Основний ознака панкреатиту — біль, що виникає під час або після їжі.Часто біль проявляється у верхній половині живота, іноді вона буває оперізує.При цьому може віддавати в грудну клітку і спину, немов при нападі стенокардії.Нерідко спостерігаються нудота, блювання, зниження ваги, жовтяниця.При тривалому перебігу захворювання з'являються рясний стілець з жирним блиском, схуднення.Розвиток недуги провокують порушення відтоку жовчі, недотримання дієти — тяга до м'ясних делікатесів, копченостям, рясної жирної їжі, спадкова схильність.
Що можна їсти при панкреатиті?Можна білкові продукти, обмежені жири.Це пов'язано з тим, що ферменти, що розщеплюють білки, що виробляються не лише підшлунковою залозою, а й шлунком і кишечником.А ось засвоєнню жирів сприяє тільки одна підшлункова.Також шкідливі солодкі, гострі і копчені продукти.Їжу слід готувати на пару або запікати в духовці.Харчування має бути дробове — не менше 5 разів на день.
Корисні мінеральні води (краще підігріті і без газу).При зниженій секреторній функції шлунка мінералку треба приймати за 30 хвилин до їжі, при підвищеній — за 1,5 години до неї.Також при захворюванні організму необхідні вітаміни групи В, вітаміни А, С, РР, К і фолієва кислота.