Їжа богів


їжа богів

Хурму, ранні сорти якої дозрівають як раз приблизно в цей час, ближче до середини жовтня, не даремно називають «їжею богів».По-перше, за справді чудесний, божественний смак.По-друге, за той великий спектр корисного впливу на людину, яким вона володіє.А що може бути прекраснішим поєднання приємного з корисним!

Багато цілющих властивостей і у іншого фрукта — нектарина.Про нього «Аргументи неделі» теж розкажуть у сьогоднішньому випуску сторінки «Здоров'я».

100 грамів від атеросклерозу

Так, щодня з'їдаються всього лише сто грамів хурми, вважається дієтичним продуктом, можуть послужити прекрасною профілактикою атеросклерозу.А цукру, що містяться у фрукті (на відміну від рафінованого цукру, вони не дадуть досягти вмісту глюкози в крові критичного рівня — але тим не менше при діабеті хурма не рекомендується), здатні добре підживити серцевий м'яз.У хурмі багато калію, дуже корисного для правильної роботи і зміцнення всієї серцево-судинної системи, нормалізації серцевого ритму.До того ж він покращує діяльність головного мозку, регулює водний баланс в організмі, сприяє зниженню артеріального тиску і бере участь у процесі проведення нервових імпульсів.До речі, багато людей, змушені в силу необхідності регулярно пити сечогінні засоби, що «в навантаження» беруть ще й спеціальні препарати, що містять калій.Справа в тому, що дана речовина рясно вимивається з організму згаданими сечогінними препаратами.Тому і доводиться його компенсувати.А от регулярне (разом з яблуками та абрикосами) вживання хурми дозволить успішно обійтися без додаткових ліків.Між іншим, вона і сама володіє сечогінним ефектом.В даному випадку для більшої користі слід з'їсти в день три фрукта, запиваючи гарячим молоком.

Порадуйте свою шкіру

М'якоть свіжої хурми на 10 хвилин нанесіть на очищене обличчя.Після цього змийте прохолодною водою.Маска корисна для сухої, збезводненої шкіри.Вона добре її тонізує, зволожує і живить; очищає від чорних крапок, попереджає появу прищів, додає обличчю здоровий колір.Якщо ж у вас розширені пори або є схильність до надмірного запалення сальних залоз (акне), то м'якоть хурми краще змішувати з яєчним жовтком.

Крім калію в хурмі міститься достатня для благотворного впливу на організм кількість вітамінів А, С, Р; дубильні речовини, білки, вуглеводи, органічні кислоти.Є залізо (звідси — користь фрукта для вагітних жінок при залізодефіцитній анемії і недокрів'ї), марганець, кальцій, натрій, магній.Останній зміцнює сон, заспокоює розбурхані нерви, сприяє виведенню надлишків солей.Зокрема, того ж натрію.Крім того, магній знижує ризик утворення каменів у нирках, виникнення сечокам'яної хвороби.А вже згадуваний провітамін А і бета-каротин служать профілактиці онкологічних захворювань.У тому числі — раку легень (увага, курці!).Крім іншого бета-каротин цінний для зору, оберігає від пневмонії і бронхіти.

У хурмі міститься йод.А він безцінний для нормалізації функцій щитовидної залози.

Смачний фрукт тонізує організм, чинить на нього загальнозміцнюючу дію, підвищує апетит і працездатність, приводить в порядок нервову систему.У всіх цих випадках корисний високовітамінний чай, виготовлений з листя хурми.При кашлі та застуді стан хворого полегшить змішаний з чотирма столовими ложками теплої води сік одного плоду (полоскати слід кожні три години).Цьому сприяють вітаміни А і С. Завдяки ним відбувається зміцнення імунітету,полегшуються наслідки сезонного авітамінозу.

Пектини (саме вони надають хурмі, особливо не цілком зрілою, терпкий смак) позитивно впливають на мікрофлору кишечника і шлунка, оздоровлюють її, дозволяють позбавлятися від розладів ШКТ.

