Хочете продовжити період активної молодості?Відсунути процес старіння?Позбутися негативних емоцій і поліпшити сон?Тоді вам треба згадати про чудовий продукт бджільництва — пилку.
Навесні, як відомо, починається активне цвітіння.Для працьовитих бджіл це справжнє роздолля.Перелітаючи від квітки до квітки, вони збирають пилок.За один раз бджоли приносять у вулик на своїх ніжках приблизно двадцять міліграмів.Попрацювати кожній з них доведеться грунтовно: бджолина сім'я споживає за рік близько тридцяти кілограмів!Для бджіл пилок служить сировиною, з якого під впливом ферментів їх власної слини і меду (їм заливається утрамбована пилок) утворюється в результаті бродіння перга.А перга — це головний корм не тільки для личинок, але і для дорослих особин.У ній безліч вітамінів, мінералів і білків.Що стосується самої пилку, то і в ній безліч корисних речовин.
Корисно знати
Важливо пам'ятати, що корисні властивості пилку зберігаються максимум протягом року.Та й то за умови правильного її зберігання.Найкраще консервувати пилок з медом у рівній пропорції — в банках з темного скла.А зберігати їх треба щільно закритими — знову ж таки в темному (і прохолодному) місці.
Комора вітамінів
Приблизно на третину пилок складається з корисних для людини білків.В ньому є провітамін А, вітаміни групи В, а також вітаміни С, Е, Д, РР, К; антибактерицидні речовини, фітогормони.Крім того, майже три десятка елементів періодичної таблиці Менделєєва: нікель, ванадій, фосфор, цинк, титан, калій, марганець, кобальт, магній, залізо, натрій, хром, кальцій, мідь, молібден...В різних кількостях пилок містить більше двадцяти корисних амінокислот.В двохстах її грамах їх стільки ж, скільки в кілограмі яловичини.За складом амінокислот пилок близька не тільки до м'яса, але і до яєць і молока, які також багаті білком.Можна навести й інший приклад.Скажімо, «зразковою» за змістом каротину вважається морква (він є також в гарбузі, зеленій цибулі, помідорах, червоному перці).Але навіть у ній каротину в двадцять (!)разів менше, ніж у пилку лілії і жовтої акації.А між тим він захищає клітини імунної системи від пошкодження вільними радикалами, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.Дорослій людині щодня потрібно близько 5 міліграмів каротину.
Вчені нарахували в пилку з півсотні біологічно активних речовин.Вони впливають на людський організм лікувальну і стимулюючу дію.Наприклад, зміцнюють капіляри, сприяють фізичному зростанню.І до того ж мають антисклеротичними властивостями.Справа в тому, що вживання пилку нормалізує вміст ліпідів у крові.А це дозволяє уникнути наростання склеротичних бляшок.
Народний рецепт
Після операцій та інфекцій.Приготувати суміш з 25 г пилку, 50 г меду і 100 г вершкового масла.Розділити на дві порції і з'їсти суміш протягом дня намазала на хліб.Тривалість курсу — від двох до трьох тижнів.
Аденома простати.Двічі на добу за чверть години до їжі з'їдати з медом (1:1) по 12 г пилку.Курс — від місяця до півтора.
Анемія.Змішати 100 г свіжого молока, 10 г пилку і 50 г меду (рідкого).Пити тричі на день по 1 ч. л. перед їдою протягом півтора місяців.
Хронічні розлади ШКТ, гастрити з низькою кислотністю.Розмішати 20 г пилку і 500 г меду.У цю суміш додати 75 г свіжого соку алое.Щодня за 20 хвилин до їжі приймати тричі на день по 1 ч. л. протягом місяця.
Гастрит з підвищеною кислотністю.Чайну ложку змішаних в рівній пропорції пилку і меду розвести в 50 г кип'яченої води.Після цього дати три години настоятися.Пити теплим.
Гіпертонія.Протягом двох місяців (пропорція 1:1) тричі на день перед їжею приймати по 1 ч. л. суміші меду і пилку.
