У чому причина коліту?Які ознаки захворювання?Як його лікують?
Костянтин Іванович, Перм р.
Відповідає лікар Володимир Яшин:
Коліт — це запалення слизової оболонки товстої кишки.Захворювання може протікати як у гострій, так і в хронічній формі.Основною причиною гострого коліту є кишкові інфекції, насамперед — дизентерія.Іноді хвороба є наслідком харчового отруєння немикробной природи (наприклад, грибами) або алергії на певні ліки.Виникненню хвороби сприяє неправильне харчування, зокрема пристрасть до гострої і важко перетравлюваної їжі, а також брак в організмі вітамінів, особливо групи В.
Серед симптомів захворювання: діарея, біль у нижній ділянці живота, метеоризм, підвищення температури.При інфекційній природі гострого коліту призначаються антибактеріальні засоби з урахуванням чутливості до них виділеного збудника.Якщо захворювання викликане отруєнням, вживаються заходи з метою якнайшвидшого виведення з організму отруйного агента.Крім того, лікування полягає в дієті, рясному питво з метою поповнення втраченої рідини, застосуванні ферментних препаратів, обволакивающих ліків.
Хронічний коліт — одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту.Найчастіше він розвивається в результаті не до кінця вилікуваного гострого коліту.Серед інших причин — дисбактеріоз (порушення мікрофлори кишечника), панкреатит (запалення підшлункової залози), тривале і безконтрольне застосування ліків, наприклад проносних.Зазвичай пацієнти скаржаться на порушення стільця (проноси, запори), ниючі болі зліва і внизу живота, що посилюються після їжі та перед дефекацією.Характерним симптомом є відчуття неповного випорожнення кишечника.
Хронічний коліт — захворювання тривале.Основа його лікування — дієта.Рекомендує її лікар з урахуванням результатів аналізів і стану пацієнта.Порушення дієти загрожує загостренням хвороби.В цей період призначають дробове харчування (6-7 разів на добу), що включає слизові супи, неміцні м'ясні бульйони, протерті каші на воді, відварне м'ясо у вигляді парових котлет і фрикадельок, яйця некруто, варену річкову рибу, киселі, солодкий чай.При поліпшенні стану хворого дієта може бути розширена.Наприклад, в неї включають спочатку відварені, а потім і свіжі овочі і фрукти.
З медикаментів для лікування використовуються антибактеріальні і болезаспокійливі засоби, ферментні препарати, вітаміни.При проносах призначають ліки, що володіють в'яжучим і адсорбуючих дією, а також настої і відвари з плодів чорниці, кори дуба, трави звіробою.При тривалих запорах рекомендується прийом висівок, які перед вживанням заварюють крутим окропом і настоюють, а після охолодження використовують у чистому вигляді або додають в різні страви, починаючи з чайної ложки і доводячи дозу до 1-2 столових ложок тричі на день.
Крім того, добрий терапевтичний ефект дають мікроклізми з маслом шипшини (обліпихи) або з теплим відваром ромашки.У комплекс лікувальних заходів входять також фізіотерапевтичні процедури, зокрема зігрівальні компреси на живіт.Важливу роль у лікуванні хронічного коліту відіграє прийом мінеральної води, яку призначає лікар.Тому хворому поза періоду загострення показано курортне лікування в санаторіях гастроентерологічного профілю.