Якого способу харчування краще дотримуватися при хронічному і загостреному холециститі?Тамара, Старий Оскол
Відповідає дієтолог, гастроентеролог Олена Козоріз:
— При гострому перебігу хвороби дотримуйтеся максимально щадить дієти (тепле пиття, супи, рідкі каші).Приймайте їжу в протертому вигляді — овочеві і фруктові пюре, м'ясні та овочеві котлети на пару.Через кілька днів можна почати вживати відварне м'ясо або рибу.При хронічному недугу частіше включайте в свій раціон продукти, багаті клітковиною: пісне м'ясо (курку, індичку), нежирні сорти риби.Віддавайте перевагу молочним продуктам з низькою жирністю (нежирний сир, знежирені молоко, йогурти, кефір).Повністю виключіть з раціону смажену їжу, солодощі, газовані напої.Уникайте гострих і копчених продуктів, а також овочів з великим вмістом ефірних олій, дратівливих травну систему (часник, цибуля, редис, редька).Намагайтеся пити більше рідини — неміцні трав'яні чаї, соки, відвари на основі шипшини, мінеральну воду без газу.Їжте 4-5 разів протягом дня невеликими порціями — такий режим харчування сприяє кращому засвоєнню жирів, що дуже важливо при холециститі.