В ДЕЯКИХ оздоровчих системах вегетаріанство зв'язується зі здоровим способом життя.Але ця дієта — не для гіпертоніків.Гіпертоніки більш ніж хто-небудь потребують регулярного надходження повноцінних білків з їжею з усіма амінокислотами, які містяться в м'ясі, рибі, птиці, яйцях, сирі і інших продуктах тваринного походження.
Вегетаріанці позбавляють себе таурину, карнітину, коензиму Q10, вітаміну В12 і інших цінних біологічно активних речовин, що містяться в тваринних продуктах.Оптимальне щоденне надходження білка з їжею повинне становити 1-1,5 г на кілограм ваги, і 50-60% з нього повинно бути тваринного походження.Але тут слід уточнити, що у другій половині життя не варто налягати на м'ясо великих домашніх тварин.Краще їсти м'ясо птиці, сир, яйця і особливо рибу.
Жири: дві сторони медалі
БАГАТО людей, заплутані рекомендаціями дієтологів, до жирів сьогодні відносяться майже зі страхом: мовляв, вони підвищують холестерин, від них товстіють.Але така оцінка абсолютно неправильна.Слід відрізняти жири, які містять насичені жирні кислоти (що мають тверду консистенцію поза холодильника: яловичий, свинячий жири, сало, вершкове масло), і ненасичені жирні кислоти, які при кімнатній температурі, як правило, знаходяться в рідкому стані.Останні являють собою в основному рослинні олії — соняшникова, кукурудзяна, соєва, оливкова, але є і тварина — риб'ячий жир.
Замість соломки
НУ А який вплив жирів на здоров'я?Вони необхідні організму, оскільки є чудовим джерелом енергії.Крім того, жирова прошарок виконує теплоізоляційну функцію і оберігає внутрішні органи від пошкоджень при падіннях і ударах.Разом із тим насичені жири здатні підвищувати рівень холестерину в крові, тому перевищення рекомендованої норми — приблизно 23 г на добу, особливо в поєднанні з вуглеводами представляє шкоди.
Дослідження, які підтверджували цей негативний ефект, спонукали замінювати тваринні жири рослинними маслами.Але і тут виявилося не все просто, що показав «ізраїльський парадокс».Тут за споживання рослинних олій вийшли на одне з найвищих у світі місць.І що ж?У цій країні захворюваність на гіпертонію та іншими серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2-го типу та ожиріння виявилася вище, ніж в США і Європі.Бо неграмотне вживання рослинних олій приносить більше шкоди, ніж всі тваринні жири, разом узяті.
Потрібно уникати маргаринів, які підносяться наївному споживачеві як «легке» масло, але насправді містять трансжирні змінені кислоти.Майте на увазі, що такі містяться не тільки в маргаринах, але і в хлібі, майонезі, тістечка, торти та іншої випічки.
Розберемося з маслом
ЩОБ усвідомити загрозу, витікаючу від рідких рослинних олій, необхідно навчитися розбиратися в ненасичених жирних кислотах омега-3, — 6 — 9.Так, жири омега-9 мають одну ненасичену зв'язок в своїй молекулі, тому називаються мононенасиченими жирними кислотами.Їх представником є олеїнова кислота, якої багато, наприклад, в оливковій і рапсовій олії.
Омега-3 і омега-6 — це поліненасичені жирні кислоти, молекули яких можуть містити від 2 до 6 ненасичених зв'язків.Приміром, до жирів омега-3 відноситься альфа-лінолева кислота, якої дуже багато в лляній олії.Представником омега-6 виступає лінолева кислота у великих кількостях міститься в соняшниковій та кукурудзяній олії.Обидві ці кислоти є незамінними, раніше їх навіть називали вітамін F. Що в основному споживають наші громадяни?Соняшникову й кукурудзяну олії, які містять жирні кислоти.Для дотримання рівноваги необхідно вживати лляну олію по 1-2 столові ложки, хоча можна і вдвічі більше, додаючи в салати, каші.Нагрівати це масло можна ні в якому разі!Воно легко окислюється, тоді починає гірчити, тому його треба зберігати в холодильнику, щільно закритою кришкою.Є ще один подарунок природи — риб'ячий жир.Найбільше його у риб, що мешкають в холодних водах: це скумбрія, лосось, тріска, форель, тунець, а також в крабах і креветки.В якості еталону можна взяти риб'ячий жир лосося.Ось чому риба для гіпертоніка — ліки.