Дієта при діабеті


дієта при діабеті

ОСНОВНА мета в терапії цукрового діабету — це підтри-зміст концентрації глюкози в крові на рівні, максимально близькому до нормального.Це дозволяє запобігти ускладненням цукрового діабету або значно уповільнити їх прогресування.Настільки ж важливі зниження артеріального тиску і нормалізація жирового обміну.

При цукровому діабеті I типу (інсулінозалежному) нормалізація обміну речовин передбачає інсулінотерапію, орієнтовану на прийом їжі, причому необхідно визначати вміст вуглеводів і підбирати дозу інсуліну.

У той же час при цукровому діабеті II типу (інсуліннезалежному) провідну роль відіграє зниження ваги, оскільки порушення обміну речовин пов'язано, насамперед, з надмірною вагою.Тому дієта в цьому випадку повинна бути спрямована і на схуднення.Зниження ваги навіть на кілька кілограмів призводить до суттєвої позитивної динаміки.

Це важливо!

Аргумент спеціаліста

МОРОЗОВ Олександр, лікар-ендокринолог:

— На сьогоднішній день розроблені високоефективні цукрознижуючі засоби і комплекс-ві програми, однак не слід забувати про величезному значенні правильного харчування.Харчовий раціон при цукровому діабеті ґрунтується на принципах повноцінного здорового харчування і може бути рекомендований будь-якій людині.Калорійність (енергетична цінність) визначається віком і фізичною активністю людини.

При цукровому діабеті особливо важливо не допускати різкого підйому концентрації глюкози в крові.Тому продукти повинні містити вуглеводи, що надходять у кров повільними темпами.Такі вуглеводи містяться в овочах, молоці, йогуртах, хлібі з цільного зерна, картоплі, вермішелі і рисі.

Продукти, які містять вуглеводи, швидко потрапляють в кров — цукор, мед, білий хліб, тістечка, торти, печиво, — слід виключити з раціону або вживати в невеликих кількостях.На сьогоднішній день суворі обмеження раціону харчування при цукровому діабеті значно ослаблені.Основоположним є принцип раціонального харчування, що враховує індивідуальні потреби організму.