Ось тільки не треба підколювати!


ось тільки не треба підколювати!

Овочева терапія

На думку лікарів-дієтологів, сезонні загострення захворювань шлунково-кишкового тракту перше, що потрібно зробити, — змінити звички і уподобання в їжі.Постарайтеся урізноманітнити, збалансувати харчування і вживати якісні та корисні продукти.Для цього потрібно ввести в раціон якомога більше овочевих страв і зелені.Корисні при розладах і недугах травної системи «слизисті» круп'яні й овочеві супи.Не відмовляйтеся від страв з м'яса і риби — це можуть бути котлети з нежирної яловичини, телятини, рибні тефтелі, рибне філе, запечене в духовці без масла або на домашньому грилі, відварна курка.
Допомагають зняти відчуття дискомфорту в шлунку і захищають слизову різноманітні молочні продукти.
В якості десертів можна їсти киселі, фрукти в запеченому вигляді, фруктово-ягідні муси і свіжі м'які ягоди: полуницю, малину, суницю.

Оголошуємо голодування!

У дні сильних нападів недуги дуже корисні 24часові голодування (в першу добу загострення).Завдяки цьому організм зможе очиститися від залишків їжі, і ви дасте відпочити своєму шлунку і всьому травному тракту.Фахівці також рекомендують починати день зі склянки води, а закінчувати — склянкою кефіру, який володіє обволікаючим лікувальним дією.Це заспокоює роздратований шлунок і запускає роботу кишечника, сприяє його безперебійної діяльності.Людям, що страждають виразковою хворобою, на ніч корисно випивати склянку теплого молока — щоб зняти нічні шлункові болі (один із симптомів виразки шлунка).
Особливу роль у лікувальній дієті відіграють вітаміни.
Наприклад, вітамін Е необхідний для захисту шлунка від дії соляної кислоти.Найбільш багаті їм соєве масло, яйця, зародки злакових, салат.

Як по маслу

Часті запори — ще одна напасть з боку ШКТ, дошкуляє «весняних хроніків».При поганої прохідності кишечника добре допомагають вітамінні олії рослинного походження — оливкова, виноградне, рапсове, льняне, соняшникову.А ось споживання тварин і кулінарних жирів краще звести до мінімуму.Нормалізувати роботу видільної системи можна за допомогою чаю і відварів з трав (відвар шипшини, молочний чай з материнкою і мелісою).

Їжа під забороною

Погіршити стан при розбушувалася виразці, гострому і хронічному гастриті можуть продукти, що сприяють метеоризму: житній хліб, бобові, квашена і білокачанна капуста.Доведеться відмовитися і від усього того, що надмірно збільшує вироблення шлункового соку і подразнює слизову: жирних і смажених страв, свіжого хліба, всіляких прянощів і спецій, деяких свіжих овочів (редис, ріпа), твердих сирів, консервів, копченостей.
Якщо в періоди загострень шкт-захворювань вас мучить печія, спробуйте такі рецепти.
Змішайте по 2 частини трави звіробою, ромашки аптечної і деревію і 1 частина трави чистотілу.Одну ст. л. збору заваріть 1 склянкою окропу і приймайте по 1/3 склянки 4 рази на день.Можна порадити і інший збір: столову ложку з трави звіробою, материнки, меліси, листя подорожника і кропиви залийте склянкою води.Доведіть до кипіння, настоюйте 2-3 години, процідіть.Пийте по 2 ст. л. 4 рази в день за 15-20 хвилин до їжі.При підвищеній кислотності рекомендується приймати мед за 1,5-2 години до їжі 3 рази на день, розчинивши 1 ч. л. меду в теплій воді.Мед сприяє нормалізації стану слизової оболонки шлунка і надає загальнозміцнюючу дію.Також знизити кислотність шлункового соку допомагають лужні мінеральні води і активоване вугілля.

До речі

При гострому та хронічному гастритах, а також, якщо у вас виявили виразкову хворобу, дотримуйтесь правильний режим харчування: їжте невеликими порціями, але часто — 5-6 разів на день.Не допускайте переповнення шлунка.Перед вживанням краще подрібнювати їжу.Їжа і напої повинні бути не дуже гарячими і не надто холодними.Попередить закидання шлункового вмісту в стравохід правильне положення під час сну: спіть, підклавши під голову дві подушки.