«Азіатським яблуком» називають манго.Цей екзотичний плід можна сьогодні знайти на полицях багатьох продуктових магазинів.А разом з ним стали доступними різні корисні властивості, якими володіє манго.Наприклад, ті, хто страждає печією, цілком можуть обійтися без ліків.Достатньо лише з'їсти шматочок свіжого манго.Корисний плід і для профілактики цього неприємного відчуття.
Соком фрукта лікують гострі дерматити.Його кісточки — цінна сировина для виробництва косметики.На основі манго робляться крему, маски, олії.
Червоний, оранжевий, жовтий...
У манго дуже багато каротиноїдів.Саме вони надають плоду його колір.Взагалі, червоний, помаранчевий або жовтий колір фруктів і овочів як раз і свідчить про наявність великої кількості каротину.А він для людини дуже цінний.Зокрема, важлива його так звана провитаминная активність.В організмі каротиноїди перетворюються в вітамін А,дуже важливий для репродуктивних функцій, зростання, захисту від застуд, шкідливих бактерій і грибків.А також для нормальної роботи слизової, підтримки шкіри в хорошому стані.Він чинить серйозний вплив на формування зубів і кісток, ендокринну систему.Каротиноїди сприяють підтримці нормального водного балансу в організмі, забезпечують нормальну роботу нюху.
Важко переоцінити роль вітаміну А і для зору.Його нестача призводить до того, що нічний зір стає гірше (так звана куряча сліпота), синтез зорового пігменту істотно порушується.Існують навіть спеціальні каратиносодержащие дієти — для заповнення змісту цього вітаміну.Нерідко лікарі, які рекомендують таку дієту, будують її на основі моркви.Але в манго бета-каротину ще більше!
У манго є також вітаміни В, С, D, Е. Багато в ньому корисних амінокислот, які людський організм сам виробляти не в змозі.І отримати їх можна тільки через їжу.
Вже згадувані каротин, вітаміни В і С дуже добре взаємодіють один з одним.Зокрема, завдяки їх «злагодженій роботі» здорові клітини організму отримують надійний захист від окислення.І до того ж зміцнюється імунна система.
Володіє манго і багатим мінеральним складом.У ньому присутні такі речовини, як залізо, кальцій, калій, фосфор.
Особлива роль у харчових волокон (фрукт містить їх в достатній кількості).Харчові волокна — це важливий компонент харчування.Вони зменшують ризик розвитку хвороб прямої кишки, серцево-судинних захворювань.Харчові волокна є тільки в їжі рослинного походження.Вони формують в кишечнику м'яку еластичну масу і тим самим сприяють її кращому виведенню.Крім того видаляють з організму шкідливий холестерин (для цього, як і для профілактики діабету, досить з'їдати м'якоть одного плоду в день), солі важких металів, токсини; вирівнюють в крові рівні інсуліну та глюкози.
У листі манго і шкірці плоду містить таніни.Це природні дубильні речовини.У медичній практиці таніни знаходять застосування не тільки як противодиарейное, противогеморроидальное, кровоспинну засіб, але і як протиотруту.В тому числі при отруєнні солями ртуті і свинцю.
Будьте красивими
Поживна маска.Вона годиться для всіх типів шкіри.Для її приготування можна скористатися або дуже добре подрібненої м'якоттю манго, або двома столовими ложками соку цього фрукта.Сік або м'якоть змішайте з 1 ст. л. оливкової олії і 1 ч. л. меду.Після цього накладіть на обличчя на чверть години).Після закінчення необхідного часу змийте маску теплою (майже кімнатної температури) водою.
Різноманітні маски з манго годяться для будь-якої шкіри, але особливо корисні для сухої і зрілої.У косметичних цілях можна користуватися і манговим маслом.З його допомогою запобігає появі розтяжок, жорстка і груба шкіра робиться більш еластичним, пом'якшується і розгладжується, наповнюється вітамінами, регенерується.Загоюються дрібні тріщинки, знімається роздратування.
Для волосся.Застосування такої маски зробить волосся гладкими і блискучими.Для приготування знадобляться столова ложка кефіру, 2 яєчних жовтки і стиглий плід манго.Перемішайте інгредієнти в блендері.Наносячи на волосся, рівномірно розподілити маску по всій їх довжині.Потім на двадцять хвилин прикрийте волосся плівкою і рушником.Після закінчення цього часу кілька разів добре промийте волосся.
