Порівняно з іншими корисними для здоров'я продуктами бджільництва забрус зустрічається рідше інших.Його досить складно знайти навіть на знаменитих московських медових ярмарках.Вся справа в тому, що бджолярі вважають за краще просто «утилізувати» його — переплавити у віск разом з іншою частиною сот.А шкода.Забрус біологічно досить активний, унікальний за своїм лікувально-профілактичним характеристиками; він володіє хорошими противірусними, антибактеріальними, биостимулирующими і анестезуючими властивостями.
Що собою являє забрус?Це речовина, якою ощадливі бджоли акуратно запечатують свої стільники.Воно застигає зверху у формі невеликих кришечок.І якщо не вдасться знайти забрус в чистому вигляді — просто купіть мед в запечатаних стільниках, які також можна жувати.Звичайно, не все цілком, а окремими шматочками, розміром приблизно з десертну ложечку.Пережовуйте повільно, бажано — з хлібом.Принаймні саме так робили в давнину — коли, звичайно, ще не було наукових робіт про користь забрусу, але люди вже тоді здогадувалися про його цілющі властивості.Справа в тому, що жування хліба сприяє утворенню молочнокислих бактерій.А вони корисні для мікрофлори кишечника.Буквально пару годин активні компоненти вже містяться в міжклітинному просторі, лімфі і крові.
Народний рецепт
Гайморит, запалення носових пазух.Жувати забрус протягом 15 хвилин через кожну годину (в загальній складності 6 годин) протягом дня.У багатьох випадках вистачає доби, щоб позбутися від напасті.Тим не менш, щоб уникнути повторення хвороби жуйте забрус ще тиждень.Але тепер достатньо буде одного разу в день.
Астма, алергічний нежить.Жувати раз в день по половині чайної ложки.Але якщо захворювання сильне, то робити це слід частіше: перші два дні — жувати по п'ять разів.Якщо загострення не зменшиться, то тричі на день — до тих пір, поки не почнеться поліпшення.
Помірна алергія.Починайте жувати забрус за півтори-два тижні до початку цвітіння рослини, що викликає у вас поліноз, — один раз в день по чайній ложці.Або тричі на тиждень по столовій ложці (день).
Сильна алергія.Жувати перші два дні по п'ять разів по столовій ложці.Далі, до закінчення цвітіння, — тричі на день по 1 ст. ложці.
Для лікувальних і профілактичних цілей жувати бажано тричі на день протягом десяти хвилин.Взагалі рекомендації для кожного конкретного випадку.Наприклад, щоб уникнути пародонтозу, людям старше сорока років бажано регулярно жувати по чайній ложці забрусу.
Чим же ще він здатний допомогти людині?«Цементом» для нього служать секрет слинних залоз бджіл, віск, різні смоли, бальзами, личинкове молочко, пилок, перга і прополіс.А їх основа — віск.У забрусе багато вітаміну А, консервантів і антибіотичних речовин.Нагадаю, що вітамін А сприяє нормальній роботі щитовидної залози, зміцненню імунітету до різних хвороб, зокрема, мають простудний характер; покращує живлення (та, відповідно, стан шкіри.Він перешкоджає розвитку гнильних процесів, допомагає організму протистояти шкідливому впливу поганої екології, корисний для зору і нормальної роботи статевих залоз.Вітамін А дозволяє знизити ризик розвитку безпліддя у чоловіків і порушення менструального циклу у жінок, а також виникнення онкологічних захворювань.Вважається, що він корисний для профілактики виразок (кишечника і шкірних), тромбофлебіту, серцево-судинних хвороб.
З допомогою забрусу можна лікувати стоматит, гінгівіт, фарингіт, запальні процеси у верхніх дихальних шляхах і носоглотці; мигдалини.Встановлено, що забрус благотворно впливає на роботу серцевого м'яза, рухову і секреторну діяльність шлунку; покращує обмін речовин і кровообіг.Не рекомендується при гастритах з підвищеною кислотністю, а також у разі індивідуальної алергічної реакції на окремі його компоненти.Крім того, не треба давати грудним дітям, а доза для дітей до 12 років повинна бути вдвічі менше, ніж для дорослих.Якщо правильно дотримуватися рекомендацій, то восени і навесні, в розпал застуд і грипу, ви легко зможете вберегти своїх дітей від цих хвороб (даючи їм двічі в день по чайній ложці з такою ж кількістю меду).
Застосовується як жувальний засіб забрус не тільки дезінфікує порожнину рота, очищає слизову, масажує ясна (дозволяючи попутно позбавлятися від зубного нальоту).Одночасно виділяються ефірні масла — це добре для гайморових пазух.Забрус полегшує дихання і робить більш гострий нюх.Сильний нежить у більшості людей пройде вже через чотири години — якщо протягом кожного з цих годин жувати забрус за 15 хвилин.
При дисбактеріозі він нормалізує мікрофлору кишечника.Пожувавши забрус, залишки (головним чином, віск) викиньте.Але навіть якщо проковтнули — нічого страшного не станеться, у системі травлення бджолиний віск не переробляється, він інертний.До того ж корисний для нормальної перистальтики кишечника, при запорах.C бджолиним воском виготовляють різні препарати — наприклад, лікарські свічки.Завдяки йому корисні речовини засвоюються організмом повільніше.Тобто термін їх дії збільшується.З тією ж метою їм покривають різні ліки.Так легше ковтати, і до того ж у «облатке» вони не настільки сильно гірчать.
Корисно знати
Зберігати забрус в щільно закритому скляному посуді і прохолодному приміщенні можна необмежено довго.При цьому пасічники радять заздалегідь залити його рідким медом хорошої якості — постаравшись, щоб не було повітряних утворень.