Отже, сьогодні ми завершуємо публікацію нашої «зеленої енциклопедії».У кількох попередніх номерах «Аргументи неделі» розповідали про користь так званих зелених овочів (це вершки всіх їстівних рослин).Зокрема — петрушки, кропу, селери, тархуну, кінзи, м'яти, шпинату, салату, щавлю, базиліка, руколи... що Містяться в них вітаміни, мікроелементи, лікарські речовини здатні благотворно впливати на здоров'я людини.
Причому на відміну від рукотворних, штучних ліків вони не дають настільки неприємних побічних ефектів, оскільки не містять хімії.Невипадково мешканці однієї з японських префектур, Окінави, вживають багато різноманітної рослинної їжі, живуть у середньому довше, ніж хто-небудь на землі.Чоловіки — 78 років, жінки — 86.Бажаємо читачам «АН» перевершити ці показники!Ну а в подальшому ми хочемо розповісти вам про користь інших натуральних «ліків»: фруктів, ягід, овочів.Буде цікаво, не пропустіть!
Мелісса
Про її лікувальних властивостях наші предки знали ще сотні років тому.Вагітним жінкам давали її як протиблювотний засіб.Відвари застосовувалися при безсонні, спазмах шлунка, жовчокам'яній хворобі, холециститі, хворобливих менструаціях, застудах, бронхіальній астмі.Це дієвий потогінний, сечогінний, протисудомну і відхаркувальний засіб.Рослина містить дубильні речовини, ефірні олії, каротин, органічні кислоти, вітамін С.
Настій меліси поліпшує роботу органів травлення і пробуджує апетит.При захворюваннях ясен, зубного болю відвар меліси використовується для полоскань.Щоб приготувати настій, візьміть 8 ч. л. листя меліси і залийте двома склянками окропу.Тримайте чотири години в закритому посуді.Процідіть.Приймати треба перед їжею 4 рази на день по 1/4 склянки.
Зовсім нещодавно американські вчені з Сіетла виявили ще одна дивна властивість меліси: вона допомагає боротися з целюлітом.Для цього застосовуються спеціальні обгортання.Процедура нескладна.Треба змішати 1 ч. л. меленої кориці і стільки ж меленого чорного перцю, 6 крапель ефірного масла меліси і 2 ст. л. оливкової олії.Цю суміш слід спочатку нанести на проблемні ділянки тіла, а потім на годину обернути харчовою плівкою.
Якщо турбують ревматичні болі в суглобах, удари, виразки, то можна поступити наступним чином.4 ст. л. верхівок меліси подрібнити, ошпарити окропом, загорнути в марлю і прикласти до хворого місця.
Листя редиски
Багато викидають листя редиски, хоча вони смачні і корисні.Їх можна смажити, додавати в окрошку і салат використовувати при приготуванні кулешу.Крім іншого, в них багато вітамінів (особливо вітаміну А) і мікроелементів.Вживання листя редиски знижує ризик запальних і простудних захворювань.Фітонциди, що містяться в них, — це натуральні антибіотики.
Для очищення кишечника, лікування закрепів у давнину застосовували наступний рецепт.Треба залити склянкою окропу 1 ст. л. подрібненої свіжої бадилля.Після того як настоїться протягом години, процідити.Протягом трьох днів пити тричі на день через 20 хвилин після їжі.Листя редиски можна висушити, щоб потім використовувати взимку: їх лікувальні властивості значною мірою збережуться.
Барвінок
Найважливіший з двох десятків містяться в зелені барвінку алкалоїдів — вінкамін.Саме завдяки йому відвари і настої з листя цієї рослини набувають антимікробну, ранозагоювальну, протизапальну, протипухлинну, сечогінний, заспокійливий, протигарячковий властивості.Вони також здатні поліпшити мозковий кровообіг.
Кропива
Обмовимося відразу: кропива корисна, але не всім.Її не можна використовувати вагітним (може спровокувати сутички і передчасні пологи), а також при тромбофлебітах і варикозному розширенні вен (підвищує згортання крові).
Тепер — про користь.В кропиві є вітаміни А,С,К,В1,В2,В3; мікроелементи (кальцій, мідь, залізо).Зокрема, вітамін К надає благотворний вплив на судини, позбавляє від темних кіл під очима.У кропиві містяться кальцій, білки.Присутність в рослинних волокнах лигнинов і полісахаридів целюлози з вітамінами с,К,Е і групи В сприяє виведенню токсинів.Кропива підвищує кількість гемоглобіну, еритроцитів і тромбоцитів, зменшує вміст у крові цукру, загоює рани, надає загальнозміцнюючу дію.При аденомі простати на початкових стадіях корисний чай з листя і кореневищ кропиви.Треба 2 ч. л. листя (кореневищ) залити склянкою окропу.Прокип'ятити 5 хвилин, процідити.Протягом 6 тижнів пити вранці і ввечері по одній чашці.Цей чай вживають також при зниженому згортанні крові, хворобах печінки, цукровому діабеті, недокрів'ї, гострих гастритах, внутрішніх кровотечах, нирково-кам'яній хворобі, ревматизмі.
Народний рецепт
До наших днів дійшло багато старовинних способів використання барвінку в лікувальних цілях.
При шкірному свербінні.Подрібнити 1 ст. л. свіжої трави.Заливши склянкою окропу, потримайте на слабкому вогні.Потім нехай настоюється 3 години, після чого процідіть і відіжміть.Робіть з цим відваром примочки або промивайте ними уражені ділянки.
При артеріальній гіпертонії.Залийте половиною літра окропу 1 ст. л. свіжої подрібненої трави.Потримайте 7 хвилин на слабкому вогні.Настояти 2 години, процідіть і відіжміть.Потім долийте кип'ячену воду до первинного об'єму.Приймайте після їжі тричі на день по чверті склянки.
При зубному болі, тонзиліті, ангіні, неприємному запаху з рота.Потримайте 15 хвилин на слабкому вогні залиту склянкою окропу 1 ст. л. подрібненої сухої трави.Охолодіть і процідіть.Кілька разів на день полощіть цим відваром порожнину рота і горло.