Апельсин (німці називали його «китайське яблуко»), як відомо, складається з безлічі смачних часточок. І, немов такими ж шматочками, він наповнений різноманітними корисними для людини властивостями. Причому цінність представляють і м'якоть, і сік, і навіть шкірка плоду. Кулінарія, косметика, ну і, звичайно ж, медицина — в частині ефективності впливу на організм з апельсином тут посперечається рідкісний фрукт! Лише покладіть на шкіру шиї або обличчя нарізаний шматочками апельсин — і вона швидко збагатиться вітамінами. А якщо ви відчули слабкість, млявість, втратили апетит — з'їжте кілька часточок, і відразу відчуєте зміни.
Ні-ні нітритам і нітратам
В апельсині міститься багато лимонної кислоти. Завдяки цьому фрукт успішно протистоїть накопичення таких шкідливих для нашого організму речовин, як нітрати і нітрити: кислота служить надійним бар'єром від них. Фітонциди виводять геть шкідливі речовини, токсини і шлаки. Тобто апельсини володіють антиканцерогенними властивостями. Вони перешкоджають утворенню тромбів, надають протизапальну і антивірусну дію. У людини, яка їсть «китайські яблука», швидше заживають нариви, виразки і рани.
Крім органічних кислот і вуглеводів в апельсині містяться пектин, жири, білки, клітковина. Багато в ньому аскорбінової кислоти (вітаміну С). Є вітаміни А, В, В2, В9, РР. У кожного з них — своє призначення. Наприклад, від млявості, слабкості, поганого апетиту (ми про них говорили на самому початку) дозволяє позбутися вітамін С. Він же допоможе при анемії, нетравленні шлунка, недокрів'ї.
Вітамін С ефективний для лікування різних простудних захворювань, підвищує працездатність і настрій, пригнічує сонливість, синдром хронічної втоми. Щодоби, щоб уникнути різних неприємних наслідків, людині потрібно приблизно 50 міліграмів аскорбінової кислоти. А ця кількість, і навіть з надлишком, міститься в 150 грамах фрукта. Або в склянці апельсинового соку. Причому вітамін С корисний не лише для лікування, а й для профілактики застуд, бронхітів, грипу, ангіни.