Ячмінь, або, як називають цю напасть медики, — блефарит, — частий недуга в холоди і міжсезоння.Як впоратися з цією неприємністю, розповідає лікар-окуліст вищої категорії Андрій Кравченко.
Хвороба брудних рук
Ячмінь — це гнійне запалення волосяного мішечка вії, а також сальної залози століття.Симптоми знайомі майже кожному.Край століття спочатку свербить, потім на ньому з'являється невелика припухлість.Віко набрякає, червоніє.Через кілька днів на місці запалення утворюється гнійничок (головка ячменю).Все це супроводжується неприємними хворобливими відчуттями.У деяких випадках з'являються головні болі, підвищення температури, збільшуються шийні лімфовузли.Через день-два після дозрівання гнійна пробка розкривається, і хворобливі відчуття зникають.
Зазвичай ячмінь (особливо виникає повторно) з'являється на тлі ослабленого імунітету, частих застуд і переохолодження організму.Також поява такого процесу може сигналізувати про ранньому цукровому діабеті, запальних захворюваннях очей (грибки, кліщ-демодекс), неполадки в шлунково-кишковому тракті, системи кровотворення.Вважається також, що появі ячміню схильні алергіки та люди з поганим зором.Із-за постійного зорового напруги повіки нерідко запалюються, а ячмінь в цьому разі є наслідком запалення.Але найчастіше нарив на столітті утворюється в результаті бактеріальної інфекції (золотистого стафілокока), викликаної банальної неопрятностью.
Народні рецепти
Пропонуємо читачам «АН» кілька старовинних способів позбавлення від ячменю.
Відвар з насіння кропу.Розітріть і залийте двома склянками води чайну ложку насіння кропу.Закип'ятіть.Нехай відвар настоїться кілька хвилин.Після цього процідіть його через марлю і остудіть.Кілька разів в день змочуйте в ньому ватний тампон і прикладайте його до хворого ока.
Варене яйце.Зваріть яйце і в гарячому вигляді прикладайте його до ячменю.Тільки будьте обережні: щоб не обпалити очей, яйце бажано обгорнути бинтом, марлею чи тонким рушником.Коли охолоне — можна знову підігріти його в окропі.Є й інший, щоправда, менш економний спосіб: зварене круто яйце розріжте навпіл, вийміть жовток, а теплий білок накладіть на ячмінь.Але знову ж — дивіться, не обожгитесь.
Сирий часник.Очистіть часточку сирого часнику і протягом двох-трьох днів регулярно і акуратно протирайте їм повіку.Щоб краще виділявся сік, часниковий зріз бажано оновлювати.
Лікувати не можна почекати
Якщо ви виявили у себе перші ознаки нездужання, обов'язково зверніться за допомогою до лікаря-окуліста.При грамотному своєчасному лікуванні ячмінь проходить самостійно через декілька днів, без хірургічного втручання.А ось самолікування нариву може призвести до серйозних захворювань ока.Сама ж велика помилка — намагатися видавити гнійник!Це нерідко викликає поширення інфекції по кровоносних судинах і може закінчитися менінгітом або сепсисом.
Зазвичай при виявленні ячменю лікар прописує мазі і краплі, що містять місцеві антибіотики і сульфаніламіди.Вони знімають почервоніння.Також фахівець може призначити процедури, прогрівальні повіку.В якості допомоги медикаментозному лікуванню, на самому початку запалення, до століття можна прикладати гарячі чайні примочки або компреси з відварів лікувальних трав: звіробою, пижма, календули, листя алое, ромашки.Такі теплі процедури покращують роботу місцевого кровотоку, в результаті чого запалення зменшується.А трав'яні компреси володіють антисептичною дією.
Профілактика хвороби
Щоб ячмінь не докучав, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни.Не торкайтеся до очей брудними руками, завжди користуйтеся чистими рушниками.Якщо у вас чутливі кон'юнктива та шкіра повік, для вмивання і очищення очей використовуйте спеціальні аптечні засоби.Незайвим буде зайнятися зміцненням імунної системи, особливо в міжсезоння.Поповніть свій раціон продуктами, у яких міститься достатньо вітамінів, які беруть участь у процесі регенерації шкірних покривів.Це вітаміни групи А, З і Ст.При часто повторюваних ячменях протягом декількох тижнів намагайтеся вживати більше кисломолочних продуктів, сирих овочів і фруктів, трав'яних чаїв.Допоможуть відновити імунний захист організму свіжі овочеві соки: 4-5 морквин, три кореня петрушки, одну розетку листя шпинату, один невеликий качан капусти, одну головку часнику вимити, очистити, нарізати, вичавити сік.Додайте до суміші кілька ложок кефіру або вершків і відразу випийте — такий сік не можна довго зберігати.Ще один рецепт овочевого «рятувальника»: свіжовичавлений сік білокачанної капусти, яблука (або моркви) і стебел селери розбавте однією склянкою кип'яченої води і пийте отримане зілля протягом тижня до обіду.
Варто також під час рецидивів захворювання або для профілактики почати приймати курсами вітамінні комплекси.