ayzdorov.ru
Мені 65 років.Хотілося б знати, якою повинна бути калорійність їжі в цьому віці?Станіслав Єгорович, Перм
Енерговитрати організму так само, як енергетична цінність їжі, виражаються в кілокалоріях (ккал).Калорійність добового харчового раціону людини залежить від характеру роботи, величини та інтенсивності навантажень.
Наприклад, у працівників розумової праці віком 40-50 років вона гігієнічним нормам повинна становити в середньому 2600-2800 ккал.А у людини після 60 років приблизно 2100-2300 ккал.Обумовлено це зниженням у літніх людей добових енерговитрат і окислювально-відновних процесів в організмі.На думку дієтологів, в цьому віці слід обмежити споживання жирів, особливо тваринного походження.Рослинна олія допустимо в кількості 20-25 грамів щодня.Необхідно також обмежувати вживання солодощів і випічки.Перевага віддається молочним продуктам, овочам і фруктам.Особливо корисні ягоди чорниці, полуниці, чорниці та журавлини.Останні, за даними американських вчених, містять, крім вітаміну С, велику кількість антиоксидантів, які гальмують процеси старіння.Крім того, журавлина нормалізує холестериновий обмін, перешкоджає утворенню тромбів, покращує роботу нирок і сечовивідних шляхів.