Ліки, подароване Бахусом


ліки, подароване бахусом

Рятівні антиоксиданти

БЛАГОТВОРНИЙ вплив на організм виробляє вино за рахунок антиоксидантів.Це захисні поживні речовини, що пригнічують шкідливу дію вільних радикалів — продуктів окислювальних процесів.Клінічні дослідження показали позитивну дію найактивніших з антиоксидантів, проантоцианидина червоного вина, на серцево-судинну систему, а також на функції головного мозку.Ці речовини гальмують вироблення деяких білків, надмірне накопичення яких веде до потовщення стінок судин, що, у свою чергу, загрожує розвитком атеросклерозу та інших захворювань.

Оскільки біофлавоноїди відповідальні за забарвлення рослин і плодів, то їх представлено більше в темних сортах винограду (відповідно, в червоному вині їх в сотні разів більше, ніж у білому).Правда, зміст найсильніших флавоноїдів сильно варіює залежно від сорту винограду, регіону його зростання і методу виробництва вина.Зокрема, найбільш насиченими цими корисними речовинами вважають французькі червоні вина, вироблені в регіоні Бордо.У нас за цим показником цінується каберне з винограду, що росте в кримській долині Абрау-Дюрсо.

Зате наявність іншого потужного антиоксиданту — кверцетину, не випадково званого «королем біофлавоноїдів», на щастя, не настільки залежить від клімату і технологічних тонкощів виноробства.Він міститься в шкірці не тільки винограду, але і багатьох інших ягід і фруктів — смородини, полуниці, горобини, яблук, слив, агрусу, — словом все, що росло під теплим сонцем і має яскраве забарвлення.

Кверцетин ліквідує загрозу серцю, витікаючу від холестерину, прискорює вироблення захисних ферментів, що рятують організм від вільних радикалів.Тому крім функції підтримки серцево-судинної системи він позбавляє організм від потенційних канцерогенів і стримує зростання ракових клітин.Антиракових дією володіє і іншою флавоноїд, який знаходиться в червоному вині, овочах і фруктах, — рутин.У виноградному вині містяться корисні органічні кислоти — винні, яблучні, молочні, сприяють гарному травленню, особливо переварюванню білків.У червоному вині міститься також ацетилсаліцилова кислота — препарат під такою назвою призначають людям з серцевими захворюваннями для розрідження крові і запобігання закупорювання судин.

То червоне вино, яке отримано бродінням на мезге (шкірці з насінням), дуже багате за своїм мікроелементному і вітамінним складом.

Не тільки для здорових

НЕРОЗУМНО відкидати віковий досвід людства через безкультур'я людей, які не вміють вживати спиртне в оптимально малих дозах.Тому відносно здоровим людям для зміцнення серцево-судинної системи, поліпшення травлення і попередження онкологічних захворювань можна рекомендувати щодня вживати 200-400 мл червоного виноградного вина перед їжею або під час їжі.

Пацієнти, що страждали ІХС, хронічним бронхітом і виразкою дванадцятипалої кишки, брали 150 г червоного вина після їди, додаючи його в чай (щоб послабити вплив кислоти на шлунково-кишковий тракт).Через місяць задишки ослабла, і зникли больові напади.

За спостереженнями, у пацієнтів, які напередодні ввечері пили за вечерею червоне вино, до ранку, в пору найбільш частих для серцево-судинної системи кризів (між чотирма і дев'ятою годинами), в крові різко зростав рівень противотромботических речовин.

За іншими дослідженнями зарубіжних вчених, червоне сухе вино можна приймати для запобігання остеопорозу, поліпшення перистальтики кишечника, лікування простудних захворювань, імпотенції.

Іноді вино значно підсилює дію ліків, як це має місце при поєднанні з аспірином.

Можна компенсувати нестачу винних біофлавоноїдів та інших корисних речовин прийомом Бадів на основі цілющих компонентів винограду, його шкірки і кісточок.Таких препаратів зарубіжних і вітчизняних, сьогодні випускається досить багато.