Не хлібом єдиним


не хлібом єдиним...

«Вагітну сестру нестримно тягне до... ацетону!Я навіть недавно зловила її на те, що вона нюхала змивку для лаку!Але це ж шкідливо!Раніше, до вагітності, за нею нічого такого не водилося.Як її від цього відучити?»

С. М., Амурська обл.

У вашої сестри анемія.Саме в цьому випадку може виникнути збочення смаку, коли раптом нестримно починає тягнути на абсолютно неїстівні речі: глину, крейду, вугілля, зубний порошок, землю, тісто.Або вдихати зовсім нехарчові запахи: цвіль, бензин, нафталін, ацетон, фарби.

В цьому плані зовсім не випадково бажання вагітних жінок скуштувати «солоненького і гостренького».Щоб плід розвивався нормально (а його кровотворення починається вже з 19-го дня!),організм майбутньої матері з перших же тижнів вагітності починає стимулювати вироблення червоних кров'яних тілець і гемоглобіну.Для цього необхідно підвищену кількість заліза, а також вітаміну С і фолієвої кислоти.Якщо їх не вистачає, мудра природа дає вагітним жінкам підказку у вигляді бажання є крейда або солоні огірки.Це сигнал, що в організмі наростає дефіцит заліза, а значить, потрібно перебудувати режим харчування.

Ігнорування такої потреби може призвести до важких токсикозів, ускладнень під час пологів, відсутності грудного молока.Але найголовніше — є ризик розвитку у дитини різних порушень з боку кровотворної, серцево-судинної, нервової, імунної системи.У нього, як правило, також розвивається анемія, що можна виявити навіть по зовнішньому вигляду: обличчя у такого малюка, включаючи вушні раковини, бледненькое, рідкісні волоссячко, він швидко втомлюється, погано розвивається.

Однак навіть якщо мати не була малокровной, і народився в строк дитина отримала нормальний запас заліза, то через 5-6 місяців життя дитини він все одно вичерпується (у недоношених дітей його не вистачає вже при народженні).Тому навіть при оптимально збалансованому раціоні в такому віці розвивається анемія.Вона сильніше виражена у тих малюків, яких вигодовували не грудним, а коров'ячим чи козячим молоком, а потім давали переважно вуглеводну їжу, без соків, овочевого або м'ясного прикорму.Всмоктування заліза порушується також при інфекційних захворюваннях, розладах шлунково-кишкового тракту дітей.Щоб не допустити таких неприємностей, потрібно якомога раніше організувати збалансоване харчування і активний режим малюка.