За даними гастроентерологів, кишечник схильний до хвороб частіше, ніж інші органи травної системи.Крім того, медики до цих пір не прийшли до єдиної думки щодо причин виникнення деяких запальних кишкових хвороб.Як же захистити себе від підступних захворювань?Про ознаки, різновиди та профілактиці кишкових патологій розповідає лікар вищої категорії, гастроентеролог Ілля Кінзерський.
Небезпечні ускладнення
Найпоширенішими на сьогоднішній день кишковими захворюваннями гастроентерологи називають запальні коліт різного походження: виразковий коліт і хвороба Крона, хронічний ентероколіт, а також синдром роздратованого кишечника.Небезпечні ці стани тим, що без правильного лікування в запущеній хронічній формі можуть стати причиною деяких патологій як травної системи (потовщення стінок кишечника, виразка будь-яких ділянок травної системи, свищі, анальні тріщини), так і всього організму в цілому!Приміром, хвороба Крона іноді викликає артрити, запалення шкіри і слизової оболонки очей, сечокам'яну і жовчнокам'яну хворобу і т. д. Але важких наслідків кишкових недуг можна уникнути, якщо вчасно розпізнати хворобу і почати правильне лікування.
Так, виразковий коліт і хвороба Крона, як правило, проявляються кровоточать виразки на слизовій кишечника.Також характерними симптомами обох хвороб є криваві проноси, сильні болі і спазми в животі, зниження апетиту і ваги, іноді хворобливі стани супроводжуються підвищенням температури.Причому, якщо виразковий коліт зазвичай вражає слизову прямої і товстої кишок, то хвороба Крона може розвиватися в будь-якій ділянці травної системи.Правильно діагностувати недуги можна тільки з допомогою рентгенівського та ендоскопічного дослідження кишечника.
Звідки виразки «ростуть»...
Причина захворювання до кінця не з'ясована.Проте вважається, прояв виразкового коліту та хвороби Крона залежить від способу живлення, спадкової схильності, імунної системи організму та впливу навколишнього середовища.
Інфекційні ж коліти, у тому числі і хронічний ентероколіт (запальне захворювання товстої і тонкої кишок), можуть спричинятися збудниками кишкових інфекцій, грибками, патогенної кишкової флорою і паразитами.У цих випадках запальні процеси часто переходять на тонку кишку, тоді захворювання і перейменовують в ентероколіт.До речі, хронічний ентероколіт може бути наслідком інших захворювань ШКТ, тривалих закрепів та інтоксикації організму лікарськими препаратами.В основному захворювання проявляється болем у животі (носить тупий або переймоподібний характер), здуттям, діареєю.
При інфекційних колітах, щоб встановити причину хвороби і призначити грамотне лікування, зазвичай призначають бактеріологічне дослідження.
Нервовий кишечник
Основними симптомами неврозу кишечнику (синдром подразненого кишечнику): порушення випорожнення у вигляді запорів або проносів, здуття живота, надлишкове газоутворення, бурчання в животі, відрижка, відчуття неповного випорожнення кишечника, болі ниючого або спастичного характеру, що часто виникають після їжі і проходять після дефекації.
Синдром роздратованого кишечника може виникнути в результаті хронічних стресів, алергії, неправильного харчування, тривалого і несистемного використання різноманітних ліків, що призводять до дисбактеріозу (антибіотики, проносні засоби).При цьому недугу фахівці призначають, як правило, дослідження кишечника, що виключають яку-небудь іншу, більш серйозну патологію.
Особлива дієта
Крім медикаментозної терапії запальних захворювань кишечника лікарі настійно рекомендують в якості профілактики недуг застосовувати особливу лікувальну дієту.Так, при гострому і хронічному ентероколіті в перші дні загострення призначають якомога більше пиття — в основному міцний несолодкий чай, рисовий відвар, відвар з ягід шипшини і різних трав, що володіють дубильним ефектом, киселі.При запальних колітах і виразковій хворобах кишечника лікарі рекомендують виключити з раціону хліб з борошна вищих сортів, випічка з листкового і здобного тіста, жирні сорти м'яса і риби, яйця, рис, манну крупу.Особливо погано впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту консерви, копченості, гострі страви, бобові, редька, редиска, часник, цибуля, хрін, кислі сорти фруктів і ягід, кава і міцний чай.Добре діють на стан травної системи і полегшують перебіг хвороби нежирний курячий бульйон, хліб з висівками, борщ, страви з гарбуза, кабачків і цвітної капусти, розмочені сухофрукти, сирні страви та овочеві соки.Вранці пийте холодну воду з медом, на ніч — кефір або компоти зі свіжих або сухих фруктів.
Газована вода — отрута!
Якщо ви періодично страждаєте невроз кишечника, що супроводжуються проносами, намагайтеся вживати рідкі і напіврідкі протерті страви.У супи можете додати варене і протерте м'ясо, парові фрикадельки і овочеві відвари.Від овочів в інших видах краще відмовитися.Ягоди і фрукти можна тільки у вигляді киселів та желе.Виняток — протерті сирі яблука.При переносимості можна пити свіжі соки розведені з різних фруктів, крім винограду, слив, абрикосів.Як можна рідше намагайтеся вживати житній і висівковий хліб, млинці, круп'яні й овочеві супи, незбиране молоко, сметану, сир, варення, мед, фрукти і ягоди у натуральному вигляді, кава і какао з молоком.Але особливо шкідливі для роздратованого кишечника газовані і холодні напої!
Кропова вода
При частій діареї допомагають відвари з різних цілющих трав: столову ложку сухих квіток ромашки залити 1 склянкою окропу, настояти в термосі 4 години, процідити.Приймати по 2 столові ложки 4 рази на день після їжі.Випробуваний засіб від кишкових розладів — «кропова вода»: 2 чайні ложки насіння кропу залити 400 мл окропу, настояти протягом 30 хвилин, процідити.Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі.В'яжучу, протизапальну і антисептичну дію при неинфекционном розладі шлунка, колітах і ентеритах надають сухі плоди чорниці.Приготуйте з них чорничний настій або чай.Для настою візьміть 4 чайні ложки плодів, залийте їх 1 склянкою холодної води і настоюйте 8 годин.Вживайте настій невеликими ковтками протягом дня.Заваріть плоди крутим окропом і пийте як чай.