Найчастіше розвиток запалення легенів пов'язано виключно зі станом захисних сил організму.Хвороба звичайно виникає в результаті сильного переохолодження.Але нерідко пневмонія може початися після тільки що перенесеної застуди чи грипу.Першими ознаками захворювання є раптове підвищення температури (до 40-41оС) з ознобом, різка загальна слабкість, пітливість, головний і м'язовий біль, прискорене серцебиття.Тривалий сухий або вологий кашель з гнійною мокротою або з прожилками крові.Характерні сильна задишка, болі в грудях при вдиху або кашлі.Розвиток хвороби займає близько 2 тижнів.
Викликають ж запальні процеси в легенях шкідливі мікроби — пневмококи, стафілококи, стрептококи, віруси грипу А, В, С, аденовіруси та грибки.Кожен мікроорганізм впливає на захворювання по-своєму і вимагає відповідного підбору антибіотиків.Тому при перших ознаках нездужання необхідно відразу звернутися до лікаря.Самолікування пневмонії загрожує такими ускладненнями, як абсцес легенів, плеврит, серцеві захворювання.
Щоб усунути або полегшити основні симптоми хвороби, необхідно приймати жарознижуючі та відхаркувальні засоби.При сухому, дражливому кашлі допомагають настої і сиропи на основі алтея і солодки гіркою.Полегшити відділення мокроти можна і з допомогою такого рецепту: 500 г очищеного ріпчастої цибулі подрібнити, додати 400 г цукру і варити на слабкому вогні в 1 л води 3 години.Потім остудити, додати 50 г меду, перелити в пляшку і закупорити.Приймати по 4-6 столових ложок в день після їжі.
Частіше провітрюйте кімнату — прохолодне повітря полегшує дихання, стимулює відходження мокротиння, покращує сон.Не забувайте про рясне пиття (до 3 л на добу) — воно запобігає зневодненню організму.Зняти високу температуру допоможе вода з лимонним або журавлинним соком.Гарні журавлинний і брусничний морси, фруктові та овочеві соки, настій шипшини, трав'яні чаї.І звичайно, вітаміни, серед яких певні дози аскорбінової кислоти у поєднанні з рутином — потужний протизапальний засіб.
Харчування хворого на пневмонію повинно бути калорійним, однак рекомендується виключити з раціону трудноперевариваемі продукти.Легко засвоюються курячий бульйон, омлет, молочні каші.