Час очікування свята закінчується, і ось уже воно — довгоочікуване новорічне застілля.Дивлячись на гастрономічні витребеньки, сглативаешь голодну слину.А рука сама тягнеться до вилки, ложки, чарки, тарілки, салатнику... Ну нарешті можна від душі порадувати себе смакотою!А що буде на ранок?Та плювати: хіба зараз до цього...
...А вранці вони прокинулися
...і відчули важкість у шлунку, «біль в мізках»; відчули, що «погано в роті» і взагалі не дуже добре всьому організму.А адже добрі люди попереджали: багато не пий — козенятком станеш.Зайвого не їж потім пошкодуєш.І ось це «потім», здавалося напередодні морем по коліно, неминуче настав.Тепер напевно допоможе пара таблеток якого-небудь ферментного препарату — при переїданні.А від посталкогольного збою — таблетка аскорбінки, запита приблизно літрів негазованої мінеральної води.Корисні також сауна, холодний душ, курячий бульйон (допоможе швидше переробиться з'їдженному напередодні), свіжа зелень, холодець, огірковий або капустяний розсіл (насичує організм солями магнію і калію — після зловживання спиртним саме їх недолік позначається на самопочутті).Крім того, журавлинний морс, кефір, молоко, розтирання льодом спини і особи, склянку холодної води з 30 краплями спирту на м'яті, контрастний душ.А ще — кумкват, артишоки (чудово виводять токсини і продаються практично скрізь), яйця (там є амінокислоти, також справляються з шкідливими речовинами), насіння і горішки (якнайшвидшому відновленню організму допомагають містяться в них вітаміни В і С).
Жирна їжа сприяє тому, що в тканинах накопичується надлишок рідини.Її необхідно вивести.Це дозволить зробити настій петрушки.Пийте його кожну годину по 100 р. Для приготування петрушку (середній за розміром пучок) слід настояти дві години в трьох склянках окропу.Надлишок накопиченого за новорічну ніч холестерину виведе інший настій — лляного насіння.Рецепт такий.У холодній воді настояти дві години півтори ложки насіння.За півгодини до їжі пити протягом дня по 1/4 склянки разом з насінням.Це не тільки виведе зайвий холестерин, але і знизить інтоксикацію.Але врахуйте: лляний настій частково ще і послаблюючий засіб.Іноді, втім, це корисно — в результаті переїдання жирної і білкової їжі трапляються запори.
Після щедрого новорічного застілля не виключена і діарея.У цьому випадку допоможуть рясне пиття, активоване вугілля, а також не менш ніж 12-годинне голодування.
Корисно знати
Щоб новорічну ніч не зіпсувала вам печія, майте при собі антацидні препарати.Вони дозволять знизити кислотність шлункового соку.Печію, зокрема, викликають різні соки, гостра і жирна їжа, цитрусові.
Лише б не було війни...
Готуючи новорічний стіл, фрукти і овочі намагайтеся різати дрібніші.У такому вигляді організм засвоїть їх набагато краще.І ви уникнете «революційної ситуації» у власному животі.
Перш ніж пити алкоголь, попередньо створіть базу.Наприклад, незадовго до великої трапези випийте (хто в змозі, зрозуміло) дві столові ложки рослинної олії.А вранці — натщесерце склянку кефіру; поснідайте.Можна і пообідати, не залишаючи шлунок порожнім до вечора.Ось тільки ранкова і денна їжа не повинна бути важкою.Перед головним застіллям випийте склянку води — щоб хоч трохи погасити почав розгоратися апетит.
Звичайно, це рідко коли вдається — але постарайтеся не змішувати традиційне шампанське з іншим спиртним.Інакше, швидше за все, не обійдетеся без головного болю.Особливо це стосується тих людей, у кого не в порядку кишечник і шлунок.Віддайте перевагу менш калорійне сухе вино, не сприяє каталізації жиру.
Якщо у новорічну ніч ви не хочете заснути раніше часу і залишити друзів по застілля без вашого неповторного присутності, постарайтеся робити упор на низкоуглеводистую, нежирну їжу.Тому що в іншому випадку організм стане витрачати багато енергії і сил на її переробку.І ви не будете відчувати себе бадьорим, почнете відчувати млявість і сонливість.Дотримуйтесь міру у вживанні надто ситної їжі.Не зловживайте традиційним салатом олів'є.Тим більше в ньому часто поєднується непоєднуване.Наприклад, відварені, консервовані і свіжі продукти.Організм навряд чи скаже вам за це спасибі.До того ж історично рецепт олів'є був зовсім іншим — сьогодні більшість наших читачів навряд чи його фінансово осилять.Туди входили, зокрема, чорна паюсна ікра, відварні раки (або омари), рябчики і телячі мови.
Добра порада
Постарайтеся не є занадто швидко, уплітаючи страви одне за одним.Пам'ятайте, інформація від шлунка до мозку йде приблизно 20 хвилин.До закінчення цього часу ви навіть не будете толком знати — наїлися вже чи ні.А от коли до мозку надійде відповідний сигнал, стане ясно, як вчинити: чи помилувати шлунок, то побалувати його ще чим-небудь смачненьким.
Треба жити простіше!
Бажано, щоб закуска, яка передує основного блюда, була по можливості простіше.Без майонезу і копченостей.Так ви допоможете шлунку краще підготуватися до урочистої зустрічі» з гарячим.Що стосується солодкого — тістечок, тортів — то вони краще переваряться, якщо запити їх зеленим чаєм.
З безалкогольних напоїв віддайте перевагу тим, які не містять вуглекислого газу.По-перше, з-за вуглекислоти спиртне всмоктується швидше.По-друге, може початися бродіння — не тільки «в головах», але і в шлунку.Варто запивати взагалі — питання двояке.З одного боку, рідина розбавить алкоголь — і людина сп'яніє менше.До того ж алкоголь зневоднює організм.З іншого боку — вода одночасно розбавить і шлунковий сік.А він потрібен, щоб краще перетравлювати їжу.Тому краще пити воду або соки за годину до їжі і через стільки ж часу після неї.Прийнявши певну кількість спиртного, зробіть мінімум півгодинну перерву.Це дозволить організму краще переробити алкоголь.Ну і, на всяк випадок, азбучна істина: алкогольні «ставки» слід робити виключно «на підвищення»: знижуючи градус, ви ризикуєте отримати таку струс, що впоратися з нею буде досить важко.
Похмілля «від розвідки»
Протягом кількох років у редакції «Аргументи неделі» працював колишній контррозвідник Станіслав Лекарев.Він розповідав, як перед «зловживанням» оберігають свій організм його британські колеги.Ті готували напій під назвою «остер».У склянку виплескивались невелику кількість рослинної олії, чайна ложка коньяку, 2 ст. л. томатного соку і яєчний жовток.Все це перчилось, солилось і махом випивалося.
А ось пуерторіканці, щоб не розгубити тонус, втирають в пахви лимон; китайці і греки з'їдають вершкове масло і кілька сирих яєць.