Наталія КОБЗАР — відомий експерт в області природного живлення, автор книг «ПриродоСоОбразное харчування.Трави» і «ПриродоСоОбразное харчування.Шлях до здоров'я».Її семінари-практикуми в Росії та Україні за чотири роки відвідали більше 7 тис. осіб.У рубриці «Здоров'я без ліків» Наталія Кобзар розповість про те, як життя може перетворити звичайна зелень.У тому числі непримітні бур'яни!
Людина є те, що він їсть
Років десять тому я в черговий раз зайшла в супермаркет, щоб купити продукти.І тут настало прозріння.Мені захотілося придбати що-небудь дуже корисне: по полицях очима бігала, аналізувала, склад на етикетках вивчала.Як кажуть, «сутеніло»... У відділі з фруктами і овочами розглянула рівні і гладенькі пластмасового виду помідори.Подумала: що треба було зробити з насінням і чим потім поливати й удобрювати рослини, щоб вирощувати тонни помідорів суворо однакового розміру і форми, які місяцями зберігаються, а потім безжально перекидаються десятками вантажників на всіх проміжних складах і базах, при цьому зберігаючи форму і пружність?!Загалом, вийшла тоді з порожніми руками, але твердо вирішила припинити труїти себе і близьких «благами» цивілізації.
Людина є те, що він їсть.Якщо ваш сьогоднішній раціон харчування далекий від природного і ви це усвідомлюєте, значить, попереду багато нових знахідок і відкриттів.Зовсім необов'язково і навіть небажано різко міняти свої звички: все можна робити поступово, м'яко і максимально комфортно для вас.«ПриродоСоОбразное» харчування вивільняє для вашого організму запаси сил і енергії, які при звичайному харчуванні йдуть на нейтралізацію надходять отрут і виведення накопичених шлаків.Ці новознайдені сили організм направляє в «аварійні» зони.Саме тому всі, хто починає харчуватися натуральними продуктами, незмінно отримують чудові результати оздоровлення.Дивовижні, але завжди індивідуальні.
Найулюбленішою темою моїх досліджень є зелені рослини: традиційні і дикорослі.Багато людей не бачать іншого застосування зелені, як тільки покришити в салат пару гілочок петрушки або прикрасити бутерброд салатним листом.Однак спектр вживання дуже широкий.Зелень можна використовувати як ОСНОВНИЙ продукт для салатів, варіння, тушкування та маринування.З неї можна робити приправи і соуси, а можна і самостійні страви, гарніри, супи.Зелень бажано додавати абсолютно у всі традиційні страви.Моя сестра всю зиму дивувалася, чому, коли кашу варить її чоловік, вона виходить така смачна.З'ясувалося, що він, перед тим як зняти кашу з вогню, додає туди подрібнену сушену зелень!
Словом «зелень» я називаю зелені трав'янисті рослини, такі як:
— культурна, спеціально вирощена салатна зелень;
— вершки від овочевих коренеплодів;
— зелені рослини, які виросли у вас на городі самостійно (бур'яни), які так само, як і бадилля від коренеплодів, незаслужено викидаються багатьма, навіть досвідченими і піклуються про своє здоров'я, але недостатньо освіченим у питаннях трав, хліборобами;
— дикорослі трави;
— листя плодових дерев і чагарників.
Зелений рецепт
Сьогодні я хочу запропонувати вам рецепт зелених млинчиків.Це блюдо підійде тим, хто не розглядав раніше зелень як основний продукт свого раціону.Зелень, як і будь-який інший новий для вас продукт, потрібно вводити в свій раціон поступово, щоб організм до неї звик, а ви встигли його полюбити.Адже отримання задоволення від їжі — це обов'язкова умова, без якого ви не отримаєте користь навіть від самих прекрасних страв!
Отже, зелені млинці.
Інгредієнти
Тісто: великий пучок зелені (наприклад, петрушки); півлітра води; 10 ст. л. борошна; 3 яйця.
Начинка: великий пучок зеленої цибулі; 2 яйця, зварених круто.
Приготування
У чашу блендера (міксер, з ножами внизу чаші) закладаємо злегка посічену петрушку, додаємо трохи води і ретельно збиваємо.Краще покрутити подовше, щоб зелень измельчилась максимально.Потім додаємо в чашу міксера з подрібненою зеленню 3 сирих яйця, борошно і воду, що залишилася.Вимішуємо з допомогою блендера тісто.Печемо тонкі млинці як зазвичай.Нарізаємо цибулю, підсмажити його на повільному вогні.Варені яйця дрібно шаткуємо, змішуємо з пассированним цибулею.Начиняємо млинці з яйцем і цибулею обсмажуємо до хрусткої скоринки.
Коментарі до рецептом
У якості «пригріву» до млинців можна використовувати не тільки петрушку.Будь-яка харчова зелень прекрасно підійде.Те ж стосується начинки.Ви можете додати до цибулі листя амаранту, лободи, яглиці і іншої зелені, яку ви знаєте і любите.Приємного апетиту!
До нових зустрічей в рубриці!