Стареча слабкість.Протягом півтора місяців тричі на день за півгодини до їжі приймати по 1 ч. л. пилку.При цьому запивати молоком.
Туберкульоз.Протягом півтора місяців приймати тричі на день по 1 ч. л. Дитяча доза — наполовину менше.
Зміцнення імунітету.Тричі на день протягом шести тижнів з'їдати по половині чайної ложки (дітям — чверть) пилку.
На користь імунітету
Пилок вважається дієтичним продуктом.Бажаніше всього вживати її з медом у співвідношенні один до одного.Так вона засвоюється набагато краще.Встановлено її корисний вплив на зміцнення імунітету, передо-твращение передчасного старіння; здатність подовжувати період активної молодості, гармонізувати загальний стан організму, тонізувати його.Вітамін Р, про який ми вже згадували, називають «вітаміном молодості».Всього один грам містить його пилку послужить прекрасною профілактикою крововиливів — в серці, очну сітківку, мозок.Виправдано і застосування пилку в косметиці: креми, де вона використовується як головний компонент, розгладжують шкіру і запобігають появі зморшок.До речі, цей чарівний бджолиний продукт повинні обов'язково взяти на озброєння жінки, які вирішили сісти на голодування і дієти.Адже ті зменшують м'язову масу, а це зміна вважається патологічним.Так от, щоб одночасно із зменшенням жирових відкладень уникнути розпаду білків, бажано приймати пилок.
Додатково до всього вона позитивно впливає на зміцнення нервової системи, знімає головний біль і позбавляє від запаморочень, покращує сон і пам'ять, А ще — підвищує працездатність мозку і м'язову силу, сприяє швидкому фізичного відновлення, знижує ризик простудних і грипозних захворювань.Завдяки пилку краще відчувають себе гіпотоніки, а також люди, що страждають кардионеврозами, ішемією, ревматизм, вади серця.
Оскільки в пилку багато гормонів, корисних для відновлення уражених органів, вона ефективна при інфаркті міокарда, некрозі печінки.
Пилок також рекомендують метеозалежним людям; вона допомагає при переломах, неврозах, подагрі, гепатиті, хворобах шлунково-кишкового тракту, ендемічному зобі, атеросклерозі, аденомі передміхурової залози.
Приймають її і при анемії.У цьому випадку благотворно впливає анаболічний ефект у поєднанні з комплексом впливу мікроелементів кобальту, заліза, міді, саме вони задіяні в процесі кровотворення.
За допомогою пилку можна зменшити кількість вживаних антибіотиків.Адже пилок підсилює їх дію.А значить, навіть скоротивши прийом медичних препаратів, людина здатна досягти такого ж лікувального ефекту.
Пилок квітів — хороший антиоксидант.Завдяки їй скорочується рівень білірубіну, нормалізується жировий, мінеральний, білковий і вуглеводний обмін.На жаль, в останні роки в наш організм все частіше потрапляють нітрати.Квітковий пилок в значній мірі дозволяє їх нейтралізувати.Вона також підвищує рівень гемоглобіну в крові, відновлює сили після хвороби і фізичного виснаження.
Не нашкодь!
Треба пам'ятати, що пилок протипоказана людям, що страждають на поліноз.Крім того, у людини може бути індивідуальна непереносимість.Зазвичай прояв алергії трапляється, якщо використовується інгаляція.А от коли вона проникає безпосередньо в шлунково-кишковий тракт, алергічні симптоми можуть бути відсутніми: цьому сприяє вплив травного соку.Тому в принципі лікар має право рекомендувати використання пилку навіть людям, що страждають на поліноз.Зате вона категорично протипоказана діабетикам і тим, у кого часто трапляються кровотечі.У тому числі гемороїдальні, гінекологічні, виразкові: відомо властивість цього бджолиного продукту знижувати згортання крові.
Враховуючи, що в пилку багато вітаміну А, треба намагатися уникати її прийому в зайвому кількості: інакше можна нашкодити печінки.