О, якими гарними бувають наші новорічні столи!Тут тобі і те і се... І все хочеться спробувати, ні в чому собі не відмовляючи.Смакота!Пора б зразок зупинитися: шлунку вже важко.Але очі, як і раніше хочуть.Гаразд, ще шматочок.І ще.І ще.Боже, що ж буде завтра?..
У Новорічну ніч багато хто з нас наїдаються так, як в інший час і близько собі не дозволяють.Щоб на наступний день не було «нестерпно боляче», треба дотримуватися «правила застільної безпеки».Розповімо про деякі з них.
У всьому потрібні вправність, загартування, тренування
По суті, святковий день нічим не відрізняється від буденного — крім того, що ми самі вважаємо його особливим.Але організм-то наш цього не розуміє!І не треба змушувати його перекроювати ритм, утримуватися протягом дня від їжі заради омріяного вечірньо-нічного столу, за яким можна буде потім «відірватися на повну котушку».
Є хороше правило: не ходити в продуктовий магазин на голодний шлунок.Інакше буде здаватися, що ви здатні з'їсти трохи не цілого бика.Ось і накупите (без особливої насправді потреби) всякої їстівної всячини, а потім будете шкодувати надміру витрачених грошей.Схоже правило писано і для рясного застілля.Як це не здасться дивним, але... постарайтеся трохи перекусити за годину-півтора до новорічної трапези.Не варто сідати за стіл зовсім вже голодним.Інакше, ледь зачувши апетитні запахи різних смаколиків, почнете змітати зі столу все підряд: порожній шлунок втрачає «розум».Звичайно, ви розумієте, що потім буде погано.Ну так це ж потім...
Аналогічно робимо і з алкоголем.Багато знають приказку: «між першою і другою переривчик невеликий».Але помилково ставлять у цій фразі наголос на останньому слові.Хоча правильніше — на передостанньому.Приблизно за півгодини-годину до того, як буде виголошена перший новорічний тост, випийте від 50 до 100 грамів алкоголю того типу, яким ви плануєте відзначати свято: вино, горілку або коньяк.За цей час він всосется в кров і відповідним чином налаштувати організм.Тобто вийде свого роду «щеплення».Ну і, сподіваюся, ви пам'ятаєте: алкоголь краще не запивати газованими напоями (вони прискорюють його всмоктування) і не змішувати.А якщо вже не змішувати не виходить, то робити це з нарощуванням градусів.Багато плутаються: що «правильніше» — пити біле вино після червоного або навпаки.Між тим запам'ятати легко, якщо вивчити маленьке чотиривірш:
Біле на червоне —
Було б все чудово.
Червоне на біле —
Краще б не робили...
Розминаємо кісточки і продумуємо меню
Намагайтеся не сидіти за столом більше півтора годин без перерви.А краще робити це не рідше одного разу на годину.Прогуляйтеся по вулиці, пограйте в ті ж сніжки, потанцюйте.Адже ви вже напевно набрали чимало калорій — в тому числі, швидше за все, зайвих.І хоча б частина з них слід спалити.Тим більше якщо на столі ще вистачає смачних страв, і ви розумієте, що не втримаєтеся від їх дегустації: у новорічну ніч сила волі явно не та...
Якщо ви приймаєте гостей, то заради їх же власного блага постарайтеся обмежити кількість жирної і висококалорійної їжі, порушує роботу органів травлення.Запропонуйте більше фруктів і овочів — вони не тільки корисні самі по собі, але і «зіб'ють» зайвий апетит.Бажано виставляти на стіл поменше солодких напоїв (набагато краще їдальня мінералка), кондитерських виробів і тортів — в них багато калорій.Після того як гості і так вже ситно поїли, солодощі не тільки погіршать перетравлення їжі, але і можуть викликати відрижку, печію, здуття живота, призвести до утворення газів.Важкі для перетравлення копченості.Вони можуть перенапружити нирки, печінку, шлунок, підшлункову залозу і кишечник — оскільки фізіологія людини така, що вночі розщеплення і засвоєння поживних речовин мінімально.А названі продукти впливають на органи стимулюючий вплив в позаурочний час.
Салати з майонезом (якщо і не відмовлятися від них повністю) слід доповнювати нерафінованою олією.
Ранок добрим не буває?
Ах як добре було вчора!Але... вже наступило сьогодні.Причому настало з усього розмаху!І на голову, і на живіт.Відчуваєте почуття розбитості?Без паніки!Так, неприємно, проте буває і гірше.Зараз нашому організму потрібно відновитися.Не варто нервувати, напружуватися.Постарайтеся весь день провести в спокої.Випийте курячий бульйон — він допоможе органів травлення краще переробити з'їдене в лиху новорічну ніч.До речі, якщо ви вживали жирну їжу, то знайте, що вона надмірно затримує в тканинах рідина.Вивести її (а заодно і поліпшити травлення) допоможе сечогінний настій петрушки.Готується він так.У трьох склянках окропу дві години настоюється пучок цієї зелені.Пити щогодини по 100 грамів.Аналогічним сечогінним ефектом володіє і зелений чай.
Від «тяжкості в голові» позбавить настій насіння льону.Півтори столові ложки настоюють дві години в холодній воді.Пити протягом дня по чверті склянки, бажано — за півгодини до їди.Причому разом з насінням.Вони не тільки зменшують інтоксикацію, але і володіють обволікаючим і проносним властивостями, виводять надлишок холестерину.