Стіл без «Олів'є»?
САЛАТ «Олів'є» — практично ритуальна страва святкового застілля.З погано поєднуються між собою картоплею, ковбасою, яйцями.До того ж, він щедро присмачений майонезом.Ще більше майонезу в прошарках оселедця під «шубою».Додамо до цього жирні відбивні, запечену до хрусткої скоринки курку, м'ясні нарізки з салом, бутерброди з ікрою на вершковому маслі...
На завершення трапези слідують кремові торти і тістечка!
Замініть в салаті ковбасу на варену курячу грудку і заправте низькокалорійним майонезом.Замість картоплі подайте красиво нарізані відварені овочі, а замість відбивних — запечену форель.Якщо вам все ж хочеться м'яса, приготуйте індичатину з овочевим гарніром.
Який святковий стіл без зеленого?цибулі, петрушки, кінзи, кропу, огірків, помідорів, цитрусових!Ці продукти активізують травні ферменти.А щоб овочі і фрукти не викликали «бурління», не нарізайте їх великими шматками.
Так господиня врятує травний тракт своїх гостей, навіть якщо серед них будуть язвенники.
Стримайте апетит
ВИРУШАЮЧИ в гості, з ранку натщесерце випийте склянку кефіру.Потім поснідайте, обідайте і трохи перекусіть перед виходом, щоб вночі не розігрався сильний апетит.
В гостях не нападайте» відразу на все.Зупиніться на чомусь одному: наприклад, риба або м'ясо.Скуштуйте їх у невеликих кількостях.Без побоювання можна налягати лише на салати зі свіжих овочів.Вони містять клітковину, ферменти, що допомагають перетравлювати їжу.Їжте потроху, повільно, концентруючись на смаку їжі.По можливості — без хліба.
Розділіть застілля на дві частини з перервою.Наприклад, закуски і гаряче краще з'їсти в першу половину, а солодкого столу присвятити другу.
Під дзвін келихів
НІ В якому разі не пийте на голодний шлунок!Молоко і сир відмінно захищають слизові поверхні шлунка і тонкого кишечника, сповільнюючи потрапляння алкоголю в кров.До речі, клітковина теж добре адсорбує алкоголь.Але починати пити з набитим шлунком теж неправильно.
Новий рік неможливо уявити без шампанського.Але ефект «шипучості» створює додаткове навантаження для живота.По-цьому, щоб уникнути проблем, краще пити сухе вино, оскільки в ньому менше калорій.
З міцних алкогольних напоїв самим «чистим» є горілка, після якої треба неодмінно закушувати.Але пам'ятайте: якщо ви почали застілля з сухого вина, то доведеться обмежитися цим напоєм і не змішувати з іншими.Інакше викличете «гнів» печінки.А це загрожує похміллям з його неприємними симптомами: головним болем, нудотою, слабкістю.
Безалкогольні напої, особливо газовані, під час застілля краще не пити.Вуглекислий газ провокує переїдання, що викликає бродіння і прискорює всмоктування алкоголю.А вода розбавляє шлунковий сік, необхідний для переварювання білкової їжі.Мінеральну воду слід пити не менше ніж за півгодини до прийому їжі і через годину після їжі.Її можна замінити кислуватими напоями — журавлинним морсом, грейпфрутовим, яблучним соками.Якщо ви хочете зберегти назавтра голову свіжою, постарайтеся дотримуватися частоту узливань.В ідеалі в годину слід випивати не більше однієї чарки горілки (кухлі пива, келих вина).При такій швидкості пиття організм встигає переробити весь спирт до того, як останній вдарить вам у голову.
Як полегшити долю
ЯКЩО ви об'їлися, прийміть таблетку ферментного препарату.Щоб пом'якшити алкогольну навантаження, випийте вранці огіркового або капустяного розсолу.Від головного болю корисно випити 1 л мінералки без газу з таблеткою аскорбінки.З'їжте холодець яловичий або міцну юшку з пучком зелені.Розітріть льодом обличчя, груди і спину.Налийте в склянку холодної води 20 крапель м'ятного спирту і відразу випийте.Потім поспіть 2-3 години і виконайте кілька простих гімнастичних вправ.Прийміть контрастний душ.І незабаром ви відчуєте, що новорічні свята дійсно прекрасні!