Жоден інший біостимулятор, крім маточного молочка, не містить настільки збалансованого поєднання мікроелементів.Причому роблять його не люди, а бджоли: воно виробляється їх глотковими і верхньощелепними залозами.
Спочатку природою це молочко (його також називають «королівським желе») призначено на корм бджолиним личинкам.Зокрема, майбутньої «цариці», матці.Воно настільки корисно, що в підсумку та живе в 50 разів довше звичайних робочих бджіл.Але якщо вони отримують його лише три дні в житті (перші), то матка?-постійно.
Личинці «особи королівської крові» вистачає всього п'ять днів, щоб завдяки молочку вирости ні багато ні мало... півтори з гаком тисячі разів і стати повноцінною бджолиної маткою.Сила даного продукту справді чудодійна!Невипадково, розуміючи це, японські влади включили маточне молочко в обов'язковий раціон харчування школярів.
Воно надає загальнозміцнюючу дію, чудово налаштовує імунну систему людини.Імунітет підвищується настільки, що організм починає самостійно розправлятися з хворобами.Крім того, він омолоджується: відбувається регенерація тканин і клітин; активізуються обмінні процеси.Дана властивість молочка враховується у парфюмерній промисловості при випуску омолоджуючих емульсій, кремів, мазей, еліксирів.
Що ж міститься в молоці?Зокрема, вітаміни А, D, В1, В2, В3, В5, В6, В12, В15, РР, С, Е, Н; білки, жири, вуглеводи (фруктоза, глюкоза, сахароза), ліпіди, органічні кислоти і амінокислоти, мінеральні речовини.Загалом там налічується півтора десятка мікроелементів.Це кобальт (саме він корисний для вже згадуваного регулювання обмінних процесів), магній, сірка.А крім того марганець, цинк (стимулює розвиток яєчника матки), кремній, кальцій, хром, срібло, нікель, залізо, фосфор, натрій, калій.
Маточне молочко, як стимулюючий препарат, корисно при авітамінозі, вегетосудинної дистонії, різкій зміні клімату, анемії, втрати крові під час пологів.З?його допомогою відбувається відновлення альбумінів — основного білка крові, який проводиться людською печінкою.Його кількість знижується при різних запаленнях (як гострих, так і хронічних), опіках, ревматичних захворюваннях, вірусних і бактеріальних інфекціях, кишкових виразках, васкулітах, некрозах тканин.Вироблення альбумінів зменшується, якщо є злоякісні утворення, хвора печінка, вражені серцеві клапани і в ряді інших випадків.
Маленьким дітям маточне молочко, володіє антивірусними властивостями, корисно при інфекціях грипу (для профілактики можна застосовувати дво-триразове зрошення слизової оболонки носа і рота емульсією маточного молочка), виснаженні; літнім людям — при слабкості, виснаженні, передчасному старінні, депресії і поганому апетиті.Воно сприяє підвищенню працездатності, поліпшенню життєвого тонусу, пам'яті; знижує рівень холестерину і ризик розвитку онкологічних захворювань; допомагає знімати фізичну втому і нервове перенапруження.Завдяки йому у годуючих матерів поліпшується лактація, нормалізуються білково-сольовий склад крові, стан кровоносних судин і тиск.Страждають діабетом відчують поліпшення вже через півроку після лікування «королівським желе»: серйозно зменшиться рівень цукру.Воно добре впливає на зір, має антиспазматическими властивостями.І навіть, як вважають деякі дослідники, здатне прискорювати ріст і посилювати статеві функції.Помічено його позитивний вплив на здоров'я людей, що страждають бронхіальною астмою.У поєднанні з методом апітерапії (застосування бджолиної отрути) використання молочка дає гарні результати при лікуванні ревматизму і артриту.
Молочко може адсорбуватися, висушиваться; на його основі роблять медичні препарати.Але корисніше все-таки свіже — в ньому більше цінних біологічних властивостей.Рекомендується класти його (5-15 г) під язик — для кращого всмоктування.Справа в тому, що безпосередньо в шлунку ферменти молочка руйнуються.А отже, перестають бути активними.
Треба пам'ятати, що цей бджолиний продукт може викликати алергічні реакції.Тому передозування небажана.Алергія проявляється по-різному: розлад органів травлення, блювання, пронос, почервоніння шкіри, шкірний висип, біль у животі, свербіж.До того ж надмірні дози здатні спровокувати ендокринні і нервові порушення.А крім того?-тахікардію, гіпертонію і навіть зупинку серця.
Не треба приймати молочко при гострих інфекціях (виняток?-грип, ГРВІ).А також?-на ніч, оскільки це може порушити організм і викликати безсоння.Протипоказано воно при захворюваннях надниркових залоз і аддісоновой хвороби (коли наднирники перестають виробляти необхідну кількість гормонів?-головним чином, кортизолу).
Для зміцнення захисних сил корисна суміш у пропорції 1 г молочка на 100 г меду.У день треба класти під язик половину чайної ложки цієї суміші.
Народний рецепт
Хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, хронічний фарингіт.Приготувати суміш: 1?г молочка на 100 г меду.При захворюваннях шлунково-кишкового тракту приймати всередину двічі на день за годину до їжі?-за 5 р. Курс?-два тижні.Рекомендується повторювати тричі на рік.А при фарингіті ватним тампоном змащувати цією сумішшю задню частину глотки.
Клімактеричні розлади.Суміш молочка з медом (1:100) приймати, тримаючи в роті до повного розчинення, двічі в день по половині чайної ложки?-протягом шести тижнів.
Анемія.Суміш (1:100) приймати тричі на день по
1/2 ч. л. Тримати у роті до повного розчинення.
Головний біль.Тримаючи у роті до повного розчинення, прийняти суміш (1:50).Після цього випити склянку свіжозавареного чорного чаю, обв'язати голову шарфом і прилягти на півгодини.
Захворювання печінки.Змішати 30 г меду з 20 мг молочка.Вранці, за годину до сніданку, приймати протягом чотирьох тижнів по 1 ч. л.
Вегетосудинна дистонія, гіпотонія.Тричі в день протягом трьох тижнів розсмоктувати під язиком 20 мг молочка.Після тижневої перерви процедуру слід повторити.
Бронхіальна астма.Приготувати тістоподібну масу, змішавши підігрітий рідкий мед, 500 г порошку глюкози і 20 г сирого маточного молочка.Потім розріжте на пластинки.У кожній з них повинно бути приблизно півграма молочка.За півгодини до їжі приймати тричі на день по одній платівці.Цей спосіб допоможе при виразці шлунка.
Цукровий діабет.Протягом трьох тижнів приймати сире маточне молочко за півгодини до їжі в кількості 100 мг.