Журавлина кисла, та від хвороб врятувала


журавлина кисла, та від хвороб врятувала

Смачно і корисно — це як раз той випадок, коли мова йде про ягодах.На дворі початок осені, свіжих ягід зараз в достатку.А значить — можна не тільки від душі поласувати, але й зміцнити здоров'я, набратися корисних вітамінів.Так не будемо ж втрачати дорогоцінний час!

Журавлина

Біологічно активних речовин в ній більше, ніж в будь-якій іншій дикоростучої ягоді.Це справжній природний антибіотик.Більш того, вона підсилює дію інших антибіотиків.А отже, допомагає при лікуванні, наприклад, запальних захворювань жіночої статевої системи, нефриту.У ній містяться флавоноїди, вітаміни К, РР, В1, В2; безліч корисних мікроелементів: магній, калій, йод, срібло, залізо, кальцій, фосфор, марганець; дубильні і пектинові речовини.Ягода має ранозагоювальні, протизапальні та загальнозміцнюючі властивості.Вона знижує тиск і рівень холестерину — а відповідно, перешкоджає утворенню закупорюють судини бляшок.

Журавлина здатна заспокоювати головний біль і нервову системи, підвищувати еластичність, міцність стінок кровоносних судин і капілярів (рекомендується при варикозі).Стимулює секрецію підшлункової залози.Корисна людям, які страждають на гастрит, коліт, запалення підшлункової залози, цистит (за півгодини до їжі випийте 100 мл соку).Використовується як профілактичний засіб від онкозахворювань, авітамінозу і виразки шлунка.Перешкоджає запаленню ясен, утворення каменів у нирках (цьому сприяє міститься в журавлині урсолова кислота); виникненню пародонтозу і карієсу;зміцнює гормональний фон та імунітет, покращує апетит
і упорядковує систему травлення.

Добре відомі жарознижуючі властивості цієї ягоди.Але справа ще й у тому, що, коли людина хворіє, його організм поступово накопичує токсини.Ось їх-то і виводить журавлина: вони виходять разом з надлишками рідини.До речі, крім іншого журавлина зміцнює нігті і волосся!А її антибактеріальну дію робить ефективними журавлинні компреси і маски — при появі гнійників і прищів.Сокові примочки використовували для лікування лишаю і дерматиту.

Вживання ягоди підвищує працездатність і активізує роботу мозку.І ще журавлина — ворог багатьох інфекційних захворювань.У ній присутні таніни, кількість яких достатньо для того, щоб поставити заслін проникненню мікробів в клітини людського організму.Крім цього, вона здатна певною мірою захищати нас від харчових отруєнь — бо не дає розростатися бактерій кишкової палички і сальмонели.

Наявний в журавлині (причому в дуже великій кількості) вітамін С вважається сильним антиоксидантом і знищує руйнують здоров'я вільні радикали.А значить, ми маємо право говорити про те, що вживання ягоди пригальмовує процес старіння.

На жаль, можливості отримати задоволення від журавлинного соку або морсу позбавлені ті, у кого виразка дванадцятипалої кишки і шлунка, гастрит, хвора печінка.Їм ця ягода протипоказана.

Зливу

Дуже корисна людям, що страждають порушенням обміну речовин.Як і журавлина, виводить надлишки холестерину і токсини.Організмом зливу засвоюється добре, але при цьому може діяти як м'який проносний і сечогінний.Зате вона чудово очищає кишечник (з'їдайте в день кілька штук — і його діяльність в значній мірі нормалізується) і шлунок; зміцнює печінку.А також — стінки кровоносних і коронарних судин (вона їх до того ж розширює), попереджає утворення тромбів — позначається дію кумаринів.Напевно, не всі знають, що зливу може ще і знижувати тиск і жар, піднімати тонус, зміцнювати нервову систему, покращувати білковий обмін, травлення і апетит, сприяти утворенню кров'яних тілець.

Багато корисні властивості ягоди обумовлені присутністю в ній органічних кислот (саліцилової, яблучної, щавлевої, лимонної), а також фруктози, глюкози і сахарози, дубильних і пектинових речовин.Слива — справжнє джерело фосфору, магнію, заліза, марганцю, кальцію, хрому, міді, натрію, цинку, фтору, йоду; вітамінів А, В1, В2, В6, З, Е, Р, РР.Завдяки вже згаданих сполук калію нормалізується, наприклад, робота нирок і серця.До того ж цей мікроелемент впливає на регулювання кислотно-лужного балансу.

Ті, хто дотримується дієти, можуть не побоюватися сливи: калорій в ній небагато.Більше того, існує спеціальна сливова дієта: ягоду треба їсти протягом трьох днів.Однак не перестарайтеся.Фанатизм тут ні до чого — цим ви тільки нашкодите собі.Надмірне «сливове голодування» загрожує кишковим розладом.І ще треба врахувати: сливи для дієти годяться виключно свіжі.Справа в тому, що сушені ягоди в шість разів калорійніший!

Протипоказана зливу не тільки при цукровому діабеті, але і при ревматизмі і подагрі.Справа в наступному.Як вже говорилося, вона є сечогінним — а між тим при цих хворобах в організмі повинно міститися досить багато рідини.А у дітей зливи можуть викликати пронос і шлункові болі.

Листя сливи (в тому числі сухі) теж можна застосувати з користю.Наприклад, у старовину з них готували відвари і примочки для загоєння ран.

Маски зі свіжої сливи підвищують пружність шкіри.Для цього м'якоть ягоди змішується з різними інгредієнтами — в залежності від типу шкіри.Якщо вона жирна — зі збитим білком, якщо нормальна або суха — з густими вершками або сметаною.Бажано, щоб курс складався не менше ніж з 20 масок.

Народний рецепт

При інфаркті.Кілограм журавлини і 200 г часнику пропустіть через м'ясорубку.Додайте 100 г меду.Змішайте.Нехай три дні настоюється під кришкою.Приймати перед їжею двічі в день по 1 десертній ложці.

При застуді.Подрібніть кору сливи — 1 ч. л. Засипте в півтори склянки води.Прокип'ятіть 10 хвилин.Після того як півгодини настоїться, процідіть.Пийте настій теплим — бажано з медом.

При стоматиті.Візьміть 20 г сухого листя сливи.Залийте склянкою гарячої води.Потім кип'ятіть 15 хвилин.Процідивши, доведіть об'єм до початкового (воду використовуйте кип'ячену).Тричі в день полоскайте рот таким відваром.

При запорі.З'їдати перед сном 15 сушених слив або пити воду, в якій варилися сливи.Можна також ягоди очистити від кісточок, залити окропом і поставити настоюватися на кілька годин.Пити перед їжею двічі в день по 1 склянці.

При ангіні.Склянкою окропу залити 1 ч. л. сухих сливових листя.Настоювати півгодини, потім процідити.Тричі на день полоскати горло таким розчином.