Порадьте, як в домашніх умовах правильно організувати догляд за хворим грипом?Валентина, р. Омськ
Як відомо, грип та гострі респіраторні захворювання передаються повітряно-крапельним шляхом.Тому хворого в першу чергу необхідно ізолювати, щоб не допустити зараження інших членів сім'ї.
Відповідає лікар Володимир Яшин:
— Якщо у вас в квартирі немає окремої кімнати, це можна зробити в загальній, відгородивши ліжко хворого ширмою або щільною фіранкою.Приміщення слід кілька разів на день по 20-30 хвилин провітрювати, попередньо обгорнувши хворого.Крім того, 2-3 рази в день в кімнаті потрібно робити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів, які продаються в аптеці.
Дуже важливо також, щоб в кімнаті, де перебуває хворий, підтримувалася нормальна вологість повітря.У відповідності з вимогами гігієни вона повинна становити 40-60%.Якщо вологість в приміщенні значно перевищує норму, це негативно позначається на стані хворого.Втім, не сприяє одужанню і занадто сухе повітря, що погіршує функціонування верхніх дихальних шляхів.У цьому випадку бажано розмістити в кімнаті біля батареї центрального опалення банку, а ще краще миску з водою.
Ліжко слід по можливості розташувати в центрі кімнати, щоб було зручно підходити до нього з будь-якої сторони.Поруч з ліжком необхідно поставити тумбочку, на якій будуть знаходитися ліки, термометр і вода.У хворого повинні бути окремі посуд і предмети туалету.Посуд після їжі необхідно мити гарячою водою з милом.А ось рушник, натільна і постільна білизна знезаражуються кип'ятінням протягом 15 хвилин.Це відноситься і до носових хусток, хоча краще використовувати одноразові (паперові), які після вживання можна викинути.
Найбільш сприйнятливі до інфекції діти і люди похилого віку, тому їх слід оберігати від контактів з хворим.Доглядати за нею найкраще одному з дорослих членів сім'ї.Щоб не заразитися, треба надягати чотиришарову маску, що закривала рот і ніс.Її потрібно щодня прати і прасувати праскою.І звичайно, після кожного відвідування хворого необхідно помити руки та обличчя з милом.Уберегтися від зараження при спілкуванні з хворим непогано допомагає промивання носових ходів водно-сольовим розчином (1/2 чайної ложки кухонної солі на склянку теплої води).
Важливу роль у процесі лікування відіграє харчування.Головна вимога полягає у тому, щоб їжа була легкозасвоюваній.Навіть якщо хвороба протікає без високої температури у хворого зберігається апетит, з раціону слід виключити жирні і гострі страви.Приймати їжу треба 4-5 разів на день невеликими порціями.У меню повинні переважати овочі та фрукти.Що стосується м'яса і риби, то їх треба готувати у вигляді пюре або суфле.Хворому рекомендуються також оладки з манної крупи і курячий бульйон.
Якщо грип протікає з високою температурою, апетиту у хворого, як правило, немає.Організм сам підказує, що їжа зараз не головне і енергію потрібно витрачати не на перетравлення їжі, а на боротьбу з інфекцією.Голодування в даному випадку — захисна реакція, яка допомагає організму боротися з інфекцією власними силами.Однак перш ніж відмовлятися на 1-2 дні від їжі, хворому слід проконсультуватися у лікаря.Адже деяким людям воно протипоказано, зокрема, тим, у кого низький артеріальний тиск або понижений вміст цукру в крові.
До речі, по завершенні голодування переходити до нормального харчування слід поступово.Так, у меню повинні переважати овочі, фрукти, соки, які містять вітаміни, які допомагають організму боротися з інфекцією.І ще порада: хворому на грип, особливо при високій температурі, необхідно рясне тепле питво.У день треба вживати 2-2,5 літра рідини, наприклад, чай з лимоном, малиною або медом, компоти, морси.Крім того, очищенню організму від вірусів і токсинів сприяє також тепла кип'ячена вода.