Моєму синові скоро рік.Поступово хочу переводити його на дорослий раціон.Яким має бути харчування дитини від року до трьох років?Тамара, Саратов р.
Відповідає дієтолог-ендокринолог, лікар вищої категорії Ганна Бердникова:
— Енергетична цінність щоденного раціону дитини 1-3 років повинна складати приблизно 1300-1600 ккал.До півтора років всі страви дитині необхідно готувати в основному у вигляді протертих чи дрібно нарізаних сумішей, пюре, суфле (супи, овочі, фрукти).М'ясо подавати у вигляді парових котлет, тефтелькою.Після півтора років в раціон можна включати вже добре розварені каші, запіканки, варені і тушковані овочі, м'ясо.
Що стосується режиму харчування, їжа перетравлюється в шлунку дитини в середньому протягом 3-4 годин, тому інтервали між прийомами їжі повинні бути приблизно рівні цього часу.Годувати дитину краще в один і той же час 4 рази на день.Між прийомами їжі уникайте перекусів, особливо солодощів.
Їжу, що містить велику кількість білка (м'ясо, рибу, яйця), краще давати дитині в першій половині дня, так як вона довго перетравлюється, а в другій — більш легку (молочно-рослинну, вуглеводну).До речі, ідеально збалансоване харчування дитини від 1 року до 3 років має містити 50-55% вуглеводів.Найбільш корисні їх джерела: молочні продукти, свіжі фрукти, картопля, макаронні вироби, нешліфовані злаки, квасоля та інші бобові.