Атака на вітаміни


атака на вітаміни

elev8.com

Запастися на зиму вітамінами, щоб не хворіти і виділяти бадьорість, — завдання зараз номер один!Але як правильно це зробити?Розповідає лікар-імунолог Наталія Бабіна:

— Заправляйте їжу олією перед самим прийомом їжі (1 ст. л.).Краще оливковою, лляною, гарбузовим.В них — безліч необхідних організму речовин: жирні, линолеві кислоти, антиоксиданти, фосфоліпіди, каротиноїди, вітаміни групи В, а також вітаміни А, Е, С, F, P.

При приготуванні овочевих рагу, супів, кислих щей не використовуйте мідні, алюмінієві каструлі, а також посуд зі сколами!Така начиння руйнує вітаміни (особливо вітамін С), а битий посуд виділяє в їжу при готуванні сполуки важких металів, що значно послаблює імунітет, викликає головні болі, збої в роботі печінки.Найкраще зберігає вітаміни в овочах, злаках і м'ясі скляна, глиняний і керамічний посуд!

Не зберігайте готову страву довше доби, а краще готуйте щоразу свіжу.При розігріванні і довгому зберіганні з їжі зменшується до 50% всіх корисних речовин.Якщо ви використовуєте заморожені овочі, то готуйте їх відразу, не чекайте, коли вони розморозяться, — в цьому випадку також пропадає багато вітамінів.Віддавайте перевагу вареним, тушкованим стравам, приготованим на пару або на грилі без масла, — вони набагато корисніше, ніж смажені.Мелкорублені овочі та овочеві салати залиште для літа, а в кінці осені, взимку та на початку весни краще їсти овочі, зелень і фрукти цілком, не нарізаючи їх ножем, — так у них зберігається більше вітамінів і важливих мікроелементів.До речі, картопля, зварена в мундирі, набагато корисніше, ніж очищена.