Фрукт ти мій серцевий


фрукт ти мій серцевий...

«Аргументи неделі» продовжують розповідати про фруктах, корисних для нашого організму.Минулого разу ми говорили про яблука.А сьогодні мова піде про абрикосах і зливі.

Абрикос

Абрикос не даремно називають серцевим фруктом.Йому немає рівних за вмістом солей калію.А калій дуже корисний для людей, що страждають серцевими та судинними захворюваннями.Як, до речі, і для тих, у кого не в порядку нирки.Калій сприяє видаленню з організму надлишків води — оскільки виводить з нього хлористий натрій (який воду, навпаки, затримує).

Солей калію багато не тільки в свіжих абрикосах, але і в сушених (куразі).Однак калій — не єдина цінність чудового фрукта.Завдяки наявності каротину абрикоси рекомендуються людям з ослабленим зором.Цей же жиросодержащий пігмент та інші поживні речовини, наявні в абрикосах, роблять фрукт придатним для косметологічних цілей.Каротин надає шкірі пружність і свіжість.А наявність в абрикосах пектину лише підсилює цей ефект, оскільки пектин дозволяє організму позбавлятися від шкідливих продуктів обміну і різних токсинів (у тому числі при інтоксикації важкими металами).

Вважається, що свіжі абрикоси і курага служать профілактиці простудних і онкологічних захворювань, а також ожиріння (їх можна використовувати як засіб дієтичного харчування).Курага до того ж — дієве сечогінний і послаблюючий засіб.І ще вона здатна усувати неприємний запах з рота.

Абрикоси допомагають при гіпо — і авітамінозі, покращують травлення; при сухому кашлі полегшують відходження мокротиння.Вони корисні для щитовидної залози — так як містять багато йоду.А наявне в них залізо покращує клітинний кисневий обмін, сприяє кровотворенню і дозволяє позбавлятися від анемії.За твердженням фахівців, всього 100 грамів абрикосів дадуть організму людини стільки ж гемоглобіну, скільки чверть кілограма печінки.Причому «абрикосове» залізо засвоюється набагато краще, ніж отримане з інших джерел.

На жаль, диво-фрукт корисний не всім.Він не рекомендується діабетикам (містить багато цукру).А також тим, у кого гепатит, запальні захворювання печінки.Повинні бути акуратними по відношенню до абрикосам хворі на ревматизм і подагру.Для їх організму корисно присутність певної кількості рідини — а калій (рясно міститься в абрикосах), навпаки, добре виводить її звідти.

Свіжі абрикоси можна їсти натщесерце і запивати холодною водою — це може викликати розлад травлення.

Людям, яким абрикоси протипоказані, можна тільки поспівчувати.Адже корисні властивості фрукта не обмежуються вже перерахованими вище.Наприклад, вони покращують роботу мозку і пам'ять — завдяки високому вмісту фосфору і магнію.Що стосується останнього, то він ще й чудово допомагає гіпертонікам, бо сприяє зниженню підвищеного тиску.Додатково до всього солі фосфору і магнію нормалізують кислотно-лужний баланс і всмоктування їжі в кишечнику, покращують обмін речовин.

Мало хто знає, що абрикосова м'якоть, в якій наявні фітонциди, добре загоює нагноівшіеся порізи і глибокі рани.Сік абрикосів корисний вагітним і дітям (завдяки заліза і кальцію, бере участь в утворенні кісткової тканини).Нормалізує кислотність шлунка, він добре допомагає при коліті і дисбактеріозі.Причому абрикосовий сік, як правило, засвоюється краще самих плодів.Настільки ж ефективний і настій подрібненої кураги (сто грамів на літр окропу, настоювати протягом 6 годин).

І, завершуючи розмову про абрикосах, скажемо кілька слів про їх кісточках.Як і самі плоди, вони корисні для нормалізації обміну речовин, профілактики онкозахворювань, лікування бронхіту, трахеїту; застосовуються як глистогінний засіб.Але тільки кісточками ні в якому разі не можна зловживати: не більше 20 г на день.

Народний рецепт

Лихоманка, грип, ГРЗ.Потримайте на слабкому вогні протягом 10 хвилин) 1 ст. л. подрібненої кори сливи.Процідіть, давши перед цим годину настоятися.Кип'яченою водою долийте відвар до початкового об'єму.Пити за півгодини до їжі — підігрітим, тричі на день по чверті склянки.

