Вітамінні дари динного дерева


вітамінні дари динного дерева

Динним деревом називають папайю.Вона росте в тропічній зоні.Але завдяки розвиненій торгівлі фрукт зустрічається на полицях наших магазинів настільки часто, що тепер його можна навіть не вважати екзотикою.Папайя схожа на диню і за формою, і за смаком, і хімічним складом.Є у неї ще й інша назва — «хлібне дерево».А все тому, що коли запекаешь її на вогні, вона видає густий, насичений хлібний аромат.

Фрукт містить велику кількість корисних вітамінів: А, С, D, Е, Що Крім них — вітаміни групи В: В1, В2, В3, В6, В9.Їх основне завдання — підтримання в нормі тканинного дихання, вироблення енергії в організмі — з жирів, білків і вуглеводів.

Вітаміни групи В беруть участь в обмінних процесах і утворенні еритроцитів.Вони сприяють нормальній роботі нервової системи, регулюючи її активність.Вітамін В2 (рибофлавін) дуже важливий для зору, синтезу гемоглобіну.Він забезпечує гарний стан шкіри.

Шановні читачі!

Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.

Кислота вже не та!

Відоме властивість папайї — допомога шлунку в нейтралізації міститься там кислоти, її надмірного впливу.А це полегшує стан людей, які страждають гастритом, печією.

Рослинний фермент під назвою папаїн добре розщеплює жири і крохмаль, допомагає впоратися з розладом шлунка.Завдяки йому ж травний тракт краще перетравлює і засвоює м'ясо (зокрема, руйнуються його жорсткі волокна).Папаїн розщеплює білки і тим самим допомагає людям, чий організм не здатний їх нормально засвоювати — повністю або частково.

Даний фермент корисний при тромбозах, опіках.Як основний компонент він застосовується у відповідних лікарських препаратах, які використовуються, крім іншого, для лікування пролежнів, довго не гояться ран, регенерації сполучної тканини міжхребцевих дисків.

На основі ферменту папаїну виготовляють також ряд косметичних препаратів.В тому числі — для позбавлення від веснянок, вугрів, пігментних плям, мозолів, бородавок.

Креми з використанням папайї корисні для обличчя — вони дуже добре живлять і зволожують шкіру, розгладжують її.Ці креми (так само як і креми проти старіння шкіри) готуються на основі олії фрукта.А воно — з його насіння.З папайї роблять і засоби для епіляції.

Маска для особи, приготовлена з фрукта, відбілює шкіру, звільняє її від відмерлих частинок, добре очищає пори.

Біологічно активна речовина карпаин, що входить до складу фрукта, корисні для роботи серця.Папайя містить багато клітковини, достатня кількість корисних речовин, таких як кальцій, залізо, фосфор, марганець, натрій, калій, цинк, магній.

У плодах «динного дерева» відсутні жири і мало вуглеводів.А значить, вони підходять для дієт.І якщо ви вирішили влаштувати «розвантажувальний день», то вам допоможуть три плоду папайї.Або літр соку цього фрукта.До речі, у ста грамах м'якоті міститься менше 40 ккал.

Вживання плодів папайї дозволить відстрочити старіння організму, знизити вміст шкідливого холестерину в крові, позбутися від ранкової нудоти і слабкості; допоможе товстій кишці успішно протистояти різним інфекціям.Вони ж сприяють відновленню порушеного менструального циклу, ефективно очищають кишечник, тонізують його і шлунок, зміцнюють імунітет, служать профілактиці гострих респіраторних захворювань.

Корисна не тільки свіжа папайя.Але і висушена.Вона, яка зберігалася довго, не втрачає при цьому своїх цілющих властивостей.

Папайя має антизапальними властивостями.Завдяки цьому зменшується біль при набряках, артриті, остеопорозі.Її застосовують при виготовленні ліків для лікування виразки дванадцятипалої кишки та шлунка, інших шлунково-кишкових захворювань; мазей для лікування герпесу.А крім того — при приготуванні стоматологічних препаратів при карієсі, хворобах ясен.

Маски з папайї

Освіжаюча.М'якоть папайї (або сік), 2 ст. л. змішайте з 0,5 ч. л. меду, двома краплями рожевого масла і 1 ст. л. теплої води.Через десять хвилин змийте теплою водою.

З йогуртом (кефіром).Подрібніть в блендері або на дрібній тертці 50 г м'якоті папайї.Змішайте з 2 ст. л. йогурту або кефіру.Нанесіть на півгодини на очищену шкіру.Потім змийте теплою водою.

При запаленій шкірі.Кашку з м'якоті папайї змішайте зі збитим білком.Потримавши на обличчі півгодини змийте теплою водою.

Тонізуюча.У суміш кашки папайї та гарбуза додайте збитий білок.Уникаючи області біля очей, рухами пальців м'яко нанесіть на обличчя на 10 хвилин.Змивати слід теплою водою.

Очищаюча.Приготуйте пасту з 100 г кашки папайї і 2 ст. л. косметичної глини.Додайте в суміш сік алое — кілька крапель.

Пом'якшувальна для шиї та обличчя.Очищений, позбавлений від насіння і нарізаний дрібними шматочками твердий стиглий плід папайї подрібніть в блендері до отримання однорідної м'якої маси.Якщо у вас суха шкіра, бажано додати в вже приготовлену масу чайну ложку меду.Не треба наносити маску на область навколо очей.У блендер, крім папайї, нічого не додавайте, в тому числі не змішується з водою.Маску наносите лежачи — в іншому випадку є ризик, що вона потече.Через чверть години, коли підсохне, можете змити теплою водою.І взагалі, маски з папайї, які робляться лише на основі одного фрукта, краще всього знімати, коли вони злегка підсохнуть.

Запам'ятайте: найкращий ефект дає свіжоприготовлена маска.Вона не тільки пом'якшить шкіру, але і освіжить її, позбавить від подразнення.В маску можна також додати три-чотири краплі лимонного соку.

З морквою і жовтком.3 ст. л. кашки папайї змішайте з одним яєчним жовтком і 3 ст. л. пюре з вареної моркви.Змийте теплою водою, потримавши на обличчі двадцять хвилин.

Засіб профілактики

Папайя хороша як засіб профілактики залізодефіцитної анемії, появи зморшок.Вона допомагає подолати сонливість, дратівливість і слабкість, швидку стомлюваність, особливо в критичні дні і в період ПМС.Використовують папайю при виразках, екземах.Корисна вона для профілактики запорів.А за допомогою її насіння і листя можна позбутися від глистів.Папайя сприяє якнайшвидшому відновленню організму після важких хвороб.

Але треба обов'язково пам'ятати: цей фрукт може нанести серйозної шкоди.Вже згадуваний фермент папаїн послаблює волосся, руйнує кератин (вид білка, що входить до їх складу), не дає рости новим.

Ні в якому разі не можна їсти незрілі плоди.Це загрожує алергією, роздратування шкірного покриву.Купувати треба тільки стиглі фрукти.Тому що нестиглі містять отруйний білий молочний сік.По мірі дозрівання він робиться безбарвним, водянистим і безпечним.Стиглі плоди повинні бути м'якими і пружними, гладкими і мати жовтий колір.