Вже початок осені, але вітамінна пора триває.На нашому столі все ще досить корисних ягід і фруктів.Так не будемо втрачати час і підкріпимо організм корисними речовинами!А заодно і поласуємо.
Бузина чорна
Рослина вміє дуже добре очищати організм.Його унікальність у тому, що це практично безвідходне «медичне виробництво».Користь здоров'ю людини приносять не тільки ягоди бузини, але і кора, квіти (при опіках здатні зменшувати біль і зцілювати пошкоджену шкіру), листя, коріння, зерна (мають потогінну дію, приготоване з них масло рекомендується при подагрі) і навіть луб'яний шар.
Крім того, з квіток бузини чорної можна приготувати корисний настій.Для цього слід залити склянкою окропу столову ложку квіток — свіжих або сухих.Після того, як протягом двадцяти хвилин настоїться, процідіть.Потім додайте кип'ячену воду — щоб довести об'єм до 200 мл Такий настій допомагає при бронхіті і трахеїті, хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, а також ангіні і грипі.Приймати його треба кілька разів на день, теплим, за 20 хвилин до їжі.
Кора бузини вживається при водянці, її відвар — хороший сечогінний і жовчогінний засіб.Вона також корисна людям, що страждають гемороєм, ожирінням, подагрою, анемією, артрит, пневмонією та бронхітами, головному та зубному болю (полощуть порожнину рота настоєм кори).
Але слід запам'ятати: препарати бузини протипоказані вагітним і тим, у кого є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Відвар коренів бузини допоможе діабетикам, знімає набряки стоп і кистей.Порошок з розтертих і змішаних коренів і кори дуже добре загоює рани, опіки, мокнучі виразки.
Як раз в кінці вересня рекомендується збирати ягоди бузини — якщо ви маєте намір використовувати їх для лікування.Саме в цей час вони набирають найбільшу кількість корисних речовин.Ягоди можуть застосовуватися як проносний, корисні при ревматизмі, діабеті, гепатиті, виразці шлунка.У сушеному вигляді здатні поліпшувати травлення.
В них присутні каротин, вітамін С, дубильні речовини, ефірна олія, органічні кислоти, фруктоза і глюкоза.А у квітках бузини — антоціани, марганець, залізо, кальцій, калій, флавоноїди, кобальт, цинк, мідь, алюміній.
Шипшина
Володіє масою корисних для людини властивостей, зміцнює організм.Ще нашим предкам була добре відома його здатність покращувати обмін речовин, а також загоює, пото-, жовчо — та сечогінну, протизапальну дію.Шипшина покращує мозковий кровообіг, добре живить вітамінами виснажений різними хворобами організм і до того ж робить його менш сприйнятливим до всіляких інфекцій, сприяє профілактиці гострих респіраторних захворювань.Добре підвищує опірність дитячого організму.З цією метою готується нескладний вітамінний настій з розрахунку 200 мл окропу столову ложку сухих або свіжих плодів.Потім настоюють півгодини.Пити слід тричі на день по половині склянки.Цей напій, до всього іншого, покращує роботу дихальної і центральної нервової системи.Крім настоїв, робляться також корисні сиропи, чаї, відвари.
Корисний шипшина при гіпертонії, жовчнокам'яній та нирковокам'яній хворобі, холециститі, гастритах зі зниженою кислотністю (в останніх двох випадках застосовуються, зокрема, витяжки плодів і екстракти).Відомі його тонізуючі і антисклеротичні властивості.Шипшина сприяє кровотворенню і швидкому зрощенню переломів, перешкоджає розвитку атеросклерозу і відкладенню холестеринових бляшок.Корисний при запальних процесах у кишечнику, хворобах печінки.
У шипшині міститься багато заліза.Тому лікарі рекомендують його при анемії.А крім заліза — є ще магній, молібден, кобальт, мідь, марганець, фосфор, кальцій, вітаміни А,С, Е, К, Р, В1, В2, пантотенова кислота, каротин, флавоноїди.
Ефірне масло, що міститься в пелюстках квітів шипшини, добре загоює рани.Також при екземі можна прикладати до уражених ділянок шкіри листя рослини.
Калина
У вересні-жовтні вона вже дасть плоди.А значить, в нашому медичному арсеналі з'явиться ще одна дуже корисна ягода.Судіть самі про її чудові властивості.Калина може служити як протисудомний, ранозагоювальну, протизапальну, жовчогінну, протиспазматичний, кровоспинний і навіть омолоджуючий засіб (не випадково на основі калини роблять різні маски для особи і креми).Вона допомагає при атеросклерозі, коліті, гастриті, гіпертонії, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, судинних спазмах, застуді.Для всіх цих випадків є унікальний настій.Заваріть в 250 мл окропу 25 г розтертих плодів.Дайте настоятися 5 годин.Готуйте кількість настою з таким розрахунком, щоб пити його тричі на день перед їжею по 100 мл Звичайно, не всім подобається гіркоту, яку надає калина.Але ця проблема легко усувається.Досить на 7 хвилин покласти ягоди в киплячу воду — і питання вирішене.
До речі, годиться такий настій і для зовнішнього вживання.Його можна закапувати при носовій кровотечі.
При хворобах печінки корисна калина з медом.
Ягоди цієї рослини містять аскорбінової кислоти вдвічі більше, ніж, наприклад, цитрусові.У них також багато солей заліза, вітамінів А, Е, Р, К, фосфору, органічних кислот, дубильних речовин.
Користь здоров'ю приносять не тільки ягоди, але і кора калини.Ще в давнину її використовували під час маткових кровотеч, а також якщо у жінки хворобливі менструації.Рецепт наступний.Подрібніть кору калини (4 ч. л.) і залийте склянкою води.Прокип'ятити півгодини, процідіть (не даючи охолонути).Додайте воду, щоб довести до початкового об'єму.Регулярність прийому перед їжею тричі на день, по 1 ст. л. Можна застосовувати також при гемороїдальних і носових кровотечах.
Але запам'ятайте: калина протипоказана при вагітності, артриті, сечокам'яної хвороби, підвищеній кислотності шлункового соку, подагрі і гіпотонії.
Народний рецепт
При запальних захворюваннях нирок.10 г кори бузини або 5 г порошку з неї залити в термосі половиною літра окропу.Після шестигодинного настоювання процідити.Пити п'ять разів на день по 100 мл
При попрілостях і підвищеної пітливості.Відваріть в молоці квіти бузини.На марлю нанесіть тонкий шар утворилася маси.Протягом півгодини тримати маску на проблемних місцях.Протягом тижня повторити.І так — до повного позбавлення.