З чим їдять головний біль


з чим їдять головний біль

Цукрові атаки

Таке явище, як «голодна» головний біль, знайоме багатьом з нас.Коли ми виснажуємо себе жест-кімі дієтами, розвантажувальними днями, елементарно не встигаємо поснідати або пообідати в біганині—поспіхом, у нас трапляється гіпоглікемія — швидке зниження рівня цукру в крові.В результаті звужуються кровоносні судини, відповідальні за подання глюкози до мозку (глюкоза для мозку — головний енергетичний джерело).Це і може стати причиною головного болю.Те ж відбувається, коли ми надто захоплюємося білковими дієтами, налягаємо лише на м'ясо, сири, горіхи, зелені листові овочі.Але при цьому ігноруємо продукти, що містять прості цукри (мед, молоко, фруктовий сік) і складні вуглеводи (крохмаль — бобові, цільні зерна, макаронні вироби).

За твердженням ендокринологів і дієтологів, голова може розболітися і від елементарних переїдання, споживання великих кількостей їжі, що складається з легкозасвоюваних вуглеводів (солодощі, випічка, фрукти), а також при занадто різкому переході з низкоуглеводной дієти на нормальне харчування.Тільки в цьому випадку неприємні відчуття з'являться вже через розширення судин, яке викликає підвищення глюкози (її різкий стрибок).

Пам'ятка ласунам

Щоб уникнути подібних реакцій на коливання цукру в крові, постарайтеся збалансувати своє харчування.В першу чергу харчуйтеся дрібно!Краще 4-5 разів приймати малі кількості їжі, ніж об'їдатися 2-3 рази в день.Позбавтеся від звички заїдати «голодну» головний біль солодощами.У цьому випадку допоможуть невелику кількість винограду або чай з медом.Замініть рафіновані борошняні вироби цільнозерновим хлібом та крупами.

Поєднуйте продукти, багаті глюкозою, і легкозасвоювані вуглеводи з клітковиною — харчові волокна уповільнюють всмоктування цукрів у кишечнику, тому їх рівень в крові підвищується не так швидко (клітковиною багаті на хліб, крупи, овочі, фрукти і ягоди, найбільш високо її зміст у висівках).Все це дозволить стабілізувати вуглеводний обмін, і стрибки цукру в крові стануть менш імовірними.А значить, головні болі будуть виникати рідше.

Червоний перець

Провівши ряд досліджень, науковці дійшли висновку, що крім недоеданий і незбалансованого харчування головний біль у нас можуть викликати деякі продукти — точніше, речовини, що зберігаються в них.Так, гострі мігрені іноді провокує їжа, багата амінами і тирамином.Це-червоний перець, бобові, сири (особливо з благородною цвіллю), горіхи, шоколад, банани, сливи, печінка, цитрусові, соєвий соус.Аміни і тирамін змушують судини головного мозку скорочуватися, а потім різко розширюватися.Це, звичайно, не може не позначитися на нашому самопочутті.

Доведено, що точно таким же ефектом володіють кофеїн і теїн, що містяться в каві, какао, енергетичних напоях і міцному чаї.Крім того, кофеїн має сечогінну, а значить, і зневоднюючу дію.А це веде до звуження судин.Тому дієтологи радять — якщо ви схильні до мігреней, прагніть вживати ці напої як можна рідше.

Апетитні неприємності

Викликати раптову головний біль здатні продукти, багаті нітритами, ковбасні, м'ясні нарізки з ароматним запахом і інтенсивним рожевим відтінком: салямі, шинка, бекон, солонина та інші копченості.Нітрити, підсилюють смакові якості м'ясних і рибних делікатесів, розширюють судини мозку, обличчя і шкіри голови.«Нитритная» головний біль досить характерна проявляється пульсуючим болем у скронях через 30 хвилин після вживання ароматно—копчених страв.Правда, ця неприємність трапляється лише з тими, хто особливо сприйнятливий до нитритним з'єднанням.Зате майже завжди харчову мігрень можна отримати, з'ївши який—небудь м'ясний вишукування, оброблений коптильної рідиною (імітація копчення).Розпізнати підробку легко — покладіть «підкопчений» продукт у воду, і вона тут же забарвиться в жовтуватий колір.

Обережно, глютамат!

Не варто занадто захоплюватися і їжею, присмаченої відомим підсилювачем смаку — моноглютаматом натрію.Це речовина погано засвоюється організмом.В результаті його рівень в крові різко зростає, що стає причиною сильного головного болю.Моноглютамат переважає в страви азіатської кухні (особливо в сирих морепродуктах), бульйонних кубиках, приправах, пряних сумішах і соусах, продукти швидкого приготування, смажених горіхів, м'ясі індички, картопляних чіпсах (на упаковках глютамат іноді приховують під назвою гідролізованого рослинного протеїну).

Будьте обережні, вживаючи фруктові напої, жуйку і багато низькокалорійні види морозива та десертів.Міститься в них штучний замінник цукру (аспартам) сприяє розвитку мігрені.Часто спазм судин головного мозку викликають бікарбонат натрію (питна сода) і спирт, яким багаті «продукти бродіння»: квас, полежавшее варення, заграв, виноград.

Звичайно, не можна розглядати всі ці продукти як шкідливі.Але якщо ви страждаєте частими головними болями, прислухайтеся до себе.Можливо, у вас гіперчутливість до деяких страв та харчових добавок!