Приймати їжу хворому дозволяють після того, як припиняться болі. Спочатку по 1/3 склянки кисляку через кожні півгодини, а потім й кілька столових ложок знежиреного свіжоприготованого сиру. У подальшому при відсутності болю дієта розширюється, зокрема, за рахунок вареної курки або риби, причому їсти треба невеликими порціями. З меню повинні бути виключені жирні, смажені, копчені та гострі страви. Також з раціону хворого виключаються продукти, що сприяють газоутворенню в кишечнику, наприклад, випічка.
Хронічний панкреатит
Тривалий гострий процес може призвести до хронічного панкреатиту. Втім, останній частіше розвивається протягом декількох років на тлі хронічного холециститу (запалення жовчного міхура), жовчнокам'яної хвороби, нераціонального харчування .Буває, що хронічна недуга протікає без виражених симптомів, але при загостреннях проявляється болями у верхній частині живота, відсутністю апетиту, проносом. У цих випадках хворий повинен дотримуватися такої дієти, як і при гострому панкреатиті.
При хронічному запаленні основне лікування полягає в дотриманні рекомендацій лікаря по харчуванню. У періоди ремісії (стихання симптомів недуги) можна вживати різні каші, овочеве пюре, м'ясні та рибні парові котлети, варені м'ясо та рибу, свіжі фрукти та ягоди .Проте в меню не повинно бути жирних страв, кави, какао, свіжого хліба, шоколадних цукерок, тортів й, звичайно, алкоголю. Для профілактики загострень хворому рекомендується приймати ферментні препарати.
Народні методи лікуання панкреатиту
При панкреатиті хороший ефект дають фітотерапевтичні засоби. Наприклад, настій з наступних рослин:
- листя м'яти перцевої — 3 частини;
- насіння кропу запашного — 3 частини;
- квіток безсмертника піщаного — 2 частини;
- плодів глоду криваво-червоного — 2 частини;
- квіток ромашки аптечної — 1 частина.
Готують настій так: одну столову ложку сухої сировини заливають склянкою крутого окропу, настоюють 20 хвилин й проціджують. Приймають по 1/2 склянки 3 рази на день через годину після їжі.
А ось інші рецепти:
Лимон. Пропустіть через м'ясорубку 1 кг лимонів зі шкіркою. Тільки спочатку видаліть кісточки. Подрібніть також по 300 г часнику та петрушки. Розмішайте з перетертими лимонами. Зберігати суміш слід в емальованій каструлі. Приймати її за 15 хвилин до їжі тричі на день по 1 чайній ложці.
Відвар вівса. Робиться він так. Замочіть овес й поставте в тепле місце. Коли зерна проростуть (це станеться приблизно через 30-40 годин) помийте їх та просушіть. Потім перетріть у борошно. Розвівши його спочатку в холодній воді, залийте окропом та дві хвилини прокип'ятіть. Нехай півгодини настоїться. Потім процідіть та пийте. Слід пам'ятати: відвар вживається тільки свіжим, тому готуйте щоразу максимум денну норму.
Картоплю і моркву. Візьміть дві моркви і три середні картоплини. Перш ніж пропустити через соковижималку, добре помийте та виріжте оченята. Шкірка нехай залишиться. В результаті у вас вийде приблизно 200 г соку. Протягом тижня його треба пити за півгодини до їжі. Потім сім днів перерви і курс повторюється. Потім знову така ж перерва — й приступайте до третього тижневого курса.
Звичайний капустяний сік дуже корисний при панкреатиті, як і морська капуста.
Ви знаєте у мене мама страждала запаленням підшлункової залози. Це дійсно дуже тяжка хвороба. Причиною панкреатиту лікар назвав споживання алкоголю та зловживання жирною їжею!