Осінь — час свіжих овочів і фруктів.Про користь деяких з них розповідає лікар-дієтолог, гастроентеролог Олена Козоріз.
Безсумнівно, самим улюбленим осіннім ласощами є кавун.Вітаміни і мікроелементи, наявність великої кількості води і легкозасвоюваних цукрів, що містяться в кавуні, допомагають стабілізувати обмінні процеси в печінці, перешкоджають каменеутворення в жовчному міхурі.Саме тому кавун рекомендується включати в раціон людей, що страждають на хронічний гепатит, холецистит, захворювання жовчовивідних шляхів, нирок і сечового міхура.Кавун також багатий деякими вітамінами і залізом і тому необхідний хворим залізодефіцитною анемією.
Не відмовляйте собі в свіжому сезонному винограді.Ці ягоди містять органічні кислоти, солі калію, кальцію, магнію, заліза, марганцю, кобальту, пектинові і дубильні речовини, провітамін А, вітаміни С, Р, РР, групи В і значна кількість фолієвої кислоти.Виноград сприяє зниженню рівня холестерину в крові, знешкоджує токсини в кишечнику і має бактерицидну дію.Науково доведена ефективність тривалого вживання темного винограду або соку при функціональних порушеннях серцево-судинної системи і як засіб, що нормалізує кров'яний тиск.Світлий виноград надає благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок.А що міститься у винограді вітамін С не тільки зміцнює імунітет, але і допомагає розщепленню жирів.До речі, дуже корисно для організму і масло з виноградних кісточок холодного віджиму.Готове масло можна купити в спеціалізованих магазинах.
Самим же багатим на вітаміни овочем є гарбуз.Це чудо-рослина містить у собі крім необхідних цукрів, мікроелементів і вітамінів А, Е, В, С такі рідкісні вітаміни, як До і Т. Вітамін До збільшує згортання крові, а вітамін Т відповідає за засвоєння важкої їжі і перешкоджає ожирінню.Крім того, гарбуз багата на пектин, клітковину, солями цинку і мінеральними речовинами, беруть участь у кровотворенні (залізо, мідь, кобальт, цинк).Сира м'якоть овоча знімає запальні процеси в кишечнику, а гарбузовий сік допомагає при гастриті з підвищеною кислотністю.Також вважається, що сік з гарбуза зміцнює зубну емаль, сприяє профілактиці карієсу.