Щоб шкіра не облазила.Візьміть 1 ч. л. мигдалевого масла, терте манго (2 ст. л.) і 1 ч. л. меду.Добре перемішавши, на 10 хвилин нанесіть на обличчя.Найкраще змивати зеленим чаєм, слабо завареним.
Очищаюча.Подрібніть м'якоть чверті плода.Змішайте з 2 ст. л. дрібно натертого мигдалю, 2 ст. л. жирних вершків, 2 ст. л. вівсяної порошку.Збийте в блендері.У вас повинна вийти вершкового кольору гладка емульсія.Якщо суміш вийшла надто густий, розбавте фільтрованою водою (кількома ложками).Нанесіть на обличчя на 20 хвилин.Коли будете теплою водою змивати маску, помасажуйте обличчя легкими рухами.
Омолоджуюча.Змішайте подрібнену м'якоть половини стиглого манго, додайте столову ложку крохмалю і чайну — оливкової олії.Потримавши на обличчі 20 хвилин, змийте прохолодною водою.Маска дозволить розгладити зморшкуваті ділянки обличчя і відновить шкіру.
Жуйте повільніше
Чим ще корисний цей фрукт?Якщо протягом двох тижнів повільно жувати його маленькі шматочки, то зміцниться серцевий м'яз.Тільки намагайтеся не ковтати їх відразу, тримайте в роті якомога довше.
Відвар листя манго сприяє полегшенню стану при діабеті і поліпшення зору, допомагає при варикозі, крововиливах на шкірі, лікуванні підшлункової залози; зміцнює серцево-судинну систему.
Поєднання наявних в манго корисних речовин дозволяє знімати стреси, заспокоювати нервову систему, сприяє поліпшенню розумової діяльності.Під час стресових ситуацій організм вкрай активно витрачає піридоксин (вітамін В6).А манго заповнює його у великій кількості — звідси і здатність фрукта «залагоджувати ситуацію», приводити нерви в порядок.
Фрукт використовується як сечогінний і послаблюючий засіб; є підстави вважати, що він сприяє профілактиці атеросклерозу і онкологічних захворювань, краще згортанню крові.Завдяки йому легше засвоюються м'ясні продукти.
Манго покращує обмін речовин, роботу нирок і навіть рятує від... ультрафіолету.Тут позначаються захисні властивості, якими володіє бета-каротин.Він оберігає клітини шкіри від несприятливих зовнішніх чинників, у тому числі ультрафіолетового випромінювання.Тобто це свого роду антиоксидант.
Увага, алергіки!
Люди, схильні до різного роду алергій, повинні бути вкрай обережними.Особливо по відношенню до шкірці манго.Саме вона може виявитися для вас самим сильним і неприємним алергеном.Намагайтеся взагалі не доторкатися до неї без рукавичок.Але алергія на шкірку зовсім не означає, що те ж саме обов'язково станеться і з м'якоттю.Для багатьох алергіків вона цілком їстівна.
Окремо треба сказати про незрілих плодах.На них можуть непередбачувано відреагувати шлунок і кишечник, особливо якщо він у вас слабкий.Вживання недозрілих плодів загрожує, крім іншого, подразненням слизових оболонок дихальних шляхів і шлунка, кольками.Хоча при лікуванні геморою використовують як раз нестигле манго — вживаючи його з медом і сіллю.
До речі, незріле манго досить легко доводиться до «їстівного» стану.Треба лише загорнути в щільний папір і тиждень потримати в теплі і темряві.
Тільки пам'ятайте, що не слід зловживати в тому числі і стиглими плодами манго: це може викликати кропивницю, запор, лихоманку, засмічення шлунка.Після того, як ви поїли манго, бажано протягом найближчих двох годин утримуватися від вживання рідини — особливо молока і алкоголю.
Не слід їсти фрукт людям, що страждають ожирінням.
Можна спробувати
Якщо підскочив кров'яний тиск — з'їжте середній за величиною плід манго.Це дозволить знизити його.У фрукті міститься калій, який благотворно позначається на нормалізації тиску, зміцнює стінки кровоносних судин.
ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати конкретні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.