Позитивний мандарин


позитивний мандарин

Щиро шкода тих людей, кому протипоказаний цей корисний фрукт.Але, на жаль: володіючи масою чудових цілющих властивостей, мандарин дійсно може завдати організму серйозної шкоди.У цій статті ми обов'язково розповімо — кому і чому він протипоказаний.Але спочатку — про його корисні для здоров'я якостях.

Весна йде...

Причому весна не зовсім така, якою ми звикли бачити її в березні і навіть зараз, у першій декаді квітня.Вона прохолодніше звичайної.Вміст вітамінів в організмі настільки невелике, що близький до критичного.Відповідно, неважнецки відчуває себе імунітет.А збої в ньому чреваті безліччю неприємних наслідків.Одна за одною «чіпляються» болячки, погіршується настрій... Ось тут-то і прийде на допомогу мандарин.Він здатний збагатити наш організм вітаміном С (його дуже багато, у ста грамах міститься 35 мг — двох плодів цілком вистачить, щоб заповнити денну норму аскорбінової кислоти).Є й інші вітаміни — В1,В2, В3, В5, В6, В9,Р, РР, К, D, Е, провітамін А (каротин).Провітаміни — це біохімічні попередники вітамінів.Провітамін А синтезується рослинними клітинами.Що ж стосується клітин тварин, то там він перетворюється в «вітаміни групи А», що володіють аналогічними властивостями.Серед них — сприяння зростанню кісток, запобігання від висихання слизової оболонки носа, кишечника, стравоходу, рота, гортані.

Крім того, завдяки вітаміну А знижується ризик розвитку новоутворень (у тому числі злоякісних), виникають антитіла і лейкоцити.І ще.Для жінок нестача вітаміну А загрожує безпліддям, а для чоловіків — дефіцитом сперматозоїдів.

Вживання мандаринів сприяє поліпшенню відбуваються в організмі обмінних процесів, підвищує апетит.Крім вищезгаданих вітамінів плід містить магній, залізо, фосфор, калій і кальцій, а також ефірні масла, клітковину, кислоти (у тому числі лимонну, завдяки якій в мандарині не здатні вижити нітрати), пектини.Присутні в ньому і особливі органічні сполуки — так звані глікозиди.Вони, зокрема, покращують роботу серцевого м'яза і кровопостачання, зміцнюють стінки кровоносних судин, усувають явища застійного характеру.Тому не намагайтеся очистити плоди від білих «сіточок», якими оточені часточки.Нехай вони і здаються жорсткими і несмачними — зате саме в них міститься найбільша кількість глікозидів.

Що у нас на балансі

Мандарини здатні добре регулювати кислотно-лужний баланс в організмі, боротися з різними грибками і бактеріями (позначається активна роль фітонцидів і ефірного масла).Вони поліпшують мікрофлору кишечника, оптимізують його роботу.Фрукт рекомендується при різних інтоксикаціях — як лікарські, так і харчових; наявності каменів у сечовому міхурі і нирках, клімактеричному синдромі, хворобах печінки, атеросклерозі, хронічних запорах, циститі.Корисні мандарини людям, страждаючим гіпертонією, ожирінням (в ста грамах фрукта — всього 40 кілокалорій), дисбактеріозом.І — вагітним.При застуді можна пити сік мандаринів або зварений з них компот.Це послужить відмінним профілактичним засобом.Щоб зняти нервове напруження, рекомендується з'їсти столову ложку меду з доданими туди двома краплями мандаринового масла.Готується масло методом холодного віджиму.Воно корисно для шкіри, оскільки надає їй здоровий колір, оберігає від розтяжок (це особливо цінно для вагітних), покращує еластичність і м'якість.Мандаринове масло застосовується як непогане ароматерапевтичний засіб.Для цього приготуйте ванну і додайте 5 крапель олії.Вона особливо корисна при зниженому імунітеті.

Проте масло треба з обережністю використовувати тим, у кого чутлива шкіра.Інакше на ній можуть утворитися опіки і з'явитися пігментні плями.

