Збережемо себе в свято


збережемо себе в свято

Звести шкоду до міні-муму допоможе додер-ження прос-тих правил.

В гостях вам не зобо-тельно дочиста з'їдати все, що покладе на тарілку гостинна господиня.При великому виборі страв зупиніться на чомусь одному: або риба або м'ясо.Не заїдайте їх великою кількістю хліба.Їжте, не поспішаючи, смакуючи кожен шматочок.Якщо після рясної трапези вас «расперло», випийте таблетку ферментного препарату типу фестала.Але при проблемах зі шлунком і кишечником краще важкий для травного тракту смажене м'ясо замінити запечений в духовці з овочами і зеленню.А також призупинити поїдання улюбленого олів'є і налягти на овочеві і фруктові салати, приправлені олією і лимонним соком.Щоб овочі не «завирували» в кишечнику, не нарізайте їх великими шматками, а потріть на тертці, а ще краще — порвіть.Не випадково в багатьох ресторанах овочі на салат і зовсім не ріжуть, а кришать, рвуть руками.Структура рослин при цьому руйнується, і вони краще засвоюються.Як правило, улюблений народом свято поєднується з рясними випивкою.Трапляється, що інші «провожатели» старого року до зустрічі нового вже засинають, хоча й п'ють не так вже й багато.Що ж, позначається нервове напруження, передсвяткова гонка останніх днів.Щоб не п'яніти швидко, ні в якому разі не пийте на голодний шлунок.Вранці добре поїжте, а безпосередній венно перед головним застіллям прийміть пару столових ложок рослинного масла, жир буде перешкоджати всмоктуванню алкоголю в кров.Тому на столі і поміщають бутерброди з ікрою, жирні сири і салати, заправлені майонезом.Втім, клітковина теж добре адсорбує алкоголь.Вважаю незайвим сказати кілька слів про традиційний напій новорічного застілля — шампанському.Як відомо, для створення ефекту святкової «шипучості» і іскристості в процесі виробництва напою для бродіння додають спеціа-ваються культури дріжджів.Це створює додаткове навантаження для їжі-вари-кового тракту.У цьому сенсі червоне сухе вино — цілком підходяща заміна.Воно вважається корисним завдяки наявності цінних речовин — поліфенолів.Іс-слідчі, які вивчали дієту жи-ті-лей фран-цуз—ського Средизе-м—номорья, де при-прийнято щоденне вживання невеликих великої кількості червоного сухого вина, довели, що полифе-ноли як потужні природні антиоксидан-ти служать действен-ним засобом попередження хвороб судин і серця.Щоб вино служило лікувальним засобом, треба випити його не більше 1-2 келихів, причому не перед їжею, запиваючи страви.Завершуючи поради щодо полегшення святкової алкогольної нагруз-ки, зауважу, що зняти її чудово допомагають фізичне навантаження і відчутне похолодання навколишнього середовища.Ось чому танці і будь-який рух після застілля корисні, так само як і прогулянка на свіжому повітрі.