Все про кальцій
КАЛЬЦІЙ — один з важко засвоюваних мінералів. Але він необхідний людині для здоров'я кісток. У продуктах харчування він знаходиться в з'єднаннях, погано розчинних у воді або взагалі нерозчинних. Природа передбачила такий варіант. І щоб не залишити людину без необхідного мінералу, дала їй жовчні кислоти — їх виробляє печінка.В процесі травлення вони переводять нерозчинний кальцій у розчинний, від 10 до 40% якого всмоктується у верхньому відділі тонкого кишечника.
Якщо людина страждає гастритом з пониженою кислотністю, ентеритом, захворюваннями печінки і підшлункової залози, то відсоток засвоєння мінералів значно знижується .Це залежить і від кількості кальцію в їжі по відношенню до магнію і фосфору — каталізаторів всмоктування. Оптимальне співвідношення кальцію і магнію 1:0,6. У хлібі, м'ясі і картоплі — 1:2, в молоці — 1:0,1, в сирі — 1:0,15, трісці — 1:0,6. Найвище та невигідне — у фруктах і овочах — 1:4,5.
Баланс мінерального складу кісток підтримується вітамінами Д і К, а також залізом, цинком, марганцем, міддю. Вони містяться в морській капусті, м'ясі, яйцях, висівках, пивних дріжджах, бобових, горіхах, цільному зерні, сухофруктах, зелені.
Продукти, які гальмують засвоєння кальцію
Гальмують засвоєння мінералів картопля, щавель, шпинат, солодощі, копченості, міцна кава, тютюн, алкоголь, напої (типу кока-коли), жирна їжа. Краще всього кальцій «видобувається» з продуктів тваринного походження, слідом йдуть молочні і морепродукти. А рослинна їжа стоїть на останньому місці. Популярний в народі порошок яєчної шкаралупи практично не засвоюється, але якщо його змішати з порошком слизової курячих шлунків і тонкого зрізу м'язів, то засвоєння піде активніше.
Дуже корисна стаття. Тепер я знаю точно, які продукти слід їсти, щоб кальцій засвоювався краще. Й дякую, що ви розвинчали міф про користь яєчної шкарлупи. Сама таким страждала 😉