НАВІТЬ люди, не обізнані в народній медицині, чули про велику користь чорної смородини.По-перше, ця рослина є чемпіоном за вмістом потужного антиоксиданту вітаміну С (у цьому плані смородина поступається тільки шипшині).Багато в ній «вітаміну молодості» Е, необхідних організму каротиноїдів, фенольних сполук протизапальної та антисклеротичної дії, важливих для діяльності шлунково-кишкового тракту пектинів.Міститься в смородині калій підтримує роботу серцево-судинної системи, залізо необхідно для кровотворення.Такий перелік цінних властивостей рослини можна продовжувати довго.В цілому комплекс цих та інших біологічно активних речовин зумовлює широкий спектр лікувальних дій, у тому числі антимікробну, судинорозширювальну, кровотворенню, потогінний, протиревматичний, протигрибкову, вітамінне, поліпшує обмін і багато іншого.
Для профілактики атеросклерозу, при захворюваннях серця і судин, хворобах печінки, гастритах, запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, при грипі, вірусних інфекціях дуже корисні ягоди — по 50-100 г 3-4 рази в день.До речі, навіть разове споживання такої їх кількості задовольняє добову потребу організму в аскорбіновій кислоті.Причому в зеленуватих ягодах вітаміну С більше, ніж у добре дозрілих.
Захисні сили організму добре підвищує настій ягід.Доведено, що він підсилює протимікробну дію антибіотиків.А відвар ягід заспокійливо діє при неврологічних захворюваннях, головного болю, безсоння.Його рекомендують при подагрі, ревматизмі, шкірних проблемах, алергії — по 1/4 склянки 3-4 рази в день.
Сік чорної смородини в такому ж дозуванні дуже ефективний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, порушення обміну речовин.
Кольорові смородини особливо корисні людям, які проживають в екологічно несприятливих районах, які працюють на шкідливих виробництвах.
Ще одне їх перевага — вміст кумаринів, здатних знижувати згортання крові, а значить, до профілактики тромбозів, інфарктів, інсультів.Завдяки наявності органічних кислот червона і біла смородини є прекрасним засобом для поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту.
Можна порекомендувати, зокрема, приймати настій ягід у такому дозуванні: 3 ст. л. залити склянкою окропу, настояти 4 години, пити по 1/4 склянки 3-4 рази в день за 30 хв. до їди.