«Шкурний» інтерес

Шкірка мандарина з точки зору користі для здоров'я цінна сама по собі.У висушеному вигляді вона подовжує дію знеболюючих засобів і заспокоює нервову систему, допомагає при дисбактеріозі і метеоризмі, сухому кашлі.У ній багато ефірних олій, каротину, органічних кислот, флавоноїдів, вітаміну С. В шкірці також міститься феноликовая амінокислота.Вона дуже корисна для лікування астми та бронхіту.В останньому випадку готується спеціальний настій.Висушену шкірку мандарина треба подрібнити, залити склянкою окропу і дати настоятися протягом двох годин.Процідивши, пити за півгодини до їжі по половині склянки.Попередньо настій підігрійте.

Не забувайте, що мандарин може бути сильним алергеном!Ще він негативно впливає на слизову оболонку шлунку і на нирки.При вживанні мандаринів повинні бути дуже обережні люди, що страждають нефритом і пієлонефритом, коліт, ентерит, холецистит, гастрит.У великій кількості можна давати мандарини дітям.Виключити фрукт з раціону необхідно при підвищеній кислотності, виразці дванадцятипалої кишки і шлунка.Не виключається і індивідуальна непереносимість.

Справа в шкірці

Відомо багато народних рецептів з використанням шкірки мандарина.

Втома.У невеликий мішечок з бавовняної тканини покладіть, гарненько подрібнивши, мандаринову шкірку.Потім протягом чверті години вдихайте аромат вмісту.І так — двічі в день.Щоб шкірка менше підсихала, мішечок зберігайте в поліетиленовому пакеті.

Підвищений тиск, безсоння, прискорене серцебиття.Залийте трьома літрами окропу склянку подрібненої свіжої шкірки.Потім знову доведіть до кипіння.Після цього нехай годину настоюється під кришкою.Процідивши, відіжміть сировину у воду.Влийте настій у ванну.Температура її повинна бути 36-37 градусів.Приймайте таку ванну через день за годину до сну — протягом п'ятнадцяти хвилин.

Дисбактеріоз, метеоризм.Шкірку висушіть і подрібніть.Додавайте у страви по чайній ложці (на порцію).

Грибок нігтів ніг.Двічі в день натирайте нігтьові пластини свіжої мандариновий шкіркою.

Застуда, грип, кашель.Измельчитекожуру, помістіть її в посудину з вузькою шийкою.Обдайте окропом і після цього п'ятнадцять хвилин дихайте парою.Якщо на вулиці холодно — постарайтеся не виходити з дому протягом години.

Сухий кашель.Склянкою горілки залийте 2 ст. л. подрібненої шкірки.Наполягайте в темному місці тиждень.Після закінчення строку, процідивши, пийте тричі на день перед їжею.Норма — двадцять крапель настоянки на чарку води.

Корисно знати

Ось ще у яких випадках допоможуть мандарини.

Артеріальна гіпертензія, набряки.Чотири рази на день (бажано між прийомами їжі) з'їдайте по мандарину.Можна таку ж кількість раз випивати за тридцять хвилин до їжі по чверті склянки соку.

Підвищена температура при застуді.Тричі на день пийте по склянці мандаринового компоту або соку.

Гіповітаміноз.Після їжі з'їдайте три рази в день по два мандарина.

Уратні або оксалатні камені в сечовому міхурі або нирках.Шість разів на день пийте по третині склянки мандаринового соку.Постарайтеся випити його і вночі.

Дизентерія.Перед їдою (за півгодини) три рази на день пийте мандариновий сік — по 1/2 склянки.

Поганий апетит.Три рази в день за півгодини до їжі пийте по чверті склянки соку.

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!Нагадуємо, що редакція не дає індивідуальних рекомендацій.У всіх приватних випадках слід звертатися до лікаря.Тільки він зможе врахувати індивідуальні особливості вашого організму і надати найбільш ефективну допомогу.А всі наші рекомендації носять виключно загальний характер.