П'ємо вино...
Спектр хвороб, які лікуються вином, — різноманітний.Починаючи з самої масової профілактики простудних захворювань та підвищення імунітету.Для цих цілей переважно сухе червоне вино типу каберне.Краще перетворити його в глінтвейн, додавши трохи кориці, гвоздики і цукру.Пити в гарячому вигляді, повільно смакуючи.Таким же чином можна лікувати бронхіт, грип і запалення легенів.До речі, цукор — не найцінніший продукт у вині.Він скоріше відповідає за калорійність.Саме тому, за калорійність, його воліють призначати ослабленим від довгої хвороби або виснаженим людям (мадера, кагор, портвейн).
Каберне з добавками розмарину, чебрецю, шавлії, меду енотерапевти призначають і при ослабленні статевої функції.
Вино — прекрасний заспокійливий засіб.При неврозах, стреси, страхи, безсоння, стан тривоги той же каберне пропонується вже з добавками кори бузини.Втім, можна використати і будь-яке інше червоне виноградне вино.
Червоне вино іноді називають «жіночим».І це не тільки тому, що жінки традиційно люблять солодкі десертні вина — вони в 10 разів частіше, ніж чоловіки, страждають від анемії.А червоне вино чудово піднімає гемоглобін.
...і коньяк
А от якщо ви гіпотонік і постійно відчуваєте бажання прилягти, і вам ніяк не вдається підбадьоритися, можна спробувати прийняти коньяк (лікувальна доза 30 г).Він на відміну від вина діє збудливо.Так що пити його на ніч лікарі не радять.Якщо стан втоми і знижений тиск — ваші постійні супутники, можна спробувати пройти курс лікування: додавати в чай по 1-2 чайні ложки коньяку.І так протягом двох тижнів.
«Відкрий пляшку шампанського»...
Червоні міцні і десертні вина дуже калорійні.А ось у 100 г сухого білого столового вина міститься всього 60-70 ккалорій.Тому їх можна рекомендувати людям, що прагнуть схуднути.Відомий французький рецепт: пляшка сухого білого вина, 300 г нежирного сиру на день, і ВСЕ!
Енотерапевти також настійно рекомендують прийом білого сухого вина людям, що страждають запорами.З допомогою білого вина можна не тільки схуднути, але і поправитися.«Біле вино різко збільшує секрецію і кислотність шлункового соку.Для хворих, що страждають гастритами, після його упот-ребления ніякі інші ліки не потрібні.Лікувальний курс — півтори — два тижні, — каже Володимир Потрібний.— Більш того, воно може стимулювати апетит і — прибавку у вазі!»Але, на його думку, все-таки «самими цінними властивостями з точки зору лікування шлунково-кишкових захворювань має шампанське «брют»!Французи (кращі енотерапевти) саме його використовують.У нас же шампанське не звикли вважати лікувальним напоєм.Мабуть, справа все в традиції.Звикли лікуватися горілкою.Але я категорично заявляю: горілка нічого не лікує!»
Що стосується серцево-судинних захворювань, то все, звичайно, добре пам'ятають рекомендацію академіка Чазова: для профілактики атеросклерозу потрібно випивати в день келих червоного (або білого) виноградного вина.Вся справа в биофлавоноидах.Саме вони складають неповторну цінність виноградного вина, зміцнюють стінки судин, пригнічують ріст і розмноження різних токсинів.Але саме келих, а не літр.
Головне — не переборщити!«Кожен повинен знати свою норму», — вважає Володимир Потрібний.Щоб не довелося потім лікуватися...
І це все про нього
До складу вина входять 24 мікроелементи, у тому числі марганець, цинк, рубідій, фтор, ванадій, йод, титан, кобальт та інші.Особливо багато солей у винах, отриманих бродінням на мезге (вижимках), — калійних, фосфорних.Їх роль в нервових процесах, мінеральному обміні та біоенергетиці (аденозинтрифосфат, АГТ) важко переоцінити.Багатство вина і в тих речовин, що виділяють при бродінні клітини дріжджів, що знаходяться на поверхні ягід, чому їх не миють при віджиманні.Вітаміни В1, В2,В6, В12, РР, пантотенова кислота, біотин.Багато миоинозита, бере участь в обміні ліпідів і амінокислот.