Пародонтоз.Залийте склянкою окропу 1 ст. л. подрібненого свіжого листя сливи.Нехай настоїться протягом години, потім відіжміть сировину, попередньо процідивши.Кілька разів на день полощіть цим розчином рот.

Загоєння ран.Нанесіть на хворе місце сік, вичавлений із свіжих сливових листя.Перев'яжіть.Коли пов'язка висохне — поміняйте її.

Маска для обличчя.На чверть години тонким шаром нанесіть на шкіру будь-якого типу) м'якоть сливи.Потім змийте спочатку теплою, а потім прохолодною водою.Ця маска добре живить і зволожує шкіру, омолоджує її, надає пружність.Бажано, щоб «сливовий» курс склав мінімум 20 масок.

Відомі й інші маски.Для сухої шкіри — тонізуюча з сливи зі збитим жовтком, для жирної — зі збитим білком.

Зливу

ак і в абрикосах, в зливі міститься багато калію.Назвемо кілька тих його властивостей, про які ми ще не згадали у попередній главі.Калій дозволяє нормально нашим м'язам скорочуватися і передаватися нервовим імпульсам, підсилює виведення жовчі.Для терапії захворювань, пов'язаних з її надлишком, слива взагалі незамінна.

У ній безліч корисних речовин.Це харчові волокна, вуглеводи, білки, органічні кислоти, провітамін А, вітаміни В1, В2, В6, С, Е, Р. Останній зміцнює стінки кровоносних судин, дозволяє знижувати тиск.Причому навіть якщо зливу перероблена — це не зменшує корисну дію вітаміну.

Не тільки в плодах, а й у листках рослини є особливі речовини.Вони називаються кумарини.Серед корисних їх особливостей — можливість розширювати коронарні судини, лікувати тромбоз і ще це — профілактика появи тромбів на стінках кровоносних судин.

Кому ще корисна зливу?Тим, хто страждає підвищеним згортанням крові, запальними хворобами нирок, схильність до набряклості.Рекомендується зливу людям, які перенесли інфаркт міокарда та ішемічний інсульт.

Свіжий сливовий сік з м'якоттю (за годину до їжі тричі на день по половині склянки) допоможе при атеросклерозі, порушенні роботи печінки, підвищеному рівні холестерину.М'якоть потрібна тому, що в ній присутні пектини.А вони, як ми вже згадували в розділі про абрикосах, позбавляють організм від токсичних речовин, що пригнічують розвиток гнильних процесів у кишечнику.

Зливу діє як жарознижувальний засіб і м'яке проносне, вона добре прочищає кишечник і шлунок.Завдяки каротину корисна людям з ослабленим зором.

Крім іншого, цей фрукт сприяє профілактиці онкологічних захворювань.У ньому багато антицианидов — а вони стримують розвиток ракових клітин, не дають їм утворюватися і частково пригнічують вже наявні.Щодня для профілактики онкозахворювань бажано з'їдати 200 грамів фіолетових злив.Справа в тому, що показником наявності антицианидов є фіолетовий колір фруктів (до речі, так само як і овочів).Дані речовини ще й покращують пам'ять, оберігають від руйнування нервові волокна.

Зливу допомагає утворенню кров'яних тілець, прочищення шлунка.Але вона здатна і нашкодити організму.Тому слід пам'ятати про протипоказання.До них, наприклад, відносяться ожиріння і діабет (у сливах міститься багато цукру).А також ревматизм і подагра (у главі, присвяченій абрикосам, ми детально говорили про вплив калію, якого багато і в зливі).

У дітей від злив може засмутитися і захворіти шлунок, початися пронос, метеоризм.У цьому випадку буде корисно дати дитині кропову воду.А для дорослих виявляться рятівними насіння кмину: їх треба розжувати в кількості чверті чайної ложки.

І ще не забувайте про дріжджових грибках.Шкірка злив покрита ними завжди!Тому фрукт обов'язково слід мити — неважливо, куплені вони на ринку чи зірвані у власному саду.Інакше ви ризикуєте отримати неприємні наслідки, забруднивши шлунок шкідливими продуктами життєдіяльності цих підступних грибків.

Приємного апетиту.