Антибактерицидні властивості фрукта дозволять зменшити біль при опіках або іншому пошкодженні шкіри — якщо нанести на рану свіжу м'якоть.

Корисна хурма при варикозі і кровоточивості ясен.Але її не варто їсти людям, страждаючим непрохідністю кишечника, ожирінням (з-за великої кількості цукрів можна швидко набрати додаткову вагу.Крім того, в'яжучі речовини, таніни, здатні спровокувати у цих людей неправильний обмін речовин).Протипоказана хурма хворим на цукровий діабет.І — недавно перенесли операцію.Дітям до трьох років краще цей фрукт не давати.Інакше під впливом танінів і шлункового соку утворюється в'язка суміш, що сильно ускладнює травний процес.Аналогічна ситуація й у випадку з дорослими, у яких спайкова хвороба кишечника.

Нектарин — ворог зморшок

У цього фрукта стільки чудових властивостей, що якщо б нектарина не існувало, то його слід було б вигадати.А його і... вигадали!Вивели методом селекції з персика звичайного.Загалом, це селекційний фрукт-мутант.Причому мутант виключно корисний.

Почнемо з того, що присутні в нектарин вітаміни А і С, а також антиоксиданти дозволяють підтримувати шкіру в «робочому стані», не дають їй пересохнути (оскільки, з одного боку, добре утримують вологу в клітинах, а з іншого — виводять її надлишки), не дають стати зморшкуватою і в'ялою.Роль цих вітамінів надзвичайно важлива також для правильного обміну речовин, профілактики онкологічних захворювань (своє вагоме «слово» в цьому говорять пектини і Р-активні поліфеноли).

Крім згаданих фрукт містить ще й вітамін Е. Іноді його називають «жіночим» — оскільки при нестачі цього вітаміну можуть виникнути серйозні порушення менструального циклу.В деякій мірі він здатний знизити побічні ефекти дефіциту естрогенів.Наприклад, такі як клімактеричний синдром, сухість слизової оболонки статевих органів.

У нектарин присутні магній, кальцій, залізо, кремній, калій, фосфор, органічні кислоти (лимонна і яблучна), сахароза, фруктоза, глюкоза.

При ожирінні, індивідуальної непереносимості і цукровому діабеті нектарин не рекомендується.Зате багатьом іншим він принесе неоціненну користь.Зокрема, як і описана в попередній главі хурма, допоможе у профілактиці гіпертонії і атеросклерозу.Крім того, нектарин стимулює процес травлення (завдяки нерозчинної клітковини полегшить перетравлення жирної їжі), покращить діяльність серцево-судинної, а також м'язової, нервової систем, за які відповідає калій.

Нектарин сприяє зменшенню вмісту у крові холестерину, корисний при підвищеній кислотності шлунку, запорах, збої серцевого ритму, недокрів'ї.У цих випадках ефективний свіжовичавлений сік фрукта.Його рекомендується пити по чверті склянки за 15 хвилин до їжі.

У фармакології йдуть у справу навіть кісточки нектарина.З їх шкаралупи виробляють активоване вугілля.

Нектаринові маски

Рецепт 1.Гарненько подрібніть і нанесіть на обличчя на чверть години м'якуш великого нектарина.Змийте водою кімнатної, а потім вмивайтеся настоєм м'яти польової (продається в аптеках).Постарайтеся не промокати вологу — почекайте, поки вона сама не висохне: це дасть більший ефект.

Рецепт 2.Вам знадобляться три добре промитих нектарина і 5 ст. л. персикового масла.Вмившись теплою водою і очистивши обличчя тоніком, нанесіть на нього ретельно приготовану суміш подрібненої в блендері м'якоті нектарина і персикового масла.Через 20 хвилин змийте звичайної прохолодною водою і зволожити обличчя термальною водою.

Рецепт 3 (для сухої шкіри).Змішайте в блендері половинку нектарина, маленьку моркву і огірок середнього розміру.Потім розведіть жирними вершками (2 ст. л.).На чверть години нанесіть на обличчя.Змивати треба теплою водою.