Ниркові страждання


ниркові страждання

Час втихомирювати камені

Одна з літніх напастей — загострення сечокам'яної хвороби.Чинників ж, що провокують цю недугу, безліч: спадковість, порушення обміну речовин, незбалансоване харчування (велика кількість білкової, солоної, кислої, гострої їжі, одноманітна дієта), зміна хімічного складу крові, тривалий прийом (протягом декількох років) знеболюючих препаратів.Нерідко в спеку ми вживаємо велику кількість лужної і кальцієвої мінеральної води.Це теж може спровокувати хворобу або про-стрить її перебіг.В даному випадку відбувається порушення фосфорно-кальцієвого обміну, нирки в надлишку виділяють кальцій і фосфор.В результаті в них утворюються камені, що називаються фосфатами.Знову ж таки в жарку погоду водно-сольовий баланс може порушуватися з-за сильного потовиділення.

Шашлик під забороною

Щоб полегшити перебіг хвороби, дієтологи рекомендують поповнити раціон водянистої їжею без спецій.Вона допомагає зберігати вологу в організмі і охороняти його від перегрівання в спеку.Корисні при нирковокам'яній хворобі страви з круп, хліб з висівками, пророщена пшениця і насіння льону.Благотворно впливають на роботу нирок свіжі сирі фрукти, зелень, особливо цибуля — порей, петрушка, селера і страви з гарбуза (сирої або тушкованої на пару).Непоганими природними сечогінними є кавун і диня — вони знижують концентрацію солей у сечі і ймовірність утворення кристаликів солей і каменів, сприяють вимиванню піску і дрібного каміння.

А ось у вживанні смаженого і копченого м'яса, м'ясних бульйонів, страв, приправлених харчовими добавками і підсилювачами смаку, найкраще себе обмежити.Відмовтеся також від бобових, шоколаду, деяких молочних продуктів (наприклад, молока, солоних сирів) і продукти, багаті щавлевою кислотою (щавель, шпинат, аґрус, ревінь, полуниця, лимони).Крім того, необхідно зменшити споживання морської риби, картоплі, моркви, помідорів і черешні.

Н2О в міру

Не зловживайте поглинанням рідин — рясне питво викликає підвищене навантаження на нирки, особливо в жарку погоду.Але через зневоднення організму нирки також можуть дати збій.Тому дуже важливо зберегти оптимальний для організму водообмін.Для цього щодня випивайте не більше 1,5-2,5 л рідини, достатня кількість вологи виводить з організму отруйні речовини.Це можуть бути звичайна вода без газу, морси з журавлини, брусниці, червоної смородини, зелений чай, настої з трав.Досить корисний для нирок чай або відвар на основі липи, звіробою, шипшини і смородинового листа.

Хвощ для нирки

Одним з найбільш дієвих лікарських рослин, які використовуються для лікування і профілактики сечокам'яної хвороби, є польовий хвощ.Його приймають окремо і у складі зборів.На 1 склянку окропу візьміть 1 ч. ложку з верхом трави польового хвоща, настоюйте 20 хвилин і пийте вранці натщесерце протягом 2-3 місяців.Польовий хвощ корисний і при жовчнокам'яній хворобі.Також ефективний наступний збір: по 2 ст. ложки польового хвоща і квіток пижма, 4 ст. ложки листя брусниці залити 4 склянками окропу і настоювати 30 хвилин в термосі або на водяній бані, процідити.Приймати по 1 склянці на день вранці і ввечері.Збір має сечогінну і спазмолітичну дію.

До речі, розчиненню каменів у нирках сприяє сік чорної редьки.

Хвороба моржів

Ще одна ниркова напасти, докучающая влітку, — пієлонефрит (запалення нирок).Виникає ця недуга найчастіше з-за зниженого місцевого імунітету слизової оболонки сечових шляхів.Зниження імунітету сприяють інфекційні захворювання, різкі перепади температури тіла (перегрів тіла на сонці, а потім його різке охолодження), переохолодження організму (промоклі ноги, застуженная поперек від довгого сидіння на холодних каменях, землі, вологій траві).

Щоб запобігти захворюванню, уникайте різкого перегріву або переохолодження тіла.після купання в морі, водоймі обов'язково витирайтеся рушником і переодягайтесь в сухий одяг.Якщо ви все-таки переохолодження, випийте гарячого чаю з імбиром, розітріть ступні ніг зігріваючою маззю, після чого надіньте бавовняні шкарпетки.

Знімають загострення болю при пієлонефриті, надають протизапальну дію різні відвари з лікарських рослин: листя мучниці, траву горця пташиного заливають 250 мл окропу і настоюють 15-20 хвилин.Настій приймають по 1/4 склянки 3-4 рази в день після їжі.Насіння петрушки, анісу, плоди ялівцю, листя берези готують і приймають так само, як і попередній збір.