Чудовий кавун: вітаміни, користь, смак


чудовий кавун: вітаміни, користь, смак

Літо — саме вітамінне час року.На грядках, кущах, деревах росте безліч не тільки дуже смачні, але і дуже корисних для організму речей.Сьогодні ми продовжуємо розповідати про «солодкої аптеці».

Кавун

Кавун добре виводить з організму шкідливі речовини (в тому числі після алкогольної інтоксикації), надлишки холестерину.Цьому, зокрема, сприяє міститься в ньому велику кількість магнію (в 100 грамах кавуна — понад половини добової норми).Крім того, він робить більш стабільною роботу нирок і печінки, нормалізує кров'яний тиск, надає нашій шкірі еластичність.Достатньо в ньому і калію, який покращує діяльність серцево-судинної системи.

Корисний кавун людям, страждаючим збоями в роботі кишечника (збільшує кількість корисної мікрофлори), гіпертонією, атеросклерозом, цистит, нефритом і пієлонефрит, сечокам'яною хворобою, цукровим діабетом (у плоді присутній добре переноситься діабетиками фруктоза).Як дієтичне харчування рекомендується для поліпшення роботи залоз внутрішньої секреції.

Крім натуральних цукрів у кавуні є вітаміни С, В1, В2, РР, клітковина, пектинові полісахариди, фосфор, натрій, залізо (корисно при анемії — для кровотворення).Що міститься в ній кальцій зміцнює кістки, фолієва кислота сприяє боротьбі з ожирінням, регулює при вагітності формування нервових клітин ембріона, підвищує виділення грудного молока і покращує імунітет, каротин сприяє зростанню.З'ясувалося, що цитрулін, який також міститься в кавуні, переработавшись в організмі, розширює кровоносні судини і може успішно замінити... віагру!

Якщо у вас з'явилися набряки, кавун можна використовувати як сечогінний засіб.Вимивающийся при цьому з організму калій відшкодовуватиметься цим же самим мікроелементом, який є в самому кавуні.Він має також жовчогінні (відповідно, покращує колір обличчя) і протизапальними властивостями.У народній медицині здавна застосовуються його зелені кірки і насіння.Останні в подрібненому вигляді змішують з молоком і медом.Це засіб п'ють при кишкових і маткових кровотечах.Воно ж є глистогінним.Що стосується кірок, то їх, подрібнивши, висушують і лікують ними коліт у дітей і дорослих.Для цього треба приготувати настій.100 г кірок залити половиною літра окропу і дати настоятися.Коли охолоне, можна пити: чотири рази на день по півсклянки.

Існують знамениті кавунові дієти — для бажаючих схуднути.Раз в 10 днів (як варіант — двічі в тиждень) з'їдати тільки по 1,5-2 кг кавуна на п'ять прийомів.І нічого більше.Якщо зовсім вже несила — заїдати кавун чорним хлібом.

Червона смородина

У цій ягоді багато пектинів.Завдяки їм зменшується ризик розвитку запальних процесів, у тому числі онкозахворювань.Червона смородина корисна для лікування шлунково-кишкового тракту, запорах; має болезаспокійливу, проносну, жовчогінну, кровоспинну властивостями, виводить шкідливий холестерин, підвищує рівень гемоглобіну, знімає блювотні позиви і нудоту.Вона збільшує виділення поту — а разом з ним виходять надлишки солей, токсини і шлаки.

Ягода покращує засвоюваність тваринного білка, підвищує згортання крові, рекомендується при деяких видах алергії.Крім того, вона приводить в порядок ендокринну систему, оскільки містить йод.У ягодах є також дубильні речовини, вітаміни А, С, Р, В1, В2, калій і залізо.Їх сік — хороший тонізуючий засіб.Правда, не для всіх.Від його вживання слід утримуватися людям, що страждають виразкою дванадцятипалої кишки і шлунка, гострими гепатитами і гастритами, зниженим згортанням крові.

З допомогою червоної смородини можна лікувати атеросклероз і систему кровообігу.Народна медицина рекомендує такий рецепт.Столову ложку ягід разом з гілочками запарити в склянці окропу.Після цього настояти і охолодити.Пити двічі на день по половині склянки.

Аґрус

Є у нього ще одна назва — «північний виноград».Ягоди агрусу — цінний дієтичний продукт.Вони корисні при ожирінні, порушенні обміну речовин (у цьому випадку рекомендується протягом місяця щодня з'їдати до трьох склянок).А також захворюваннях сечового міхура, шлунково-кишкового тракту, серця, печінки, гастроентероколитах, гіповітамінозі, підвищеній проникності судин, недокрів'ї.Крім того, при атеросклерозі, зниженому гемоглобіні, кардіоневрозі (з'їдайте 4 склянки на день).Мають проносну, жовчогінну та сечогінну дію.Сприяють поліпшенню зору, зняттю набряків, зміцнюють стінки судин і капілярів.Містять вітаміни групи В, вітаміни А, С, Е, РР, фтор, кальцій, калій, магній, залізо, сірку, натрій, мідь, йод, фосфор, молібден, нікель, марганець, органічні кислоти.

Агрус підвищує імунітет, виводить солі важких металів.

Страждають хронічними запорами та анемією корисно пити настій аґрусу.Двома склянками окропу залийте 2 ст. л. ягід і прокип'ятіть на слабкому вогні 10 хвилин.Процідіть.Охолодивши, приймайте тричі на день перед їжею по чверті склянки.

Не слід зловживати аґрусом тим, у кого цукровий діабет, хворі нирки, ентерит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення.

Народний рецепт

Ось як в давнину використовували аґрус в оздоровчих цілях.

Коліт, гастрит, ентероколіт.Залийте склянкою окропу 1 ст. л. ягід.Прокип'ятіть 10 хвилин на слабкому вогні.Охолодіть і процідіть.Пийте чотири рази на день по чверті склянки.

Екзема.Залийте склянкою окропу 1 ст. л. ягід.Прокип'ятіть 10 хвилин.Процідіть, остудіть.Втирайте відвар в хворі місця.

Синці під очима.Злегка оттайте заморожені ягоди.Але при цьому нехай залишаються холодними.Покладіть на 1 хвилину на шкіру під очима.Потім (теж на 1 хв.) змочені в теплому молоці кружечки огірка.Повторіть таке чергування чотири рази.