Меню для імунітету


меню для імунітету

У зміцненні імунітету важливу роль відіграють продукти харчування та напої, які ми вживаємо щодня.Частіше включайте в свій раціон природні антибіотики-фітонциди — ріпчаста цибуля, часник, хрін.Фітонциди допомагають впоратися з хвороботворними мікробами і бактеріями, підвищуючи опірність організму до багатьох інфекцій.Вітамін А, якого багато в гарбузі, моркві, абрикосах, обліписі і малині, активізує наші захисні сили, робить непроникними для інфекції слизові оболонки (особливо порожнини рота і носа), що приймають на себе основний удар.Діючи як антиоксидант, вітамін А відбиває атаки вільних радикалів на клітини імунної системи.Також під час епідемій грипу та ГРВІ надзвичайно корисні куряче м'ясо, риба (особливо тунець), сир, яйця, цвітна капуста і брокколі, бразильські горіхи (кешью).У цих продуктах міститься багато білка і мікроелемента селену.Дані речовини забезпечують швидке відновлення пошкоджених вірусами клітин.Крім того, селен входить до складу особливого ферменту, який чинить протизапальну дію.

Не забувайте і про продукти, що містять вітамін С: апельсини, грейпфрути, лимони, ківі, чорна смородина (можна заморожувати ягоди з літа), шипшина, журавлина, брусниця, квашена капуста, пророслі зерна пшениці.Вітамін С підвищує стійкість організму до багатьох несприятливих факторів: інфекцій, переохолодження.Аскорбінова кислота збільшує вироблення антитіл та інтерферону — особливого білка, який захищає нас від вірусів.Важливо знати, що в цитрусових, шипшині майже відсутній фермент аскорбиназа, руйнує аскорбінову кислоту.Тому в цих продуктах вітамін С зберігається до самої весни.
Укріпити імунітет допоможуть і особливі вітамінні напої: вичавіть сік зі свіжої буряків, моркви, граната і невеликого лимона, змішайте в рівних пропорціях.
В отриманому напої розчиніть столову ложку меду.Щоб з буряка зникли речовини, що подразнюють слизову шлунково-кишкового тракту, які можуть спричиняти нудоту, 40 хв. витримайте отриманий коктейль в холодильнику.Приймайте напій по 2-3 ст. л. за годину до їжі протягом місяця.

А ось рецепт вітамінного салату, допомагає мобілізувати імунітет: нарізане тонкими смужками відварене куряче м'ясо (100 г) змішати з морквою, нарізаною соломкою.Потім додайте в салат дрібно нашатковану зелену цибулю, яблука, апельсини, очищені від шкірки.Все перемішайте, заправте лимонним соком і оливковою олією.Додайте за смаком сіль.